Naslovna / Psihologija

Najčešće greške koje prave žene u srednjim godinama

Priredio/la: S.St.|17:00 - 25. 10. 2022.

Postoji mnogo razloga zbog kojih treba da priglimo starenje. Imamo jači osećaj za svest o sebi i samopouzdanje da donosimo odluke zbog kojih smo se možda sa 20 ili 30 godina dvoumili. Međutim, uprkos nekim dodatnim godinama koje su nam donele mudrost, i dalje postoji šansa  da previdimo mogućnosti da poboljšamo svoje zdravlje i našu dobrobit

Žene u srednjim godinama Žene koje na atraktivno elegantan način stare ne odstupaju od trendova zbog svojih godina Foto Shutterstock

Žene u srednjim godinama, u 40-im, 50-im i starije, često prave nesvesne greške, koje bi svakako trebalo da isprave.

Preskakanje vežbanja

Bol u laktu ili donjem delu leđa nije ni razlog da prestanemo sa vežbanjem niti izgovor da ne počnemo. Treba ostati fizički aktivan, jer je to od vitalnog je značaja za naše zdravlje i kvalitet života. U stvari, vežbanje može da ublaži bol i spreči zdravstvene probleme koji tek mogu da nastanu u budućnosti, kao što su povećanje telesne težine, dijabetes, bolesti srca ili demencija.

Vežbanje dovodi telo u stanje uzbuđenja, što znači više vitalnosti i boljeg osećaja blagostanja. Dnevni poslovi postaju manje naporni i zahtevaju manje truda – rekao je za Health dr Frank Frisch, direktor kineziologije na Chapman University, Orange u Kaliforniji.

Ako ste već strastveni fitnes fanatik, to je sjajno. A ako niste, sada je pravi trenutak da istražite svoje mogućnosti. Posetite bazen, teretanu, idite na čas joge ili se zaljubite u brzo hodanje.

Žene u srednjim godinama zarobljene u kolotečini

Samo napred i oslobodite se iznošenih, neupadljivih delova odeće u svojoj garderobi. Njih možete da zamenite, a da ne menjate i ne žrtvujete svoj lični stil.

– Žene koje na atraktivno elegantan način stare ne odstupaju od trendova zbog svojih godina – izjavila je za Health Gretta Monahan, stručnjak za stil i lepotu i autorka knjige Style and the Successful Girl. Uparivanje farmerki koje odlično pristaju sa cipelom ili aksesoarom u bojama koje su u trendu može nam dati „trenutni energetski stimulans”, dodaje Monahan.

Treba da pronađemo izgled koji čini da se osećamo najpouzdanije i da prihvatimo koliko smo upravo sada neverovatne i čudesne!

Ne obraćaju pažnju na svoje srce

Kako navode u Centers for Disease Control and Prevention, svaki četvrti smrtni slučaj u SAD je posledica srčanih bolesti. Drugim rečima, briga o ovom veoma važnom organu treba da bude glavni prioritet za sve. Ali kako da znamo da li smo u opasnosti od srčanih bolesti?

Sve počinje poznavanjem nekoliko ključnih pokazatelja zdravlja srca, uključujući naš krvni pritisak, holesterol, šećer u krvi i indeks telesne mase, kažu u inicijativi American Heart Association’s Go Red For Women. Iako ne možemo da promenimo svoje godine ili porodičnu istoriju, postoji niz navika koje možemo da promenimo da bismo sprečili probleme sa srcem.

Žene u srednjim godinama ne brinu o sebi

Veliki je izazov da odvojimo malo vremena za sebe kada se borimo sa bezbrojnim preprekama koje nam život svakodnevno postavlja, posebno ako podižemo decu, imamo posla sa ostarelim roditeljima ili i jedno i drugo. Ali, zaista, nemamo vremena da ne vodimo brigu o sebi. Ako se stalno fokusiramo na druge i ne posvećujemo vreme sebi ne bi li „napunile baterije”, neće nam ostati ni mrvica energije za bilo šta ili bilo koga.

Autorka i blogerka Rachel Macy Stafford ranije je podelila nekoliko saveta za brigu o sebi koje je prihvatila pošto se uplašila za svoje zdravlje. Kaže da je toliko jednostavno da rasteretimo um tako što nekome u koga imamo poverenje kažemo ono neizrecivo: „Treba mi pomoć.” „Bojim se.” „Već neko vreme osećam da nisam sva svoja.” Ili prosto posvetimo sebi neko vreme, bilo da je to ono izdvojeno za časopise ili dodatni sat sna.

Ne spavaju dovoljno

Prošli su dani kada smo mogli da ludujemo celu noć i da sledećeg jutra budemo k’o novi (iako to nije zdrava navika u bilo kom uzrastu!). Iako bi moglo da bude izazovno da skratimo san, posebno ako žongliramo obavezama roditelja i brige o deci, ovo je još jedna stvar koju treba da promenimo. Hronično lišavanje sna povezano je sa većim rizikom od dijabetesa i drugih zdravstvenih problema, koji s godinama postaju još važniji.

Žene u srednjim godinama ne unose dovoljno vitamina B12…

Znamo da kroz ishranu treba da unosimo dosta kalcijuma i vitamina D. Ali šta je sa B12? Ovaj vitamin se često zanemaruje kao neophodan, ali kako se godine nižu, zaista važno da obratimo  pažnju na ovaj nutrijent. To je zato što, kako naše telo stari i nivo želudačne kiseline opada, sporno je da li sav vitamin B12 koji mu je potreban dobija samo iz zdrave ishrane.

Kada dostignemo 50, pored povećanja količine hrane bogate vitaminom B12 u našoj ishrani (jaja, meso, školjke i mlečni proizvodi), trebalo bi uvesti i neku hranu obogaćenu hranljivim materijama.

…ili kalijuma

Govoreći o zanemarenim hranljivim materijama, treba da znamo da je kalijum posebno važan kada dostignemo srednju životnu dob. To je zato što, s godinama, krvni pritisak ima tendenciju da raste, a kalijum pomaže u borbi protiv tog problema, ali i smanjuje rizik od srčanih i bubrežnih bolesti, navode u Linus Pauling Institute na Oregon State University.

Ali to ne znači da moramo da počnemo da obavezno jedemo po jednu bananu dnevno. Mnoge druge namirnice pune su kalijuma, uključujući slatki krompir, pasulj i jogurt.

Misle da postoje „pravila” za kosu

Kosa do ramena ili duža – zašto da ne? Ne postoje nikakva „pravila” za kosu za žene srednjih godina, kaže za Health Barbara Grufferman, autorka knjige The Best of Everything After 50: The Experts’ Guide to Style, Sex, Health, Money, and More. – To zavisi od visine žene, njene građe, načina života i stanja njene kose – smatra Grufferman.

Činjenica je da će se naša kosa verovatno istanjiti s dolaskom godina, a i tekstura može da postane grublja. Treba izabrati frizuru i boju koji nam najbolje pristaju, što možda nije isti izgled koji smo imali u svojim 20-im ili 30-im godinama, ali to je sasvim u redu. Ili neka lokne ostanu potpuno sede, što će biti i bezvremeno i u trendu!

Žene u srednjim godinama treba da promene način šminkanja

Vremenom koža se menja, a tako i naš način negovanja lepote. Teška šminka na suvoj koži samo nas čini starijim. Za prirodniji izgled, Grufferman predlaže nanošenje proizvoda sa lakšom teksturom. I smo ste već kod toga, treba da razmislimo o tome da ne štedimo na kremama i serumima koji sadrže hijaluronsku kiselinu. Stručnjaci za negu kože kažu da će hidratantni sastojak našu kožu održava vlažnom i svežom.

Ne vode računa o zubima

Redovno pranje, čišćenje koncem i pregledi zuba nisu samo preduslov za lep osmeh. Loša oralna higijena usko je povezana sa većom stopom srčanog i moždanog udara – problemima koji postaju sve češći sa starenjem. Nije jasno zašto, ali jedna teorija jeste da bakterije koje inficiraju naše desni izazivaju upalu i oštećenje krvnih sudova.

Zato ne treba da izbegavamo posete zubaru.

Žene u srednjim godinama nose pogrešan grudnjak

Verovatno da svaka od nas ima grudnjak koji ne odgovara u svojoj fioci za donji veš kao rezervu kada su oni dobri na pranju. Možda više nemamo ni onaj koja pruža odgovarajuću podršku. Na kraju krajeva, tkivo dojke se vremenom menja kao rezultat trudnoće, fluktuacije težine i gravitacije, kako ističe Mayo Clinic.

– Mnoge žene nastavljaju da nose istu veličinu i brend grudnjaka koji su uvek nosile, ne uzimajući u obzir da se naša tela menjaju kako starimo – kaže Grufferman. Odgovarajuće donje rublje može nam pomoći da podignemo i učinimo da naše telo izgleda mršavije, pa bi zato trebalo da ponovo procenimo svoje donje rublje i investiramo u neke nove komade

Pristajanje na dosadan seksualni život

Prirodni pad estrogena koji počinje u perimenopauzi može dovesti do promena koje čine seks bolnim, ali ne moramo to da prihvatamo.

 – Suvoća vagine potpuno je izlečiva – izjavila je za Health dr Mary Jane Minkin, klinički profesor ginekologije na Yale School of Medicine.

Trebalo bi da imamo samopouzdanje i slobodu da se oblačimo i osećamo seksi koliko želimo, kao i da istražujemo svoje seksualne potrebe.

– Žene starije od 50 godina mogu imati najbolji seks u svom životu. Za mnoge žene, to je prvi put da imaju seks iz zabave i uživanja, a ne zbog rezultata (dece) –  kaže Grufferman.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Jasna Loncina
19:47, 29. 10. 2022.
Odgovori

Zena mora da brine o svom zdravlju i izgledu bez.obzira.na godine života. Zena u zrelim god. može biti veoma privlačna i seksi , njena lepota i privlacnost se samo menjaju .

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo