Naslovna / Psihologija

Oslić i svi važni razlozi zbog kojih bi trebalo češće da ga jedemo

Priredio/la: Ma.R.|11:00 - 09. 11. 2023.

Istraživanja su pokazala da omega-3 masne kiseline kojima oslić obiluje smanjuju rizik od aritmije, koja može dovesti do iznenadne smrti

Oslić Oslić je ukusna, zdrava i relativno pristupačna vrsta ribe po ceni Foto: Shutterstock

Oslić je širom sveta izuzetno popularna vrsta morske ribe, koju karakteriše pun ukus belog, mekanog mesa od koga se prilično jednostavno odvajaju kosti. Dodamo li tome izvanredne zdravstvene prednosti i dostupnost tokom cele godine, jasno je zašto bi oslić trebalo što češće da bude na našoj trpezi.

Najkorisnije materije koje sadrži oslić

Prema navodima američke Nacionalne baze podataka o nutrijentima (USDA) u osliću se nalazi velika količina korisnih materija na osnovu koje je formiran pozitivan i preporučljiv nutritivni profil ove vrste ribe. U 100 grama oslića je:

  • 78 kcal
  • 17,54 g proteina
  • 0,88 g ukupnih masti
  • 20 mg holestrola
  • 1,1 mg vitamina C
  • 100 mg natrijuma
  • 44 mg kalcijuma
  • 0,95 mg gvožđa
  • ostali vitamini, minerali, elektroliti…

Zdravstvene prednosti koje nam nudi oslić

1. Izuzetan nutritivni profil

Oslić je jedan od najboljih izvora esencijalnih masnih kiselina, proteina, minerala i vitamina rastvorljivih u mastima, poput vitamina A, E i D. Spada u nemasne ribe sa visokim sadržajem vode, što automatski znači i malo kalorija i zasićenih masti.

2. Aminokiseline i proteini

Oslić sadrži nemasno, belo meso koje ima dobar profil aminokiselina. 100 g ribe ove ribe daje daje 17,54 g proteina, što je 31 odsto dnevno preporučenih vrednosti. Sastav proteina je potpun u smislu da su sve esencijalne aminokiseline u zdravim razmerama. a tu je velika količina andioksidanata.

3. Visok sadržaj zdravih masti

Oslić je dobar izvor polinezasićenih masnih kiselina, a studije pokazuju da konzumiranje smanjuje rizik od srčanog i moždanog udara, gojaznosti i hipertenzije. Morski plodovi i riba imaju malo zasićenih a više polinezasićenih masti koje su zdrave za srce, uključujući omega-3 masne kiseline.

4. Manje žive u odnosu na drugu morsku ribu i plodove

Oslić sadrži samo 0,079 ppm žive u svom mesu. Američka FDA kategorizuje oslića u deo morske hrane sa oznakom „najbolji izbor“, ako se u obzir uzima nivo žive u njegovom mesu. Preporuka za konzumiranje 2-3 porcije nedeljno.

5. Specifične kiseline

Oslić je umeren izvor omega-3 eikozapentaenske kiseline (EPA), dokozapantaenske kiseline (DPA) i dokozaheksaenske kiseline (DHA) – važnih i specifičnih masnih kiselina. Istraživanja pokazuju da one, pre svega DHA, igraju važnu ulogu u razvoju nervnog sistema, posebno kod novorođenčadi i dece.

6. Važni vitamini i antioksidansi

Slično bakalaru, oslić sadrži određene količine vitamina A i C u svom mesu. Međutim, to ne ugrožava dobre količine omega-3 esencijalnih masnih kiselina kao što su ALA, DHA i DPA koje pomažu u mnogim telesnim funkcijama, pa i održavanju zdrave sluzokože i kože.

Vitamini B-kompleksa kao što su niacin i piridoksin (B-6) se takođe nalaze u osliću, koji je dobar izvor i vitamina E, B12, tiamina i riboflavina.

7. Minerali

Ova riba je prirodni izvor minerala, uključujući jod, kalcijum, cink, kalijum, fosfor i magnezijum. Jod je važan element ljudske ishrane i neophodan je za sintezu tiroidnih hormona, a svi ostali minerali takođe čine oslić izuzetno zdravom ribom.

Ogromne prednosti za srce i u prevenciji kardiovaskularnih bolesti

Masne kiseline igraju ključnu ulogu u smanjenju krvnog pritiska i otkucaja srca i pomažu u poboljšanju kardiovaskularne funkcije. Istraživanja su nedvosmisleno pokazala da omega-3 masne kiseline smanjuju rizik od aritmija, koje mogu dovesti do iznenadne smrti.

Kod odraslih osoba, nekoliko velikih ispitivanja je procenilo efekat morske ribe ili ribljeg ulja na bolesti srca. U ispitivanju objavljenom u National Library of Medicine, osobe koje su preživele srčani udar a uzimale su 1-gram kapsule omega-3 masti svaki dan tokom tri godine, imale su manju verovatnoću da će imati ponovljeni srčani udar, moždani udar ili umreti od iznenadne smrti, u odnosu na ljude koji su uzimali placebo.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo