Vesti

Multipli mijelom je u porastu, 40 odsto obolelih je mlađe od 65 godina

Priredio/la: D. T.

Lekari naglašavaju da je bolest skopčana sa invaliditetom i mogućim komplikacijama, često na kostima. Najviše su pogođeni srednji ili donji deo leđa, grudni koš i kukovi, moguće su i frakture (prelomi), najčešće na kičmi (pršljenovima), ili rebrima

Multipli mijelom je drugi po učestalosti rak krvi u našoj zemlji, koji je, kako kažu stručnjaci, u porastu. Svake godine u Srbiji se registruje oko 500 pacijenata sa multiplim mijelomom, koji je maligna bolest koštane srži i posledica nekontrolisanog razmnožavanja belih krvnih zrnaca (plazmocita). Nagomilani plazmociti u koštanoj srži potiskuju ćelije hematopoeze (koje nastaju u kostnoj srži), usled čega dolazi do razvoja tegoba. Bolest je u početku praćena nespecifičnim simptomima, do jedne trećine pacijenata nema simptome u trenutku dijagnoze.

Bolest skopčana sa invaliditetom pogađa i radno sposobnu populaciju

Broj pacijenata se povećava i udvostručava,  40 odsto obolelih od multiplog mijeloma mlađi su od 65 godina, a sve veći je broj pacijenata između 30 i 50 godina, to jest, radno sposobne populacije, navode stručnjaci.

Lekari naglašavaju da je ova bolest skopčana sa invaliditetom i mogućim komplikacijama, često na kostima. Najviše su pogođeni srednji ili donji deo leđa, grudni koš i kukovi; moguće su i frakture (prelomi), najčešće na kičmi (pršljenovima) ili rebrima. Prelom kosti je moguć i posle manjeg pritiska ili povrede.

Kada se postižu najbolji rezultati u lečenju?

Zato je bitno da se bolest što ranije otkrije i da počne odgovarajuće lečenje. Naglasak bi trebalo da bude na primeni najefikasnijih lekova u prvoj terapijskoj liniji kada se postižu najbolji rezultati, a pacijenti žive duže i kvalitetnije, objašnjavaju lekari.

– Od ove godine pacijentima sa relapsom na raspolaganju je inovativni lek u slučaju reaktivacije bolesti, što predstavlja veliki napredak posle mnogo godina. Važno je obezbediti inovativne lekove za novoobolele u prvoj liniji terapije, jer je takav pristup lečenju najefikasniji i najisplativiji – rekla je na konferenciji za novinare prof. dr Jelena Bila, predsedavajuća Aktiva za multipli mijelom Srpskog lekarskog društva.

Kako da prepoznamo multipli mijelom?

Načelnica Odeljenja za hematologiju KBC „Bežanijska kosa“, docent dr Olivera Marković, ističe da je bitno da se bolest prepozna na vreme i da svi jednom do dva puta godišnje uradimo analize krvne slike.

– Izražena anemija, povišene vrednosti ukupnih proteina, povišena sedimentacija i nalaz oslabljenje bubrežne funkcije, uz nespecifične simptome na koje se pacijent žali, kao što su zamor, malaksalost i bol u kostima, kao i česte infekcije, neki su od faktora na osnovu kojih možemo posumnjati na multipli mijelom. Takav pacijent se upućuje na dalje preglede i analize kod hematologa – kaže dr Marković.

Šta je cilj lečenja?

Snežana Doder, predsednica Udruženja obolelih od multiplog mijeloma Srbije, navodi da je osnovni cilj lečenja postizanje dobro kontrolisanog hroničnog stanja i kvalitetnog životnog veka koji bi trebalo da bude u rangu prosečnog životnog veka u Srbiji.