Naslovna / Psihologija

Porodični gaslajting: Kako reagovati kada vas neko pravi ludim, a ne izgubiti živce

Priredio/la: Ma.R.|19:00 - 09. 02. 2024.

Postoje načini da prepoznate gaslajting u porodici i preduzmete korake kako biste zaštitili sebe i svoje mentalno zdravlje – nijedan vid psihičkog nasilja ne treba trpeti ni od koga, pa bili to i roditelji ili bliski rođaci

Gaslajting porodični Nije lako pomiriti se sa tim da najbliži žele da vas naprave ludim i uvere vas da se nešto nije desilo, a u stvarnosti jeste Foto: Shutterstock

Gaslajting je nesumnjivo jedan od najpopularnijih novih izraza današnjice, ali i pojam koji dobro ilustruje neke veoma izazove pojave u različitim ambijentima međusobnih odnosa. Porodični odnosi veoma često nisu samo „ušminkane” večere, odlazak na piknik, slavu ili rođendane sa kurtoaznim čestitanjima…

Šta je gaslajting i da li je ovo ponašanje isključivo vezano za partnerski odnos

Ne samo kada ga doživljavamo od strane partnera, kolega ili nadređenog, odnosno osoba na koje smo neposredno upućeni, gaslajting može da ima ozbiljan negativan uticaj na naše mentalno zdravlje. Porodično okruženje nije uvek sigurna luka već poprište različitih izazova, emotivnih, imovinskih i drugih veza. Različiti su razlozi zbog kojih bilo koja osoba koristi ovaj oblik emocionalnog zlostavljanja. Cilj gaslajtinga je pokušaj produžene psihološke manipulacije zbog kontrole nad drugom osobom, iskrivljujući joj sopstveni osećaj i percepciju stvarnosti, događaja, sećanja i osećanja.

Sve to može da dovede do smanjenog samopoštovanja, promena na planu mentalnog i emocionalnog zdravlja, ali i zavisnosti od manipulatora. Pored partnera, ovu tehniku često koriste toksični ili nasilni roditelji da bi izvršili moć ili kontrolu nad decom, ali to mogu biti i drugi članovi porodice.

Kako izgleda porodični gaslajting

Činjenica da ste žrtva gaslajtinga u porodici ponekad prosto ne može da vam „uđe u glavu“ i može biti potrebno neko vrema da to osvestite. Jednostavno, retko ko očekuje da bliskim osobama može da padne na pamet tako nešto. Manipulacije često počinju neprimetno ili maskirano drugim ponašanjima, ali polako remete vaš objektivni osećaj za stvarnost.

Prosto, bivate ubeđeni da je stvarnost manipulatora i to kako je on predstvlja – činjenica. Krajnji cilj bilo kog, pa i porodičnog gaslajtera je da vas kontroliše i ostvari neke svoje interese, kakvi god bili. Evo nekih primera:

  • izjave poput „Nikad to nisam rekao“ destabilizuju vaše sećanje i dovode u pitanje prethodne događaje
  • koriste vaše lične slabosti da vas napadnu
  • navode vas da verujete da vas drugi vide u negativnom svetlu govoreći stvari poput: „Svi misle da si…“
  • kada izražavate svoje emocije, uveravaju vas da ste dramatični i teatralni
  • uveravaju vas da vam nikada nisu uradili ništa loše i da ste skloni preterivanju
  • suptilno krive vas za svoje loše ponašanje (to sam uradio samo zato što želim da provodim vreme sa tobom, da dobijem pažnju od tebe, da ti pokažem koliko te volim…“ i slično) pa onda počinjete da sumnjate u njihove prave namere.

Kako se ponašati sa članovima porodice koji sprovode ovu vrstu psihičke torture: Osam delotvornih saveta

Suočavanje sa članom porodice koji nad vama sprovodi gaslajting nije lak zadatak. Mnogi gaslajteri su i narcisoidni, pa bi trebalo proučiti kako se nositi sa narcisoidnim roditeljima i drugim bliskim osobama. Prioritet u bilo kom odnosu, ne samo partnerskom već i porodičnom treba da bude zaštita vašeg mentalnog zdravlja i blagostanja. Sledi osam saveta za postupanje sa članovima porodice koji nad vama sprovode gaslajting:

1. Verujte svojoj verziji događaja

Gaslajter će pokušati da vas natera da preispitate vašu verziju stvarnosti dovodeći u pitanje vaše zdravo rasuđivanje. Za to će vam možda trebati neko vreme, ali ćete ako se ne budete previše uzbuđivali naučiti da verujete u sebe i svoju percepciju. Obratite pažnju na svoj unutrašnji glas, prilagodite se i verujte onome što osećate.

2. Ne sukobljavajte se

Suočiti se sa njima i bučno im dokazivati da nisu u pravu najčešće će samo proizvesti kontraefekat, više laži i konfuzije. Pokušaće da održi svoju priču i pojača manipulaciju, što vas ako niste dovoljno stabilni može dovesti do besa i veće frustracije.

3. Dokumentujte njihovo ponašanje

Vodite evidenciju o ponašanju gaslajttera, tako što ćete čuvati prepiske ili praviti beleške o telefonskim pozivima ili kontaktima. To će vam omogućiti da dokumentujete stvarne situacije i adekvatno ukažete na njihove pokušaje da ih ospore.

4. Informišite se o gaslajtingu

Znanje je moć, a kada znate šta je gaslajting, manje je verovatno da će vama neko manipulisati, jer ćete uspeti da prepoznate matrice ponašanja.

5. Postavite granice

Postavljanje granica omogućava nam da pokažemo kako očekujemo da ćemo biti tretirani i vrednovani. Imamo pravo da se osećamo sigurno i udobno u svakom odnosu sve dok to krši granice nađeg integriteta, fizičkog i psihičkog.

6. Provodite vreme sa ljudima koji vas vole i podržavaju

Iako ne možemo da biramo svoju porodicu, možemo da se okružimo ljudima koji su nam bezuslovna podrška. Očekivano je da to najpre očekujemo iz porodičnog ambijenta, ali nisu isključena ni neprijatna iznenađenja. Važno je da dobijete ljubav, poverenje i podršku, što može pomoći i da se izborite sa gaslajtingom.

7. Potražite stručni savet i pomoć

Gaslajting je oblik zlostavljanja koje može imati uticaja na sve aspekte života. Ukoliko ga doživljavate, svesni ste toga a ne možete da se izborite, obavezno potražite savet stručnog lica.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Iba
11:33, 10. 02. 2024.
Odgovori

Zivela sam 35 godina sa majkom koja je sve u kuci sludjivala. Pored toga narcis, nasilna verbalno i fizicki ako nije po njenom. Spasila sam se tako sto sam se preselila u inostranstvo.

Vesna
8:23, 12. 02. 2024.
Odgovori

Imala sam oca manipulatora zbog koga sam skovala plan da pobegnem od kuće, I u tim trenucima pojavio se drugi, prikriveni manipulator kog sam zavolela i udala se za njega. Život su mu upropastili. Sad imam skoro 6o god. I dalje trpim, a ne vidim izlaz. Depresivna sam od 15.e godine, pijem terapiju za anksioznost i depresiju. Žene, bežite glavom bez obzira od takvih muškaraca!

Mirjana
12:35, 12. 02. 2024.
Odgovori

…..meni je pomoglo i pomaze naci radost u svim dostupnim stvarima,kojima sebi pokazujem da sam vredna,dostojna postovanja i ljubavi iako to ne dobijam na pravi nacin. Primer,obradujem sebe slobodnim vremenom koristim ga kako ja hocu i radujem se,tako volim sebe,punim baterije zadovoljstvom,pustim glasno muziku igram ,pevam,kad mi je bas potrebno ispricam se sa dragim prijateljima,saznanje da Bog sve to vidi najbolje i nikako se ne moze prevariti,da zna istinu u “ 4 zida“ ,i da je zato uz mene,jer ne varam i nisam ono za sta te lose osobe govore za mene.

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo