Naslovna / Vitamini i suplementi

Koje neurološke simptome može da izazove nedostatak vitamina D

Priredio/la: Ma.R.|13:30 - 14. 01. 2024.

Prva indikacija da vitamin D može da igra ulogu u normalnom funkcionisanju mozga jeste to da moždane ćelije sadrže specifične receptore koji ga registruju

Vitamin D Foto: Shutterstock

Vitamin D, uloge u telu i neophodnost dovoljnih količina dobro su poznati ne samo stručnoj javnosti već i široj populaciji. Međutim, uticaj vitamina D na zdravlje mozga i normalno funkcionisanje našeg nervnog sistema nije oduvek proučavan opsežno, pa su novija istraživanja donela i nove važne dokaze.

Vitamin D i nervni sistem

Nedavna laboratorijska istraživanja su pružila novi, moguće i revolucionarni uvid u nedovoljno poznate uloge vitamina D. Prva indikacija da vitamin D može igrati važnuulogu u normalnom funkcionisanju mozga je da ćelije ljudskog mozga sadrže nekoliko receptora koji ga registruju. Dalje, nekoliko metabolita vitamina D je prisutno u cerebrospinalnoj tečnosti. Prisustvo receptora i molekula u nervnom sistemu sugeriše da mozak redovno koristi vitamin D za svoje optimalno funkcionisanje.

Razvojni nedostatak vitamina D i psihijatrijski poremećaji kod dece

Mnoge studije i do sada su pokazale da nizak prenatalni nivo vitamina D (naročito u trećem trimestru) može dovesti do razvoja psihijatrijskih poremećaja (šizofrenija, autizam kod dece). Međutim, treba reći da je potrebno više kliničkih podataka iz istraživanja da bi se utvrdila veza između nivoa vitamina D i ovih neurorazvojnih poremećaja.

Nedostatak vitamina D i napadi: Šta je ekscitotoksičnost?

Ekscitotoksičnost je složena pojava u kojoj moždane ćelije trpe oštećenje ili smrt zbog visokog nivoa inače bezbednih neurotransmitera, kao što je glutamat. Ekscitotoksičnost može izazvati ekstenzivnu stimulaciju ćelijskih receptora i oštetiti ih. Generalno, ekscitotoksičnost može dovesti do određenih napada u mozgu.

Nekoliko kliničkih studija pokazalo je da vitamin D može imati zaštitnu ulogu moždanih ćelija u slučaju ekscitotoksičnosti. Vitamin D takođe učestvuje u regulaciji nivoa kalcijuma u ​​i iz moždanih ćelija. Budući da moždane ćelije mogu da komuniciraju jedna sa drugom i sa neurotransmiterima kao što je glutamat kroz fluktuacije kalcijuma, vitamin D posledično može da zaštiti ćelije od ekscitotoksičnosti zbog glutamata.

Dalje, vitamin D povećava proizvodnju antioksidanata u mozgu, čija je uloga da ih štiti od oštećenja.

Nedostatak vitamina D i multipla skleroza

Nedostatak vitamina D je povezan sa povećanim rizikom od razvoja multiple skleroze. Kod ovih pacijenata, komunikacija između ćelija je poremećena. Nejasno je još uvek da li vitamin D može da spreči multiplu sklerozu, ali postoje više nego potvrđene tvrdnje da vitamin D podržava aktivnost imunskih ćelija. Studije su pokazale da adekvatan nivo vitamina D može smanjiti rizik od razvoja multiple skleroze ali i da uspori njeno napredovanje. Naravno, potrebno je svim drugim dostupnim terapijskim metodama držati bolest pod kontrolom.

Moždani udar i stres

Moždani udar je uzrokovan blokadom u snabdevanju mozga krvlju, i to je jedan je od glavnih uzroka dugotrajnog invaliditeta u širokom spektru populacije. Nedostatak vitamina D je povezan sa drugim faktorima koji doprinose moždanom udaru, kao što su hipertenzija i hiperlipidemija. Studije su pokazale da niži nivoi vitamina D mogu dovesti do teškog invaliditeta i sporijeg oporavka nakon moždanog udara.

Takođe, postoje neki dokazi da vitamin D može smanjiti efekte hormona stresa koji se proizvode u telu.

Nedostatak vitamina D i neurodegenerativni poremećaji

Različite studije su pokazale povezanost između nedostatka vitamina D i neurodegenerativnih stanja kao što su demencija, kognitivni pad, Parkinsonova i Alchajmerova bolest. Sugeriše se da je ovaj vitamin koristan u kontekstu ovih neurodegenerativnih poremećaja iz sledećih razloga:

  • mogužnost održavanja protoka kalcijuma u ​​i iz moždanih ćelija, što štiti ćelije od opasnih nivoa neurotransmitera
  • proizvodnja antioksidanata u ćelijama mozga
  • pomoć u rastu moždanih ćelija stimulisanjem oslobađanja određenih proteina

Zaključak je da vitamin D pomaže da okruženje oko moždanih ćelija bude pogodno za njihov rast. Takođe, štiti ih od opasnih, toksičnih supstanci.

Nadoknada nedostatka vitamina D

Primarni tretman nedostatka vitamina D je dodatak ishrani i promena načina života, što pre svega podrazumeva više izlaganja sunčevoj svetlosti. Iako je suplementacija vitaminom D jednostavna i bezbedna intervencija za smanjenje štetnih zdravstvenih ishoda nakon nekih bolesti, nivoima vitamina D može biti potrebno neko vreme da se uravnoteže u telu nakon što se sa suplementacijom započne.

Nažalost, još uvek nema dovoljno studija koje bi pokazale efekat dodataka ishrani vitamina D na brojna neurološka stanja. Stoga je razumno reći da suplementi vitamina D nisu lek za neurološke bolesti, već da je adekvatan nivo ovog vitamina neophodan za sve telesne funkcije.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo