Naslovna / Zdravlje

Jesu li otečeni i uvećani limfni čvorovi uvek znak non Hočkinovog limfoma

Priredio/la: Ma.R.|17:00 - 30. 01. 2023.

Uvećani ili otečeni limfni čvorovi jesu čest simptom non Hočkinovog limfoma, ali postoji nešto što je specifično za njih i ne odnosi se na uvećanje koje je posledica drugih uzroka

non Hočkinov limfom Kada non Hočkinov limfom počne da raste u timusu ili limfnim čvorovima u grudima, može da pritisne traheje u dušniku Foto: Shutterstock

Non Hočkinov limfom je jedan od oblika maligne bolesti krvi na koju ukazuje više različitih simptoma. Tok svih malignih bolesti krvi ali i simptomi zavise od vrste raka, kao i mesta u telu, odnosno limfnom sistemu. Ponekad ova vrsta limfoma može potpuno da se pritaji, sve dok sam tumor ne bude ozbiljno uvećan.

Infekcija ili non Hočkinov limfom?

Ako osećate jedan ili više simptoma kojima se obično opisuju maligne bolesti krvi, ne znači uvek i obavezno da imate limfom, pa i tip koji se zove non Hočkinov. Često se neki od uobičajenih znakova limfoma maskiraju u infekcije. Međutim, ako vam se neki od ovih simptoma javljaju kontinuirano ili kombinovano, obavezno se javite lekaru:

  • uvećani limfni čvorovi
  • čest osećaj jeze
  • gubitak težine
  • osećaj hroničnog umora
  • otečen stomak
  • osećaj sitosti nakon unosa male količine hrane
  • bol ili pritisak u grudima
  • kratak dah ili iznenadni kašalj
  • teške ili česte infekcije
  • lako stvaranje modrica ili često krvarenje.

Non Hočkinov limfom, takozvani B simptomii otečeni limfni čvorovi

Neki ljudi sa non Hočkinovim limfomom imaju manifestacije poznate kao B simptomi. To su:

  • groznica (u trajanju od nekoliko dana do nekoliko nedelja bez infekcije)
  • noćno znojenje
  • gubitak težine bez namere (najmanje 10 odsto telesne težine u kratkom roku)
  • otečeni limfni čvorovi.

Non Hočkinov limfom može da izazove povećanje i oticanje limfnih čvorova. Uvećani limfni čvorovi na bočnim stranama vrata, u predelu prepona, ispod pazuha, ili iznad ključne kosti mogu se videti i golim okom ili osetiti kao kvržice ispod kože. Obično nisu bolni.

Međutim, iako su uvećani limfni čvorovi čest simptom limfoma, oni su neuporedivo češće uzrokovani infekcijama. Limfni čvorovi koji su manifestacija reakcije organizma na infekciju nazivaju se reaktivni ili hiperplastični limfni čvorovi. Uglavnom su osetljivi na dodir.

Simptomi non Hočkinovog limfoma u abdomenu

Limfomi koji se razviju u abdomenu, mogu da prouzrokuju otok ili bol u stomaku. Razlog otoka ili bola može da bude uvećanje limfnih čvorova ili organa kao što su slezina ili jetra. Takođe, uzrok može biti i nakupljanje velikih količina tečnosti. Uvećana slezina u nekim slučajevima vrši pritisak na stomak, što može izazvati gubitak apetita i osećaj sitosti nakon male količine hrane. Limfomi u stomaku ili crevima takođe su mogući uzročnici bola u stomaku, mučnine ili povraćanja.

Znaci limfoma u grudima

Kada non Hočkinov limfom počne da raste u timusu ili limfnim čvorovima u grudima, može da pritisne traheje u dušniku. To izaziva kašalj, otežano disanje, osećaj bola ili pritiska u grudima.

Gornja šuplja vena je glavni venski krvni sud gornje polovine našeg tela. Prolazi blizu timusa i limfnih čvorova unutar grudnog koša. Limfomi u ovoj oblasti mogu da izvrše pritisak na gornju šuplju venu. Krv onda može da se vrati u vene, što dovodi do otoka, ponekad i plavičasto-crvene boje na glavi, rukama i gornjem delu grudi. I u ovom slučaju mogući su problemi sa disanjem, ali i stanje opasno po život, poznato kao sindrom gornje šuplje vene.

Simptomi non Hočkinovog limfoma koji utiču na naš mozak i kožu

Limfomi mozga (primarni limfomi mozga) izazivaju glavobolje, probleme sa razmišljanjem, slabost u određenim delovima tela, promenu ličnosti, a ponekad i specifične napade. Druge vrste limfoma mogu se proširiti na područje oko mozga i kičmene moždine. Poledica su problemi kao što su dvostruki vid, utrnulost lica i promene u govoru.

Limfomi kože se mogu videti ili osetiti. Često na njih ukazuje svrab, zatim crvene ili ljubičaste kvržice, ponekad i veće kvrge ispod kože. Svaka od opisanih promena, posebno ako postoje i kombinovani simptomi, zahteva lekarski pregled.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo