Naslovna / Prirodna medicina

Čaj od korena božura – za koja stanja može da pomogne ovaj napitak

Priredio/la: I. V. |11:00 - 31. 05. 2023.

Koren božura već hiljadama godina koristi se u tradicionalnoj medicini, a savremene  naučne studije potvrdile su njegovu efikasnost u borbi protiv atrtisa, kolitisa, psorijaze…

čaj od korena božura Čaj od korena božura koristi se protiv bola, otoka i upalnih stanja Foto: Shutterstock

Čaj od korena božura koristi se duže od hiljadu godina u tradicionalnoj kineskoj medicini za lečenje širokog spektra zdravstvenih stanja, kao što su groznica, bol i upalna stanja. Kora korena božura smatra se slatkom, blago gorkastog je ukusa i može da se konzumira kao čaj ili prah. Iako se nauka tek nedavno bavi istraživanjem božura korišćenjem savremenih medicinskih tehnika, do sada je otkriveno mnogo potencijalnih zdravstvenih prednosti ove biljke.

Jedinjenja korena božura mogu da blokiraju bol i otok

Stručnjaci apeluju da božur treba koristiti oprezno, u preporučenim dozama i pod nadzorom stručne osobe, a sve zbog toksičnosti korena. Otkriveno je da jedinjenja korena božura može da blokira hemikalije koje izazvaju bol i otok. Takođe, može da spreči zgrušavanje krvi, ubije ćelije raka i deluje kao antioksidans. Kada je reč o božuru, često se koriste termini beli ili crveni božur, ali to se ne odnosi na boju cveta, već na boju obrađenog korena.

Čaj od korena belog božura najčešće se koristi za menstrualne grčeve, starenje kože, kašalj, epilepsiju, psorijazu i mnoga druga stanja, ali još uvek ne postoje detaljni naučni dokazi koji garantuju  delotvornost čaja u svim pomenutim slučajevima. S druge strane, neke od lekovitih prednosti čaja od božura nauka je dokazala.

Čaj od korena božura koristi se za lečenje ulceroznog kolitisa

Biljni ekstrakt božura pokazao se učinkovitim u lečenju ulceroznog kolitisa, što pokazuje nedavna studija. Studija objavljena u Medical Science Monitor daje pregled farmakološkog mehanizma božura u lečenju ulceroznog kolitisa. S obzirom na njegovu sposobnost menjanja  imunološkog sistema, božur se preporučuje kao biljni čaj za kolitis jer je odličan za održavanje zdravlja tankog i debelog creva. Osim toga, čaj od korena božura koristi se i u lečenju reumatoidnog artritisa, gihta, hepatitisa, dismenoreje, psorijaze, mišićnih grčeva i spazama.

Naučno potvrđena dejstva za čaj od korena božura

Naučna istraživanja do sada su još utvrdila da koren belog božura sadrži fitoestrogene. Ova jedinjenja su strukturno slična estrogenu, primarnom ženskom polnom hormonu, i deluju kao estrogen u telu. Takođe, studije su ispitivale efekat paeoniflorina, glavnog jedinjenja u belom božuru. Utvrđeno je da paeoniflorin povećava aktivnost aromataze – enzima koji pretvara testosteron u estrogen. Ovo jedinjenje takođe smanjuje sintezu testosterona.

Tradicionalno, koren belog božura se koristi za lečenje anksioznosti i depresije jer smanjuje ekspresiju transportera serotonina (SERT). Tipično, ovaj protein „hvata“ serotonin – hormon koji je zadužen sreći i blagostanju, tako da može da se razgraditi i reciklira. Inhibicija transportera serotonina sprečava ovaj proces, što povećava količinu serotonina i zauzvrat proizvodi anti-anksiozni i antidepresivni efekat.

Studija iz 2019. godine otkrila je da paeoniflorin takođe povećava probiotike u crevima, što može da poboljša ravnotežu crevnih bakterija. Koren belog božura sadrži i glikozide. To su jedinjenja sa vezanim ugljenim hidratima. Kada se ovi glikozidi ekstrahuju (uklone) iz korena, poznati su kao ukupni glikozidi božura (TGP) koji mogu da regulišu imuni sistem. Utvrđeno je da efikasno leči autoimuna stanja kao što su:

  • reumatoidni artritis
  • psorijaza
  • oralni „lichen planus“ – autoimuna orlana dermatoza
  • Sjogrenov sindrom.

Studije su potvrdile i da jedinjenja korena božura deluju u slučaju upalnih poremećaja, jer mogu da potisnu inflamatorne puteve, te su korisna za hronična upalna stanja kao što su artritis, oboljenje bubrega i oboljenje jetre. U staroj kineskoj medicini, koren belog božura se koristi za sprečavanje tromboze, a istraživanja su otkrila da je paeoniflorin povećao aktivnost enzima koji podržava prirodno rešavanje tromboze. Ustanovljeno je da jedinjenja korena božura razređuju krv tako da se ne stvaraju ugrušci.

 

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo