Naslovna / Prirodna medicina

Epsom ili gorka so može da zameni terapiju magnezijumom

Priredio/la: I. N.|15:00 - 15. 06. 2021.

Epsom ili gorka so zapravo je so magnezijuma, odnosno magnezijum sulfata, i ima vekovnu tradiciju lečenja

epsom so- gorka so- kupka Umirite kožu pomoću slane kupke koja sadrži epsom so Foto: Shutterstock

Epsom ili gorka so ima vekovnu tradiciju lečenja, a koristi se za jedan od najboljih vidova za opuštanje, ublažavanje bolova i napetosti u mišićima i umirivanje oštećene ili suve kože. Kupanje u rastvoru ove soli odličan je način da jednom jedinom aktivnošću postignete mnoštvo dobrobiti za sopstveno zdravlje.

Šta je epsom so?

Epsom so ili gorka so zapravo predstavlja soli magnezijuma, odnosno magnezijum sulfat, što znači da je potapanje u kupku koja sadrži epsom so zapravo blagi oblik terapije magnezijumom. Magnezijum je esencijalni mineral koji igra ulogu u više od 300 enzimskih reakcija u telu, uključenih za telesne procese, počevši od regulacije krvnog pritiska i podrške metabolizmu, do održanja nivoa šećera u krvi. Magnezijum čak ima ulogu i u sintezi DNK.

Suplementi magnezijuma koriste se za lečenje širokog spektra bolesti, uključujući PMS, zatvor, anksioznost, glavobolju i nesanicu. Čini se da se i konvencionalni lekari slažu da magnezijum može biti važan alat za poboljšanje zdravlja i lečenje uobičajenih tegoba i bolova. Iako potapanje tela u kupku sa rastvorom epsom soli ne čini mnogo za osobe sa značajnim deficitom magnezijuma, mogućnost njegove apsorpcije kroz kožu postavlja ovaj wellness proizvod visoko na spisku efektivnih sredstava. Mnoštvo je razloga za uspostavljanje redovnog rituala kupanja na ovaj način.

1. Ublažavanje bolova

Postoji li nešto bolje od tople kupke za umirenje bolnih mišića ili umornog tela? Ako dodate epsom so prilikom ovog rituala, efekat će biti jači. Mnogi tvrde da im kupke sa epsom solju pomažu nakon napornog treninga ili dugog dana. Studija koja je obuhvatila pacijente koji pate od artritisa pokazala je da je niz tretmana blatnim kupkama sa dodatkom mineralne vode bogate magnezijumom bio efikasan u ublažavanju bolova i ukočenosti.

2. Detoksikacija

Magnezijum je poznat po svojim detoksikacionim svojstvima. Ako sebi priuštite kupanje u vodenom rastvoru epsom soli, sode bikarbone i kupki pridodate nekoliko kapi omiljenog aromatičnog ulja, ovaj detoks program, u domaćoj atmosferi, pomoći će da se rešite velike količine toksina. Magnezijum je takođe efikasan u tretiranju glavobolje. Mnoge klinike upravo ovaj mineral primenjuju kroz infuziju za sprečavanje ili lečenje migrene. Interesantno je da se magnezijum troši konzumacijom alkohola, pa će epsom so u kupkama, ako se redovno upotrebljava, značajno doprineti u održavanju zdravog nivoa magnezijuma kod onih koji redovno piju.

3. Opušanje i bolji san

Mnogi magnezijum uzimaju kako bi poboljšali spavanje. Istraživanja pokazuju da on igra važnu ulogu u našem parasimpatičkom nervnom sistemu, koji je, pored ostalog, odgovoran za odmor i varenje. Pored toga, studije su pokazale da magnezijum može da pomogne u borbi protiv nesanice.

Kupka koja sadrži epsom so je takođe savršena terapija magnezijumom koju možete da primenite na kraju stresnog dana ili kad vam je potreban dobar san. Možete da dodate nekoliko kapi ulja lavande ili kamilice za još dublje opuštanje. Aromatični efekti kamilice mogu da pomognu u smanjenju stresa, a druga istraživanja sugerišu da lavanda može da umiri nervni sistem i da utiče na raspoloženje.

4. Epsom so umiruje kožu

Ako imate suvu, kožukoja često svrbi, epsom so u kupki dobar je saborac protiv neprijatnosti. Zapravo, magnezijum je primarno upotrebljavan u tretiranu rana, za brže zarastanje, a studija iz 2005. godine otkrila je da je so iz Mrtvog mora efikasna za poboljšanje stanja suve kože i protiv upala, u čemu je magnezijum odigrao važnu ulogu.Da biste umirili kožu pomoću slane kupke epsom solju, pored šoljice ili dve ove dragocene supstance, kupki pridodajte kokosovo mleko u prahu, kokosovo ulje i bilo koje esencijalno ulje po vašem izboru i potopite se. Ova umirujuća formula učiniće kožu mekom, svilenkastom i hidriranom.

5. Epsom so deluje i na raspoloženje

Prema članku objavljenom u Cleveland Clinic Health Essentials, epsom so pomaže u stabilizaciji raspoloženja i ublažavanju stresa, anksioznosti i depresije. Kupka bogata magnezijumom može da podrži uravnoteženo raspoloženje. Ako se kupate radi poboljšanja raspoloženja, pokušajte da dodate i nekoliko kapi omiljenog eteričnog ulja, za potpuni užitak.

Neželjeni efekti

Epsom so se u kupkama koristi hiljadama godina sa vrlo malo prijavljenih neželjenih efekata. Sa klinike Cleveland upozorava da se u ovoj soli ne treba kupati ako imate ozbiljnu upalu kože, infekciju ili otvorenu ranu. Prema nekim izvorima, pijenje rastvora epsom soli dobar je način za detoksikaciju. Iako se ova primena smarta tradicionalnom upotrebom epsom soli, danas se ne preporučuje, jer se pokazalo da oralna upotreba može da izazove simptome poput dijareje i grčeva, a moguća je i pojava srčane aritmije. Ako odlučite da isprobate ovakav spa tretman, potrudite se da epsom so nabavite od sigurnog dobavljača, kako biste bili uvereni da ona dolazi iz pouzdanog izvora i da ne sadrži dodate hemikalije i konzervanse.

Drugi načini upotrebe

Ako ste prezauzeti i nemate vremena za duži boravak u kadi, napravite epsom kupku za stopala i priuštite im spa tretman dok sedite za računarom, čitate ili se bavite drugim stvarima. Koža i na ovaj način može da apsorbuje magnezijum, a ruke će vam biti slobodne. Da biste uklonili površinski sloj suve kože, dodajte malo soli u svoje omiljeno ulje za telo i napravite sopstveni piling. I, još jedan savet – epsom so ne trpi električne uređaje. Naravno, ne doslovno, ali je preporuka da dok uživate potpoljeni u rastvor magnezijum sulfata, zaboravite na telefon i računar, kako bi ugođaj bio kompletan.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo