Naslovna / Vesti

Limfom – nova digitalna rešenja za kvalitetniji život pacijenata

Priredio/la: D. T.|16:00 - 30. 03. 2023.

Naglasak je na terapiji prilagođenoj specifičnom stanju i potrebama svakog pacijenta. Deo terapije su i nova digitalna rešenja, aplikacije putem kojih pacijenti mogu da prate svoje stanje i komuniciraju sa ordinirajućim lekarom

limfom Još jedan kanal komunikacije u cilju bolje kontrole bolesti -Foto: Shutterstock

Limfom se određuje kao tip raka krvi koji nastaje u belim krvnim zrncima – limfocitima, ćelijama neophodnim za odbranu tela od infekcija. Postoji više oblika limfoma koji se leče različitim terapijskim rešenjima. Naglasak je na terapiji prilagođenoj specifičnom stanju i potrebama svakog pacijenta. Deo terapije su i nova digitalna rešenja, aplikacije putem kojih pacijenti mogu da prate svoje stanje i komuniciraju sa ordinirajućim lekarom, bez odlaska na kliniku.

Šta je Limfom APP?

U Srbiji se obeležava Nacionalni dan borbe protiv limfoma,  posvećen podizanju svesti o bolesti, simptomima i aspektima koji mogu uticati na lečenje i obezbediti bolji kvalitet života pacijenata.  Tim povodom predstavljena je mobilna aplikacija „LIMFOM APP“ dizajnirana da osnaži kroz edukaciju pacijente sa hematološkim malignitetima.

Aplikacija „LIMFOM APP“ podeljena je na celine koje čine edukativni sadržaji, podrška pacijentima sa odgovorima na najčešća pitanja o ishrani, fizičkoj aktivnosti, psihološkim teškoćama. Treći deo je posvećen praćenju više od 20 simptoma na dnevnom nivou, uz mogućnost izrade izveštaja u PDF formatu koji se šalje lekaru. Četvrti deo aplikacije usmeren je na samu terapiju sa uptstvia o lekovima, dozama medikamenata.

Pacijent mejlom prilaže medicinsku dokumentaciju

Doc. dr Darko Antić direktor Klinike za hematologiju UKCS  naglasio je da je pre covid 19 epidemije na ovoj Klinici aktivirana aplikacija, koja je omogućila uspešnu komunikaciju između lekara i pacijenata bez neposrednog kontakta.

Ass. dr Vojin Vuković, lekar sa Klinike za hematologiju, UKCS (TBC) objasnio je da na “elektronskim pregledima” pacijent mejlom prilaže svu dokumentaciju i napomene lekaru. Na Klinici za hematologiju postoji i telemedicina, kada se putem video linka mogu videti primetiti promene.

Postoje momenti kada je potrebno da pacijent dođe na Kliniku i to mu se sugeriše i putem ovih pregleda. Ovo je još jedan kanal komunikacije u cilju bolje kontrole bolesti – objašnjava dr Vuković.

Nacionalni dan borbe protiv limfoma uspostavljen je pre pet godina i zajednička je inicijativa Srpske limfomske grupe, strukovnog udruženja i Udruženja obolelih od limfoma LIPA, obeležava se poslednje nedelje u mesecu martu.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo