Naslovna / Psihologija

Istraživanje pokazalo kome pre dosade intimni odnosi u vezi

Priredio/la: V. M. B.|19:00 - 11. 01. 2021.

Uobičajeno je da osećate pad interesovanja za intimu…

par u krevetu, žena ima glavobolju

Žene ranije gube interesovanje za seks u vezi Foto: Shutterstock

Žene  mogu da izgube interesovanje za seksualne odnose samo godinu dana od početka veze, pokazuje britanska studija objavljena u British Medical Journal Open. Istraživanje je pokazalo i da i muškarci i žene mogu doživeti pad seksualnog nagona, ali žene, prema studiji, doživljavaju pad libida mnogo brže.

Ženama brže dosadi

Uobičajeno je da osećate da su stvari u vašem krevetu postale pomalo dosadne, ali nova studija tvrdi da taj osećaj može doći mnogo ranije kod žena nego kod muškaraca. Studijom britanskih istraživača obuhvaćeno je 4.839 muškaraca i 6.669 žena koji su odgovarali na pitanja o njihovom odnosu prema seksu. Od anketiranih, 15 odsto muškaraca i i 34 odsto žena izjavili su da im je potpuno opalo interesovanje za seks posle godinu dana veze. Iako su svi anketirani prijavili da ih manje zanima seks, posebno sa godinama, žene u vezama su rekle da im se to dešava mnogo brže. U stvari, prema istraživanju, žene su prijavile nedostatak interesa za seks  posle duđe od godinu dana provedenih u vezi.

Pad libida kod oba pola

Ovo se poklapa sa drugim delom istraživanja, koji tvrdi da su žene sa tri ili više partnera u poslednjih godinu dana ređe prijavile manji seksualni nagon od onih koje su imale seks sa samo jednim partnerom. Žene su takođe patile od niskog libida dvostruko češće od muškaraca. Oba pola su kao razloge zbog kojih više nisu toliko zainteresovani za seksulane sa partnerom naveli fizičko i mentalno zdravlje, lošu komunikaciju i nedostatak emocionalne povezanosti.

Komunikacija spasava odnos

Međutim, ono što se pokazalo korisnim u ovoj situaciji je otvorena komunikacija koja može da pomogne u rešavanju ovog problema. Parovi koji su imali dobru komunikaciju uglavnom su postajali zadovoljniji svojim seksualnim životom. Kao i kod većine problema u vezi, razlika u seksualnom nagonu ponekad se može prevazići otvorenom komunikacijom. Mnogo je stvari koje mogu izazvati nizak libido, ali prvi korak u njihovom rešavanju je otvoreni razgovor o svom seksualnom životu, svim problemima ili problemima koje vi i vaš partner imate na umu. Ako to učinite na nežan način, verovatno ćete postići mnogo više uspeha.

Vi diktirate koliko vam je intime dovoljno

Ne postoji određeni broj koji bi odredio koliko seksulanih odnosa treba da imate u vezi na početku ili kada odmakne. Ono što odgovara vama i vašem partneru je jedina prava mera. Zato je  poverenje i razgovor jedino pravo rešenje za obostrano seksualno zadovoljstvo.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo