Naslovna / Psihologija

Pamćenje jačaju mali svakodnevni trikovi, kako da nam mozak uvek dobro radi

Priredio/la: D. T.|19:00 - 26. 10. 2022.

Rutina i mehaničko obavljanje zadataka nije najbolji izbor za mozak za kojeg i dalje važi pravilo „upotrebi ga, ili ga izgubi“

pamćenje Pamćenje mogu da poboljšaju svakodnevi trikovi, koji stvaraju nove mreže neurona u našem mozgu Foto: Shutterstock

Pamćenje mogu da poboljšaju mali svakodnevi trikovi, koji stvaraju nove mreže neurona u našem mozgu. Rutina i mehaničko obavljanje zadataka nije najbolji izbor za mozak za kojeg i dalje važi pravilo „upotrebi ga, ili ga izgubi“. Od malih vežbi koje se sastoje u pranju zuba levom rukom, ako ste dešnjak, mogu imati koristi i zdrave osobe, ali i pacijenti koji su preživeli moždani udar.

Naučite novi ples

Učenje neke nove igre je odličan način da se zabavimo i ojačamo moždane sinapse. To može biti ples, učenje nekog jezika, kurs šivenja ili kuvanja. Neka istraživanja tvrde da je učenje plesnih pokreta u paru posebno dobro.

Ne samo što smo fizički aktivni već i učimo novu aktivnost, pri kojoj moramo da razmislimo o novom pokretu, da budemo fleksibilni, sarađujemo sa partnerom – kaže psiholog dr Dawn Buse sa Montefiore Medical Center u Njujorku.

Pravite pauze pri učenju

Ljudi koji nastoje da uče tako što gradivo podele na nekoliko delova imaju bolji učinak od osoba koje satima bez reda nastoje da nauče gradivo. Male pauze između sesija učenja, mogu biti od pomoći, kaže psiholog dr Haley Vlach University of Wisconsin, Madison.

Pišite rukom

Zaboravite na izvesno vreme na tastaturu, papir i olovka mogu pomoći da lakše pamtimo. Pisanje rukom ima dosta prednosti, smatra studija objavljena u časopisu Journal of Cognitive Neuroscience. Smatra se da se na ovaj način poboljšava orijentacija. Stručnjaci navode da deca koja pišu olovkom aktiviraju na ovaj način više delova mozga, nego ako kucaju na tastaturi.

Kompjuterske igrice

Pamćenje mogu da poboljšaju i kompjuterske igrice. U jednoj studiji tinejdžerke koje su igrale igrice više su koristile delove mozga zadužene za kritičko razmišljanje, rezonovanje i jezik. Tetris je stara igrica koja se pokazala kao dobra zanimacija za mozak.

Ne izbegavajte pozadinsku buku

Ne dozvolite da vas zvuk neke mašine ili zvonjava telefona izluđuju. Studija istraživača sa Univerziteta u Amsterdamu navodi da su osobe koje su bile izložene pozadinskim zvucima uspeleda reše više anagrama od onih koji su imali mogućnost da rade u tišini.

Pamćenje i meditacija

Osobe koje nastoje da meditiraju da usmere misli ka jednom pojmu, mogu na taj način izazvati fizičke promene u mozgu, za koje se smatra da su rezultat formiranja novih sinaptičkih mreža, kaže psihijatar Simon A. Rego sa Albert Einstein College of Medicine u Njujorku. Na ovaj način se na jača samo pažnja, već i samosvest i empatija. tvrde stručnjaci.

Čitanje naglas

Čitanje i zainteresovanost za stalno sticanje novih znanja i usavršavanje je uvek dobar način da ojačamo pamćenje. I čitanje naglas može da stimuliše različite delove mozga. Na taj način se, kako smatraju naučnici stvaraju, nove sinapse i jača cirkulacija. Pokazalo se da piloti bolje pamte kontrolne liste ako ih čitaju naglas, bez obzira na to da li je još neko pored njih u kokpitu.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Dunja Rakic
23:11, 26. 10. 2022.
Odgovori

Kako trenirati mozak da ne šalje signale za bol ako se negde dodirnem ili taknemo.

Ivan
2:44, 29. 11. 2022.
Odgovori

Proverite prvo da li patite od anksioznosti…

Mirjana
6:27, 29. 10. 2022.
Odgovori

Molim Vas,kako ignorisati nailazeće ružne slike u snu.Veliko HVALA

Ivan dr galeb haha
2:47, 29. 11. 2022.
Odgovori

a san je obično kombinacija onoga što ste preživeli u toku dana, tako da probajte da pre spavanja popijete šolju toplog čaja ili toplog mleka koje luče triptofan ako to ne pomogne možete uzimati melatonin (ima u apotekama na biljnoj bazi) i malo pred samo utonuće u san pogledati neke pejzaže priroda ili more…

Gordana
19:52, 31. 10. 2022.
Odgovori

Odlucne ideje .I sama sam uvidela da citanjem naglas imam bolju koncentraciju na procitan tekst.

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo