Naslovna / Psihologija

Boje koje nosimo utiču na ceo organizam

Piše: Iva Nenezić|19:00 - 22. 03. 2021.

Mnogi primećuju da u određenim periodima života imaju tendenciju da nose garderobu u različitim nijansama jedne boje, dok u sledećem periodu „zavole“ drugu

Crvena jača energiju, a žuta je dobra za učenje Foto: Shutterstock

Drevne civilizacije, poput kineske i egipatske, koristile su boje u svrhu lečenja, putem takozvane hromoterapije, a danas se psiholozi znanjem o uticaju boja na psihu i emocionalna stanje služe pretežno u marketinške svrhe.

Utiču na ceo organizam

Prema rečima psihologa Jelene Blažević, boje imaju uticaj na celokupan organizam.

Doktor Jakob Liberman, autor knjige „Svetlost – lek budućnosti“, govori o tome da je čitav spektar sunčeve svetlosti, dakle sve boje sadržane u tom spektru, neophodan za ravnotežu organizma. On je utvrdio da kad oko primi draž boje, ona se deli na dva impulsa, odnosno dve informacije. Jedan deo odlazi na opažanje, odnosno percepciju, dok drugi deluje na hipofizu, pa tako utiče i na nervni sistem i emocionalna stanja – priča psiholog Jelena Blažević za eKliniku.

Prema njenim rečima, ovu teoriju potkrepljuju i dokazi da postoji uticaj boja i na slepe osobe.

– Objektivna draž je fizičke prirode, a viđenje boje je subjektivni doživljaj. Naš subjektivni doživljaj bolje zavisi, pored ostalog, i od karakteristike i površine objekta na kojoj se svetlost prelama. Informaciju o boji ne primamo, međutim, samo preko čula vida, što su znali i drevni narodi – kaže Blažević.

Egipćani i Kinezi koristili boje za isceljenje

Smatra se da su još stari Egipćani imali saznanja o ovom fenomenu. Oni su na hramovima, piramidama, ostavljali otvor tako da svetlost u njega može da ulazi sa gornje strane. Otvor je korišćen da osoba koja ima određeni problem bude postavljena tako da „upija boju“ koja mu je potrebna.

– Stari Kinezi su se umotavali u svileni šal određene boje i tako uvijeni se izlagali suncu na nekoliko sati, kako bi rešili neki zdravstveni problem. Recimo, crveni šal su koristili za uklanjanje ožiljaka od malih boginja. Dakle, ovde je koža receptor – objašnjava naša sagovornica.

Nije slučajnost što je baš crvena boja odabrana za ovaj „tretman“. Utvrđeno je da se upotrebom određenih boja postižu konkretni efekti. Kako objašnjava psiholog, crvena jača energetske procese, pojačava dejstvo isceljujućeg efekta sunca, u ovom slučaju.

Žuta dobra za učenje

I dok crvena i narandžasta pojačavaju određena dejstva, plava služi za umirenje, a zelena za uravnoteženje.

Zelena boja služi za uravnoteženje. Ovo se odnosi na uravnoteženje između mentalnog i duhovog, za balans uopšte. Ona provocira isceljujuće potencijale organizma, dok se žuta vezuje za učenje i intelektualne aktivnosti – objašnjava ona

Neke osobe imaju omiljene boje i tendenciju da nose garderobu određenog kolorita. Taj neko bira ono što mu nedostaje, to što boja daje.

Crvena daje samopouzdanje i energiju, pa osoba koja je danas obukla crveno ima potrebu za ovime. Boja, s druge strane, može da služi da se njome izrazi naše stanje. Dakle, crveno može da ponese i onaj ko u tom trenutku ima visoku energiju i time to izražava – priča Blažević.

Crno – snaga, moć, potencijal

Ona dodaje da boja koju nosimo ne može da ima toliki značaj za okruženje, koliko za onog ko je nosi:

– Neke osobe imaju tendencju da nose samo crno, koje predstavlja snagu, moć, potencijal. Ona je početak, inicijalna energija, ali bez „nastavka“, pa ako nije kanalisana može da otvori i problem. Seme klija u mraku, što simboliše početak, ako početak koji nešto mora da sledi, da bi dobilo konkretnu funkciju.

Ova navika na osobe, međutim, može da ima i negativan uticaj.

– Crna boja traži realizaciju, drugu boju, pa može i nepovoljno da utiče ako je realizacija negativna. U kombinaciji sa drugom bojom, ona pojačava njeno dejstvo – rekla je Blažević.

Crna u kombinaciji sa crvenom, tako, daje funkcije fizičke snage, moći, dok sa zelenom pomaže uspostavljanju i održanju balansa.

Kad se priča o bojama, dodaje naša sagovornica, treba voditi računa o takozvanoj zasićenosti boje, dakle svetla, tamna i drugo.

Terapija bojama

– Ako sve ovo znamo, bojama se možemo koristiti u zdravstvenom smislu, kako za fizičke, tako i za psihičke tegobe i stanja. Tu su i takozvane „art terapije“, koje se bojama i služe upravo kako bi razrešile određena stanja – objašnjava ona.

Mnogi primećuju da u određenim periodima života imaju tendenciju da nose garderobu u različitim nijansama jedne boje, dok u sledećem periodu „zavole“ drugu. Blažević kaže da su boje kako odraz trenutnog stanja, tako i potreba da se dovedemo u konkretno stanje.

– Kad se čovek prezasiti nekom bojom, znači da je ostvario ono što mu je bilo potrebno – kaže psiholog i dodaje da pored boja odeće, na naše emocionalno stanje i raspoloženje utiču i boja i boje prostora. U bolnicama se, tako, ne mogu naći crveni zidovi. Oni su beli, zeleni ili plavi.

Direktna simbolika

Ne može se zanemariti ni direktna simbolika, kad su u pitanju boje i emocije koje one podstiču. Plava, koja je vezana za smirenje, asocira na nebo, more, zelena na prirodu, ali i novac, bela i roze na čistotu, nevinost. Žutu i narandžastu vezujemo za sunce i energiju, a ljubičastu za spiritualnost, ali i otmenost.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo