Naslovna / Vesti

U Slovačkoj će biti TESTIRANI svi stariji od 10 godina

14:48 - 31. 10. 2020.

Tokom naredna dva vikenda Slovačka će testirati četiri petine svog stanovništva. „Ili testiranje, ili zatvaranje“, navode zvaničnici

slovačka bratislava Počelo testiranje svih starijih od 10 godina u Slovačkoj Foto: Shutterstock

Slovačka je počela ambiciozni projekat testiranja svih starijih od 10 godina na covid 19, iako predsednica Zuzana Čaputova misli da je ta ideja „neizvodljiva”. Operacija testiranja četiri miliona ljudi trebalo bi da traje dva vikenda, prenosi BBC.
Plan je da se testira skoro četiri petine populacije, koristeći brze testove antigena koje imaju procenjenu lažno negativnu stopu od 30 odsto. Rezultati će biti dostavljeni u zatvorenoj koverti u roku od 30 minuta.

Testiranje ili zaključavanje

Slovački ministar odbrane Jaroslav Nađ naglašava da je ovo najveća logistička operacija vojske od kada je zemlja postala nezavisna.
– Ne postoji alternativa – ili masovno testiranje ili strogo zaključavanje – izjavio je Nađ.
Iako je testiranje dobrovoljno, oni koji odbiju moraju da se samoizoluju na 10 dana, a za prekid karantina predviđene se velike kazne.

Projekat je započet iako zvaničnici slovačkog Ministarstva odbrane smatraju da nema dovoljno obučenih zdravstvenih radnika za sprovođenje ovog projekta. Za sada je regrutovano 70 odsto od 20.000 osoblja potrebnog za sprovođenje testova briseva iz nosa. Slovačka je juče imala 3.363 zaražene osobe, ukupno inficiranih je 57.664, a život je izgubilo 219 osoba.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo