Naslovna / Psihologija

Parovi koji kuvaju zajedno imaju veće šanse da duže ostanu u vezi ili braku

Piše: Marijana M.Rajić|19:00 - 21. 05. 2022.

Ženama pripada dužnost da svakodnevno kuvaju, a neki od najboljih kuvara na svetu su muškarci. Zašto onda ne spojiti lepo i korisno, uz to i relaksirati, ali i učvrstiti zajedničkim kuvanjem partnerski odnos?

kuvanje Zajednično kuvanje i pripremanje hrane sa partnerom može da opusti, ali i učvrsti odnos, uz jačanje poverenja i zajedništva Foto: Canva

Kuvanje, odnosno spremanje hrane je svakodnevni ritual koji za mnoge žene može da se pretvori u napornu, pa i gorku obavezu. Svima nedostaje više vremena koje bismo mogli da provedemo sa partnerom, pa je zajedničko kuvanje jedan od sjajnih načina da se to vreme optimizuje, odnosno pretvori iz obaveze u zabavu, uz osećaj podrške i dodatnog zajedništva. Ovo važi i za mnoge druge poslove čije zajedničko obavljanje učvršćuje odnose.

Kuvanje više nije tabu tema za muškarce

Jedna stara izreka kaže da put do muškog srca vodi kroz stomak. Ništa značajno drugačije, objašnjavaju psiholozi, nisu ni žene. Hrana je, uz vazduh koji udišemo i vodu koju pijemo, jedna od retkih potpuno univerzalnih zajedničkih stvari, bez obzira na ukuse i razlike. Prosto: svi moramo da jedemo da bismo živeli.

Hrana, međutim, jeste mnogo više od samih namirnica koje moramo da unesemo da ne bismo umrli od gladi. Ona je i izvor zadovoljstva, jer konzumacija omiljene hrane pokreće lučenje hormona zaduženih za dobro raspoloženje i sreću. Za mnoge ljude, ova osećanja se dodatno pojačavaju kada hranu pripremaju, umesto da je poruče ili jedu u restoranima. Promena društveno prihvaćenih normi uslovila je da danas muškarce ne da nije sramota kada kuvaju, već dobijaju „mačo“ epitete i divljenje suprotnog pola ako su, recimo, pripremili romantičnu večeru.

Zajedničko kuvanje nije samo jednostavna podela obaveza

Mnogi parovi se, posebno u konzervativnih sredinama, i dalje tvrdoglavo drže onoga da je „ženi mesto u kuhinji i u kući“. Postoje muškarci koji se mršte čak i na pomisao da nešto ženi pomognu u smislu podele obaveza. Međutim, primetno je da se dešavaju promene i na ovom polju. Najvažnije je da, ako i prihvate da pomogne bilo šta od kućnih poslova, uključujući i kuvanje, muškarci na to ne gledaju kao na „moranje“. Podela obaveza, ako je posledica toga da „ženi mora da se pomogne jer je premorena“, neće učvrstiti partnerski odnos – naprotiv. Muškarac može da je tretira kao vid potčinjavanja ili naredbe.

Sa druge strane, „dobrovoljna“ zajednička podela obaveza, posebno u procesu kuvanja, znači još jedno „u ovome smo zajedno“. Učvršćuje ideju partnerstva i pokazuje da nam je stalo da brinemo jedno o drugom u svakom trenutku. Prosto, kada smo tim, naše veze jačaju i bivaju postojanije.

Bolja komunikacija, ali i otkrivanje tajni

Komunikacija i zajedništvo ne idu jedno bez drugog. To je posebno vidljivo, recimo, kada kuvamo zajedno. Zajednički rad u kuhinji zahteva od nas i vašeg partnera da komuniciramo i da se dogovaramo kako bismo bili sigurni da su koraci u primeni recepata i procedura pravilno obavljeni. Ovo je i odlična praksa za komunikaciju u drugim segmentima naše veze. Kada imamo razvijenu komunikaciju, bez „zatrpavanja“ problema pod tepihe, problemi se rešavaju i prevazilaze. Dobra komunikacija je osnova zdrave, srećne i funkcionalne veze, pa je važno da oba partnera rade zajedno na razvoju ove veštine.

Zajedničko pripremanje hrane pruža odličnu priliku da saznamo više jedno o drugom. Razgovarajući o omiljenoj hrani, ranijim uspomenama na kuvanje, nekom jelu ili situaciji, saznaćemo i nešto što možda o partneru nismo znali. Šta voli, šta ne voli, šta ga raduje, šta nikako ne bi probao, i slično. Ako je partner stidljiv i teže se otvara, ovakve aktivnosti i razgovori mogu da doprinesu i da ga opuste. Tako će se lakše doći i do težih tema.

Izlasci su poželjni, ali je intima doma nešto posebno, uživajmo u njoj

Kada ste u vezi, želite da sa partnerom izlazite, menjate ambijent i okruženje, i to je normalno. Ako vam finansijske mogućnosti to dozvoljavaju, lepo je ići u restorane da se ruča ili večera zajedno, ili u kafiće, na kafu, čaj ili neko piće koje volite. To, međutim, može da postane veliki teret za kućni budžet ako je svakodnevno.

Kuvanjem kod kuće može da se uštedi novac. Finansijski problemi su jedna od najčešćih stvari oko kojih parovi imaju nesuglasice. Naravno, to ne znači da nikada ne treba da večerate napolju, ali bi trebalo da se pronađe neka „zlatna sredina“. Umesto izlaska u skup restoran, dogovorite se da mesto izlaska budu vaša kuhinja i trpezarija. Ne samo da ćete uštedeti novac, već i zadovoljstvo može da bude veće. Pustite muziku koju volite, napravite prijatan ambijent, a nakon večere ne morate odmah ka sudoperi. Posuđe vam neće pobeći – umesto toga popijte po čašu vina, pa i zaplešite. Zašto da ne? Naravno, ako su tu i deca, potrebna je bolja organizacija. I opet – nije nemoguće i nedostižno.

Zdravija ishrana je važan činilac ukupnog porodičnog zdravlja, a kuvanje zabavno

Kada spremamo hranu sami, ipak smo sigurniji i u sastav namirnica i kvalitet pripreme. Porcije u restoranima su ponekad prevelike, a kod kuće možemo da imamo bolju kontrolu i u veličinama i u doziranju obroka. Ostaćemo zdraviji i u boljoj formi. Kada se osećamo dobro, imamo više i volje, i želje, pa i snage za rešavanje partnerskih problema, ako postoje. Uz dobru ravnotežu u psihofizičkom statusu, imaćemo i bolje intimne odnose, imati više postora za nežnost i pokazivanje emocija.

Na kraju kuvanje je, za one koji ga vole, zabavno i kreativno. Ako vam neko jelo ne uspe, napravite od toga šalu koju ćete razumeti i kojoj ćete se zaverenički smejati samo vas dvoje. Biti zajedno u kuhinji je odlična prilika da se partnerom zabavimo, zbližimo i bolje razumemo. 

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo