Naslovna / Psihologija

Muški strah od žena u intimnim vezama: Mačo, kukavica i „mamin sin“ često imaju iste probleme

Priredio/la: Ma.R.|21:00 - 11. 09. 2024.

Jedan od najvećih muških strahova je da će žene iskoristiti njihovu ranjivost

Strah od žena Studije kažu da muškarci ne vole dominantnije žene Foto: Shutterstock

Muški strah od žena u intimnim vezama skriva se vešto iz različitih razloga. Većina muškaraca dobro skriva svoje strahove i ranjivost, da čak ni njihove majke ni partnerke ne znaju koliko su zapravo uplašeni, iako ih dobro poznaju.

Muški strah se dobro kamuflira, ali ga nije teško prepoznati

Muškarci kriju svoje strahove jer ih pre svega bez obzira na podneblje uče da se pravi muškarci ne boje ničega, a kamoli žena. Ako i osete strah, nikako to ne smeju da pokažu. Tako će, bar tako kažu neke društveno prihvaćene norme, izgubiti poštovanje i biti u nepovoljnijem položaju u odnosu na druge muškarce, ali i partnerke.

– Muškarci ženama najčešće ne pokazuju svoje strahove jer misle da će ih manje ceniti kao zaštitnike i da bi to moglo da umanji njihovu privlačnost. Tu je i strah da će žene iskoristiti njihovu ranjivost. Sakrivanje strahova kod većine muškaraca je gotovo potpuno automatizovano, da nisu toga ni svesni. Ipak, ti strahovi su tik ispod površine, i ne treba mnogo da bi ih drugi prepoznali – mišljenja je dr Avrum Weiss, psihijatar i psihoterapeut koji se bavi intimnim odnosima između žena i muškaraca.

U kojim situacijama se najčešće aktivira muški strah od žena

Psiholozi su istraživali kada se muški strah od žena najčešće aktivira i došli do zanimljivih zaključaka. Tako su pojedine studije zaključile da ovaj strah „podivlja“ u situacijama kada muškarci sretnu ženu koja ima više autoriteta od njih, pokazuje snagu ili kompetenciju, samopouzdanje, ili je ljuta (Kierski & Blazina, 2010). Na primer, istraživanja sugerišu da što je žena kompetentnija na poslu, to je manje dopadljiva muškarcima s kojima radi (Barkhorn, 2013).

Zanimljivo je da su i potpuno različiti muškarci po svom statusu, obrazovanju i ličnim osobinama kao i sa različitim odnosom prema ženama, pokazivali potpuno isto ponašanje kada su u vezi sa ženom koja je dominantnija u spomenutim situacijama.

Primeri: Kako se ispoljava muški strah od žena

Dr Weiss je sastavio listu najčešćih primera ispoljavanja strahova muškaraca od žena u intimnim vezama. Ako ste muškarac, pogledajte koliko daleko možete stići sa primerima pre nego što prepoznate sebe ili svoju vezu. Svi primeri odnose se na muškarce u ozbiljnim vezama sa ženama.

Primer broj 1

Prijatelji vas u poslednjem trenutku zovu da se nađete na piću posle posla. Vi i vaša partnerka nemate nikakve planove za veče, ali vam smeta što vam prva misao nije da li želite da vidite prijatelje, već da li će vaša partnerka biti ljuta. Želite da se osećate slobodno, ali ipak ostajete kod kuće…

Primer broj 2

Oboje dolazite kući posle napornog dana i očigledno je da je vaša partnerka uznemirena. Pitate je da li je u redu, a ona insistira da jeste. Pitate je da li je ljuta na vas, a ona vas uverava da nije. Bez obzira na njene reči, ne možete da se oslobodite osećaja nelagode. Što duže ostaje uznemirena to ste više zabrinuti, dok njena uznemirenost ne postane vaša glavna preokupacija, kao da ništa drugo ne može da se dogodi dok se to ne reši.

Ubeđeni ste da je ljuta na vas, da ste nešto uradili naopako, iako nemate predstavu šta bi to moglo biti. Žudite da se osećate oslobođeno krivice i vratite stvari na staro.

Primer broj 3

Svađate se. Žena je povređena i ljuta. Kao muškarac, jasno vidite da je uznemirena, ali vas njene suze iznenađujuće frustriraju. Iako biste želeli da budete empatični, nešto u vezi sa njenim snažnim osećanjima vas upozorava, pa se zato i sami osećate nelagodno. Počinjete da se emocionalno povlačite i distancirate kako biste se zaštitili. Iz razloga koje ne razumete u potpunosti, postaje vam sve važnije da ostanete racionalni. Ali, sve više se nervirate zbog toga što je vaša partnerka „previše emotivna“.

Primer broj 4

Vaš seksualni odnos je počeo veoma strastveno i uzbudljivo. Intimne odnose ste imali često, oboje ste uživali i činilo se da se slažete oko toga da želite seks što češće možete. Međutim, ne samo da je učestalost seksa znatno opala, već je i seks počeo da deluje kao još jedna obaveza na listi zadataka.

I dalje imate libido, ali radite onako kako kaže vaša „vladarka“.

Sve ovo su znaci da postoji strah. Od žene, od samoće ili od samih vas u unutrašnjosti duše i srca? Biće da je u pitanju kombinacija, konstatuje dr Avrum Weiss.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo