Naslovna / Psihologija

Šta je estetska intimnost i kako se neguje među partnerima

Priredio/la: I. N.|19:00 - 29. 04. 2021.

Estetska intimnost ne podrazumeva pronalaženje partnera koji vas jako privlači ili kojeg vi privlačite izgledom. Ona je više od toga

Zalazak sunca Pojačajte bliskost zajedničkom šetnjom pri zalasku sunca Foto: Unsplash

Kada je reč o intimnosti, sama reč izaziva osećaj bliskosti i ranjivosti, a najčešće podrazumeva emocije ili seks. Iako su to dve najsnažnije vrste intimnosti, nisu i jedine. Prema kliničkom seksologu i psihoterapeutu dr Kristi Overstrit, estetska intimnost je još jedan važan oblik bliskosti u odnosima.

Šta je estetska intimnost?

Uprkos tome kako zvuči, estetska intimnost ne podrazumeva pronalaženje partnera koji vas jako privlači ili kojeg vi veoma privlačite izgledom. Ona podrazumeva zajedničke estetske vrednosti i izlaganje estetski prihvatljivom sadržaju, zajedno, u paru. Na primer, gledanje zalaska sunca, odlazak na planinarenje ili na umetničku izložbu, sve su to jednostavni načini za izgradnju estetske intimnosti.

Važna jer je iskustvena

Ova iskustva, ne samo da pomažu u kultivaciji kvalitetnog vremena, već se pomoću njih grade i zajedničke drage uspomene. Prema rečima seksologa, ova vrsta intimnosti je važna jer je iskustvena. Pošto se estetska intimnost dešava tokom određenih zajedničkih trenutaka, omogućava parovima da budu usredsređeni i jedno na drugo, u vremenu koje provode zajedno. Takođe, pomaže im da stvore snažne vizuelne uspomene na koje mogu da se rado osvrću u budućnosti.

Kako se neguje estetska intimnost

Estetska intimnost je povezivanje lepih iskustava, poput umetnosti, prirode, muzike ili pozorišta. Ako se čini da ovaj oblik bliskosti nedostaje u vašoj vezi, to se lako može nadoknaditi. Prvo, napravite listu aktivnosti u kojima i vi i vaš partner uživate, ali zbog njihovih estetskih kvaliteta. Zatim, umesto redovnih i uobičajenih aktivnosti, poput večernjeg gledanja filma ili omiljene serije, pođite na izložbu ili u šetnju pokraj reke, kako biste zajedno uživali u lepoti prizora. Razmislite: gledajući izlazak sunca, ili zalazak, ako ste ranoranilac, iskusite lepotu trenutka. Istovremeno, kvalitetno vreme koje provodite jedno s drugim dodatno će vas zbližiti.

Produbljuje odnos

Naravno, iako estetska intimnost može da bude od značaja u vezama, ona ne može da zameni najznačajnije stvari, poput poverenja, jednakih životnih stavova i zajedničkih stremljenja. Ali, ako se borite da se estetski povežete sa partnerom, a osećate se blisko sa njim na druge načine, ova vrsta intimnosti još će produbiti odnos i učiniti vezu sadržajnijom. Nije svaki par posvećen gradnji ove vrste bliskosti, ali, ako joj se posvetite, obezbedićete sebi i partneru još jednu snažnu potporu, važnu za stabilan i kompletan odnos.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo