Naslovna / Psihologija

Zašto je ponekad dobro i odustati

Priredio/la: eKlinika/Vitality.rs|12:00 - 17. 04. 2024.

Koliko puta ste želeli da odustanete od nečega? Ali, niste. Najčešće zbog toga što niste želeli da ispadnete slabi ili da doživite neuspeh

odustajanje U SAD, tokom, 2023. godine, čak je 3 miliona radnika svakog meseca napuštalo posao koji su do tada radili Foto: Shutterstock

Upravo takvo razmišljanje, da je odustanjanje znak slabosti ili neuspeha, je verovatno najveća zabluda u vezi odustajanja od nečega ili nekoga.

Da li je prestanak pušenja i napuštanje posla, odustajanje ili…

Odustajanje, zapravo, nije tako retko. Recimo, jedna studija u SAD je pokazala da čak 30% studenata koji upišu univerzitet, za tri godine studiranja, promene glavni predmet koji slušaju, odnosno odustanu od onoga što su želeli kada su počeli da studiraju. Podaci pokazuju da je u istoj zemlji, tokom, 2023. godine, čak 3 miliona radnika svakog meseca napuštalo posao koji su do tada radili.

Osim što nije retko, ono može da bude i vrlo poželjno. Možemo da uzmemo banalan primer. Recimo, prestanak pušenja zapravo može biti vrlo zdrava i poželjna odluka. A u pitanju je odustajanje. Naravno, kada govorimo o odustajanju, obično ne mislimo na ostavljanje cigareta. Nekada, kada želimo da odustanemo od nečega, možemo da govorimo o „tihom odustajanju“, odnosno obavljanju posla na najnižem nivou i izbegavanju obaveza u najvećoj mogućoj meri.

Kada je vreme za odustajanje

  • Kada otkrijete da se previše trudite da ostanete na putu, možda je vreme da odustanete. Život nije uvek pridržavanje plana.
  • Razmislite o odustajanju od pokušaja da ispunite očekivanja, pokušaja da budete uspešni ili da brinete o tome šta drugi misle.
  • Odustajanje može biti oslobađajuće. Oslobodiće vas okova očekivanja, vremenske linije i onoga što drugi ljudi misle i žele.
  • Ponekad je bolje samo zastati, razmislit i učiniti ono što smatrate zanimljivim i usklađenim sa vašim životnim vrednostima.

Odustati od onoga što vas dugo vremena muči

Međutim, u jednom trenutku donosimo odluku o tome kada zapravo potpuno odustati od nečega. To se često svodi na prepoznavanje znakova upozorenja o sagorevanju (burn-out), anksioznosti ili depresiji. Uvek treba paziti na simptome kao što su uporni nemir, emocionalna iscrpljenost i osećaj bezvrednosti. Kada ih prepoznamo, onda je to krajnje vreme da odustanemo od nečega i krenemo dalje. Ignorisanje ovih znakova može biti štetno za mentalno i fizičko zdravlje, ukoliko traju duže vremena.

Šta je najvažnije ispoštovati ako želimo da odustanemo i da li ako jednom od nečega odustanemo to treba da bude zauvek, pročitajte u nastavku teksta na Vitality.rs.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo