Naslovna / Psihologija

Kako bolesti zavisnosti i depresija menjaju ličnost čoveka

Priredio/la: D. T.|19:00 - 10. 07. 2023.

Ženska depresija češće ima za posledicu neki vid zavisnosti. U ženskoj populaciji prisutniji su zavisnost od kupovine i poremećaji u načinu ishrane

Mozak, aktivnost Mozak i njegova aktivnost, 3D prikaz Foto: Shutterstock

Bolesti zavisnosti i depresija su stanja koja mogu da izmene ličnost čoveka. Zavisnost se definiše kao podložnost štetnoj navici, najčešće se radi o psihofizičkoj zavisnosti od droga. Depresija je psihička bolest praćena lošim raspoloženjem, nezainteresovanošću za uobičajene aktivnosti koja ometa funkcionisanje čoveka. Stručnjaci sve češće ova dva stanja određuju kao ista lica jedne medalje. Najteže psihičke bolesti u skoro 50 odsto slučajeva praćene su nekim oblikom zavisnosti.

Zavisnost aktivira centre zadovoljstva u mozgu

Bolesti zavisnosti se u poslednje vreme prepoznaje sve više i kao hronična recidivantna bolest mozga koju prati kompulsivno ponašanje. Depresija je i poremećaj raspoloženja, koji se ispoljava osećajem tuge i gubitkom interesovanja, depresija je ozbiljna bolest koja utiče na način razmišljanja, emocije i naše postupke.  Najčešće vrsta zavisnosti koje u potpunosti menjaju ličnost čoveka su zavisnost od droga i alkohola. Stručnjaci objašnjavaju da postoji mnogo oblika zavisnosti od kocke, mobilnih telefona, šećera, kupovine.

Sve što aktivira centre zadovoljstva u mozgu može na isti način biti intenzivno i snažno kao i bilo koja droga ili alkohol. Tu mislim i na preteranu konzumaciju hrane, šećera, kupovinu, upotrebu društvenih medija, igranje igara na sreću – kaže dr Stephen Liptak.

Zavisnost kao način borbe protiv depresije

Uočava se da depresivne osobe često razvijaju neki oblik zavisnosti koriste droge ili alkohol kao način da se izbore sa depresijom. Sa druge strane i zloupotreba alkohola i droga može dovesti do razvoja depresije, jer droge i alkohol kako ističu stručnjaci utiču na naše raspoloženje, način mišljenja, menja se hemija mozga i dolazi i do izmena u načinu ponašanja.

– Depresivni pacijenti pokušavaju da se sami leče upotrebom raznih hemijskih supstanci. I mnoge osobe koje ne pate od depresije u nekom naletu nezadovoljstva i tuge umeju da posegnu za čokoladom kako bi se osećale bolje. Pa ko nije na kraju napornog i stresnog radnog dana popio piće ili uzeo nešto slatko –  objašnjava Liptak.

Ko je stariji bolesti zavisnosti ili depresija?

Depresivni pacijenti upotrebom alkohola i narkotika produbljuju problem, a stručnjaci se pitaju da li svakom obliku zavisnosti prethodi depresija ili je možda depresija ta koja je dovela do zavisnosti. Uočava se da u ovom krugu ima razlika u ponašanju muškaraca i žena.

Dr Liptak smatra da muškarci uglavnom prvobitno razvijaju zavisnost uz koju kasnije dolazi i do depresije. Kod žena je taj redosled drugačiji.

-Ženska depresija češće ima za posledicu neki vid zavisnosti. U ženskoj populaciji prisutniji su zavisnost od kupovine i poremećaji u načinu ishrane – kaže Liptak.

Opasne kombinacije

Kombinacija lekova i alkohola je veoma opasna. Pod uticajem alkohola dejstvo lek može biti produženo ili skraćeno, smanjeno ili pojačano. Moguće je da dođe do oštećenja i bolesti jetre, kardiovaskularnih problema, povraćanja, nesvestice, vrtoglavice, unutrašnjeg krvarenja, otežanog disanja. U velikom broju slučajeva kombinacija alkohola i antidepresiva može da uslovi pojavu još težih simptoma depresije.

Problemi sa snom

Dr Liptak ukazuje na vezu bolesti zavisnosti i spavanja. Osobe koje se bore sa depresijom i problemima zavisnosti često pate od nesanice, piju alkohol i druge supstance kako bi utonuli u san. Često se bude tokom noći i potom nisu u stanju da ponovo spavaju. U isto vreme nekvalitetan san ili nedostatak sna produbljuju već postojeće i stvaraju nove probleme.

Kako prepoznati problem?

Kada dođe do kombinacije bolesti zavisnosti i depresije, sama osoba koja ima problem retko kada reaguje. Bitno je zato da najbliži primete promene kao što su izmene u apetitu, problemi sa spavanjem, odbijanje socijalnih kontakata, zanemarivanje svakodnevnih životnih aktivnosti. Često se uočavaju i negativne izmene u samom izgledu osobe, koja može i da se nekontrolisano ponaša, pribavlja narkotike u nadi da će joj oni omogućiti normalno funkcionisanje.

U slučaju da primetimo ove simptome potrebno je sa mnogo obzira, razumevanja pokušati ostvariti kontakt sa depresivnom i zavisnom osobom i ohrabriti je da počne da se leči.

Dva stanja iste medalje

Stanje depresije i bolesti zavisnosti su skoro dva lica jedne iste medalje. Prema relevantnim podacima skoro 33 odsto osoba koje imaju neki oblik psihičkog oboljenja pati i od problema zavisnosti. Ova brojka iznosi čak  50 odsto kada je reč o pacijentima koji žive sa težim oblikom psihičke bolesti.

U isto vreme trećina zavisnika od alkohola i više od polovine zavisnika od droga imaju neki oblik mentalnog poremećaja.
Zavisnost i depresija imaju zajedničke uzroke, navodi U.S. Department of Health and Human Services. Često su ova dva stanja duboko isprepletena. Oblici zavisnosti i sama depresija deluju na iste delove mozga, bitnu ulogu ima i genetska osnova, rani razvoj ličnosti. Rano izlaganje stresu ili traumi može štetno delovati na razvoj mozga i povećati verovatnoću da će neko patiti od depresiju i/ili nekog oblika zavisnosti.

Zloupotreba narkotika i alkohola nije problem koji prati neke depresivne osobe, već se često uočava i kod pacijenata koji pate od anksioznih poremećaja, šizofrenije, poremećaja ličnosti. Lečenje zavisnosti i depresije daje najbolje rezultate uz primenu lekova, psihoterapiju, detoksikaciju i bolničku rehabilitaciju, tvrde psihijatri. Doktori upozoravaju da je često psihoterapija nema efekta bez lekova koji mogu da pomognu pacijentu da promeni način razmišljanja.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo