Naslovna / Vesti

Ovi simptomi upozoravaju na rak jajnika, najsmrtonosniji ginekološki karcinom

Priredio/la: Ma.R.|11:49 - 08. 05. 2024.

Za rak jajnika ne postoji skrining test a žene ne idu redovno na ginekološke preglede, pa se ovaj karcinom u oko 70 odsto slučajeva otkriva u uznapredovaloj fazi, kada je veća verovatnoća povratka bolesti

Rak jajnika Od ovog karcinoma u Srbiji premine jedna žena dnevno Foto: Shutterstock

Rak jajnika je najsmrtonosniji ginekološki karcinom. Svetski dan borbe protiv ove maligne bolesti već jedanaestu godinu za redom obeležava se u Srbiji, a ove godine pod sloganom „Sreća, pazi snima se“.

Zašto se rak jajnika uglavnom otkriva u uznapredovaloj fazi

U našoj zemlji godišnje od ovog karcinoma oboli oko 800 žena, dok njih 450 izgubi bitku. Praktično, svakoga dana tri žene dobiju dijagnozu raka jajnika, a jedna zbog ove dijagnoze premine.

Sa ciljem borbe protiv ove razočaravajuće statistike, važno je što ranije otkriti bolest i biti svestan simptoma, kako bi usledila pravovremena dijagnostika i optimalno lečenje. Na žalost, ne postoji skrining test, žene ne idu redovno na ginekološke preglede, pa se rak jajnika u oko 70 odsto slučajeva otkriva u uznapredovaloj fazi kada je veća verovatnoća povratka bolesti. Zbog toga se ne sme propustiti nijedna mogućnost poboljšanja ishoda lečenja i preživljavanja kroz pravovremeno i optimalno lečenje.

Ni borba ni život nemaju reprizu: Rak jajnika, mogućnosti za sreću i srećne okolnosti

Centralna tema ovogodišnjeg Svetskog dana borbe protiv raka jajnika je sreća. Šta je za nas sreća? Šta je sreća za ženu koja je bolesna ili kojoj je neko blizak bolestan? Šta je sreća za žene obolele od raka jajnika? Sreća u lečenju, sreća izvan bolesti? Kako da srećnih trenutaka bude i tokom bolesti? Kako da sreće ima više nego danas? Sve su to pitanja koja su otvorena na konferenciji ma medije povodom Svetskog dana borbe protiv raka jajnika, uz podršku psihoterapeuta, lekara i samih pacijenata.

– Ove godine naš događaj nema uobičajenu formu. Pre svega, pričali smo o sreći. O jednoj neobičnoj sreći, našoj sreći. Na nju, čak i mi onkološke pacijentkinje, imamo neograničeno pravo. Ne može to na odloženo, sreće nema naknadno na Youtube kanalima ili društvenim mrežama. Mora odmah, mora sada, mora uživo. Jer, ni borba ni život nemaju reprizne termine – objašnjava Selena Ribić iz Udruženja pacijenata obolelih od raka jajnika i grlića materice „Progovori“, koja se i sama pre četiri godine uspešno izborila sa rakom jajnika.

Kada je Selena čula dijagnozu, život joj se okrenuo naglavačke: Rak od straha raste

Selenu su neobični simptomi poput nadimanja želuca i gubitka apetita, kao i bolovi u predelu stomaka, naveli da ode na pregled.

– Jedino čega sam se plašila do tog proleća 2020. je bila gnojna angina koju nekako „zapatim“ baš svake godine, ali tada mi se desilo nešto o čemu nisam mogla ni da sanjam. Sa pune 24 godine, moja prva veća zdravstvena briga uprkos korona virusu kojim smo svi u tom periodu bili okruženi, bila je upravo rak jajnika. Kada sam čula svoju dijagnozu, život mi se okrenuo naglavačke. Znala sam da nikako ne smem da se uplašim, jer rak od straha raste. Uz sebe sam imala svoju porodicu i najbliže, a neverovatnu podršku sam imala i od mojih žena, saborkinja, koje su zapravo jedine istinski razumele kroz šta prolazim. Naša volja ne sme da poklekne, a Udruženje „Progovori“ zato i postoji, da budemo podrška i inspiracija jedne drugima, ali i da međusobno ne dozvolimo da posustanemo u ovoj najvažnijoj životnoj utakmici – kaže Selena.

Rak jajnika kzn

Učesnici konferencije za medije povodom Svetskog dana borbe protiv raka jajnika Foto: Jelena Babić

Simptomi koji upozoravaju na rak jajnika:

Rak jajnika zauzima neslavno osmo mesto od svih maligniteta. Prema najnovijim statistikama 1 od  78 žena suočava se sa ovim problemom. Petogodišnja stopa preživljavanja u ranoj fazi je veća od 90 odsto. Nažalost, kada se rak jajnika dijagnostikuje u uznapredovanom stadijumu bolesti, preživljavanje ne prelazi 30 odsto.

– U početnim stadijumima, bolest praktično ne izaziva tegobe i zbog toga se retko otkriva u ovoj fazi. Kada se pojave, simptomi karcinoma jajnika ni tada nisu specifični i lako se mogu pripisati i nekom drugom, manje ozbiljnom stanju. Najčešći znaci su oticanje stomaka, neredovna stolica, nadimanje, povraćanje, bol u predelu karlice i osećaj pritiska u stomaku. Budući da ovi simptomi nisu dramatični, obično je potrebno dosta vremena da bi se žena zbog njih obratila lekaru, a bolest u međuvremenu napreduje.  Više od 60 odsto pacijentkinja u trenutku postavljanja dijagnoze ima bolest u trećem ili četvrtom stadijumu. Pravi uzrok nastanka raka jajnika je nauci još uvek nepoznat. Samim tim mogućnosti prevencije su dosta skromne. Iako je bilo više različitih pokušaja da se pronađe adekvatan način skrininga raka jajnika, do sada nisu postignuti zadovoljavajući rezultati. Zato nam kao jedini način da se bolest otkrije u ranijoj fazi ostaje podizanje svesti žena da redovno idu na ginekološke preglede – objasnio je prof. dr Aleksandar Stefanović, direktor Klinike za ginekologiju i akušerstvo UKC Srbije i dodao:

Lečenje uz multidisciplinarni pristup

– Klinika za ginekologiju i akušersvo UKCS, kao referentni centar za hirurško lečenje raka jajnika, koji se već stotinu godina od svog osnivanja bavi lečenjem ove bolesti, ima iskusne i uigrane timove za radikalne i multidisciplinarne operacije kakve su neophodne u većini ovih slučajeva. S obzirom na to da se radi o intraabdominalnoj bolesti, odnosno da u odmaklim stadijumima bolest zahvata više ginekoloških, ali i drugih stomačnih organa, neophodno je da se ove operacije rade u ovakvim velikim i specijalizovanim centrima kao što je naš, uz često multidisciplinarni rad, učešće kolega i drugih specijalnosti,

Genetika i mogućnost otkrivanja mutacija od značaja

Iako ne postoji skrining test za rano otkrivanje bolesti, postoje genetski testovi koji mogu da otkriju mutacije od značaja. Tako na primer, BRCA testiranje je u Srbiji uspostavljeno pre osam godina, ušlo je u standardnu kliničku praksu i omogućava da se pacijentkinjama daje savremena precizna terapija koja se dobija o trošku osiguranja. U svetu postoji i HRD testiranje tumorskog tkiva, koje otkriva dodatne promene u genetskom materijalu tumora, koje takođe mogu biti važne za odabir terapije. Prema najavama, očekuje se da će ovo testiranje zaživeti u Srbiji u drugoj polovini godine.

U ranim stadijumima ove bolesti moguće je potpuno izlečenje: Potreba za novim terapijskim opcijama

– U cilju optimalnog lečenja, neophodno je odmah na dijagnozi proveriti koji je histopatološki podtip karcinoma jajnika i, ukoliko je potrebno, sprovesti testiranje na mutacije BRCA gena. Osnovni principi lečenja hirurgijom i/ili hemioterapijom doprineli su prolongiranju petogodišnjeg preživljavanja u poslednjih 35 godina. Pošto tumor u velikom procentu slučajeva ima tendenciju ponovnog rasta, postoji značajna potreba za novim terapijskom opcijama. Nove vrste lečenja biološkom terapijom su postale dostupne u poslednjim godinama. Genetsko testiranje je važno u smanjenju rizika za razvoj karcinoma jajnika u familiji i za donošenje odluke o lečenju pacijentkinja. U ranim stadijumima ove bolesti moguće je potpuno izlečenje. U kasnijim stadijumima ovo oboljenje se pokušava prevesti u hroničnu bolest – ističe dr Marijana Milovic Kovačević, načelnica dnevne bolnice internističkih grana u Institutu za onkologiju i radiologiju Srbije.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vesna Janković
7:29, 09. 05. 2024.
Odgovori

Da simptomi nadimanje,gubitak apetita,osećaj bola u želucu!2013 sam uradila totalnu histeriktomiju,krenula hemio terapije 2014….2017se pojavile nove promene.Borila sam se i izborila!!!Želim svima koji se bore da pobede!!!

Dr Virdzinija Mutibaric Wagner
23:33, 11. 05. 2024.
Odgovori

Operisana sam 1976. od carcinoma desnog jajnika, u svojoj 19-toj godini. Nakon toga sam rodila 3 andjela, zahvaljujuci mom ginekologu koji mi je spasao glavu, poklonio zivot i omogucio najvecu srecu -majcinstvo . Neophodna je prevencija, rano otkrivanje i svaku promenu na jajniku koja raste odmah operisati. Bez pozitivnog stava i borbe nema izlecenja. Pored navedenih simptoma znacajan simptom je ucestalo mokrenje. Sa takvom dijagnozom svaki dan je poklon i treba mu se radovati !!! Te se na taj nacin redjaju dani, pa mesec, pa 6 meseci, pa godina, pa 5 godina i konacno izadjes kao pobednik

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo