Naslovna / Prirodna medicina

Čaj od kamilice ublažava brojne stomačne probleme

Priredio/la: I. V. |11:00 - 30. 05. 2023.

Kamilica sadrži prilično jake antispazmodične i antiinflamatorne sastojke zbog čega je najbolji izbor kod mnogih stomačnih problema

kamilica Cvetovi kamilice sakupljeni u ranim fazama cvetanja, smanjuju grčeve i spastične bolove u crevima Foto: Shutterstock

Kamilica je naziv za nekoliko različiti vrsta biljaka, ali ona koja se koristi u medicini, kao pomoćni lekoviti tretman je Matricaria chamomilla. Poznata je po svom umirujućem dejstvu, posebno kada su u pitanju stomačni problemi.

Kamilica sadrži prilično jake antispazmodične i antiinflamatorne sastojke

Kamilica se naširoko koristi i za lečenje ginekoloških tegoba kao što su menstrualni grčevi i poremećaji spavanja, koji se dovode u vezu sa predmenstrualnim sindromom (PMS). Utvrđeno je da kamilica sadrži prilično jake antispazmodične i antiinflamatorne sastojke i posebno je efikasna u lečenju stomačnih i crevnih grčeva.

Cvetovi kamilice sakupljeni u ranim fazama cvetanja, smanjuju grčeve i spastične bolove u crevima, a takođe ublažavaju prekomerne gasove i nadimanje. Često se koristi za ublažavanje sindroma iritabilnog creva, mučnine i gastroenteritisa (stomačnog gripa). Kamilica je takođe odlično umirujuće sredstvo, pogodno za razdražljive bebe i decu, jer je blagog ukusa koji im prija. Kamilica takođe može da pomogne detetu i da brže zaspi.

Cenjena je i kao antimikrobno sredstvo

Kamilica smiruje i odrasle ljude, ali može da se pije i tokom dana jer njeni opuštajući efekti ne ometaju aktivnosti poput vožnje automobila ili obavljanja teških zadataka, kao što je slučaj sa sedativima na recept. Ova lekovita biljka idealan je izbor za one koji imaju čir ili druge stomačne probleme koje pogoršava anksioznost. Bol u mišićima, koji nastaje usled stresa i brige je još jedna indikacija za kamilicu. Trzanje i tikovi u mišićima mogu da reaguju na čaj od kamilice i umire se.

Cenjena je i kao antimikrobno sredstvo. Nemačka studija otkrila je da biljka inaktivira bakterijske toksine. Male količine ulja kamilice sprečavaju razvoj stafilokokne i streptokokne sojeve bakterija. Možete da popijete čaj od kamilice u kombinaciji sa drugim antimikrobnim sredstvima, kao što su majčina dušica, ehinacea i zlatnica, za unutrašnje infekcije. Kamilica može da se koristi i lokalno za lečenje infekcija i upala.

Većina ljudi dobro toleriše kamilicu, ali, ako ste možda alergični na ambroziju, možda ćete osetiti simptome alergije nakon upotrebe kamilice. To je verovatno zato što su ambrozija i kamilica deo iste porodice biljaka.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo