Naslovna / Vesti

Evropska unija najavila da do proleća 2022. može da odobri vakcine protiv Omikron soja

Priredio/la: S. M.|Izvor: Reuters|15:30 - 30. 11. 2021.

Još nije poznato da li će proizvođači lekova morati da menjaju svoje covid 19 vakcine kako bi se zaštitili od Omikron soja

evropska unija EU je spremna da do proleća 2022. odobri nove vakcine protiv Omikron virusa Foto: Shutterstock

Evropska unija odobriće u naredna tri do četiri meseca vakcine protiv Omikron soja virusa. Kako je saopštila European Medicines Agency  (EMA) vakcine za Omikron soj trebalo bi da budu odobrene do proleća 2022.  Takođe je rečeno da će i postojeće vakcine nastaviti da pružaju zaštitu.

Evropska unija obavlja ispitivanja funkcionisanja vakcina

Obraćajući se Evropskom parlamentu, izvršna direktorka  European Medicines Agency  (EMA) Emer Cooke rekla je da nije poznato da li će proizvođači lekova morati da menjaju svoje vakcine da bi se zaštitili od Omikron soja, ali da se EMA priprema i za tu mogućnost. Cooke je rekla i da će morati da se obave klinička ispitivanja kako bi se osiguralo korišćenje vakcina u praksi.

Evropska unija veruje u postojeće vakcine

Izvršni direktor proizvođača lekova Moderna  Stephane Bancel  u utorak je upozorio da postojeće vakcine verovatno neće biti tako efikasne protiv varijante Omikron, koja je prvi put otkrivena u Južnoj Africi, kao što su bile protiv Delta soja. On je rekao da čak i ako nova varijanta postane rasprostranjenija, postojeće vakcine nastaviti da pružaju zaštititu.

Nove smernice Evropske unije i EMA

U februaru su Evropska unija i EMA  izdala nove smernice za ubrzavanje procesa odobravanja za proizvođače lekova koji modifikuju svoje vakcine protiv covid 19 da bi se zaštitili od novih varijanti. Omikron deli nekoliko ključnih mutacija sa dve prethodne varijante, Beta i Gamma, što ih je učinilo manje ranjivim na vakcine. Pored toga, Omikron ima 26 jedinstvenih mutacija, mnoge od njih u regionima na koje ciljaju antitela vakcine.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo