Naslovna / Vesti

Održana tribina o novim licima zavisnosti

Priredio/la: V.St|9:48 - 12. 09. 2024.

U organizaciji Festivala zdravlja Beograd održan je okrugli sto pod nazivom „Nova lica zavisnosti – da li su nam potrebni novi strateški pristupi“

zavisnosti Foto: Canva/Privatna arhiva, Narodna skupština

Na tribini o novim licima zavisnosti, održanoj u Narodnoj skuštini, tokom diskusije su neki od članova Odbora za zdravlje i porodicu, predstavnici nevladinog sektora, zdravstveni stručnjaci i drugi profesionalci, raspravljali o iskustvima i rezultatima postignutim na području lečenja tradicionalnih bolesti zavisnosti i rizičnih ponašanja poput zloupotrebe narkotika i lekova, alkohola, pušenja, ali i novih oblika zavisnosti koje se danas sve češće javljaju, a to su kockanje, internet, zavsnost od estetskih procedura, ishrane i sl. Kako je naglašeno, važno je uspostaviti i razvijati sistem intergrativnih politika (strategiju), programe i praksi koje bi obuhvatile sve zavisnosti, ali i koncipirati pristupe rešavanja određenih zavisnosti.

S obzirom na dokazanu uspešnost primene u svetskoj praksi u borbi protiv zavisnosti od droga, neki od stručnjaka istakli su da se zalažu za primenu i trećeg pristupa koji podrazumeva smanjenje štetnosti po zdravlje kod rizičnih ponašanja i zavisnosti, kao komplementarnog pristupa postojećim u situacijama gde potpuna asptinencija iz nekog razloga nije opcija.

Skupu se obratila i ministarka prosvete prof. dr Slavica Đukić Dejanović koja je naglasila važnost ulaganja u zdravstvenu pismenost, koja podrazumeva bogaćenje znanja o tome kako najbolje čuvati svoje zdravlje, ali i kako prepoznati simptome bolesti i kome se u tom slučaju obratiti.

Članica Odbora za zdravlje i porodicu dr Nada Macura, istakla je da je važno ulagati u zdravlje građana, posebno mladih i da zato borba protiv svih oblika zavisnosti mora biti neprestana, sveobuhvatna i organizovana.

Na tribini je učestvovao dr Oliver Vidojević, psihijatar koji je prisutne upoznao sa novim oblicima bolesti zavisnosti koje se danas sve češće javljaju.

Predsednica organizacionog odbora Festival zdravlja Beograd dr Mirjana Mićović, izrazila je zadovoljstvo zbog konstruktivne diskusije i istakla da će relevantne institucije biti upoznate sa predlozima i sugestijama koje su iz nje proistekle, kao i da će organizacija Festival zdravlja Beograd, nastaviti sa aktivnostima koje promovišu zdrav način života.

Za 15 godina ostvarili smo izuzetnu saradnju sa najznačajnijim ustanovama u zemlji, zato smo se odazvali pozivu Narodne skupštine za civilno društvo, da svojim primerom potvrdimo da dobronamerna i ujedinjena, opšta i stručna javnost, mogu mnogo da doprinesu opštem razvoju društva – zaključila je dr Mićović.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo