Naslovna / Vitamini i suplementi

Kolostrum – da li je prvo mleko čudotvoran lek za jačanje imuniteta

Priredio/la: D. T.|11:30 - 06. 04. 2024.

Kravlji kolostrum bogat je imunoglobulinom G ( IgG antitelom), i IgA i IgM antitelima, sadrži faktore rasta, amino kiseline, enzime…

kolostrum Preporuka je da se pre upotrebe bilo kakvog suplementa ili dodatka ishrani posavetujemo sa lekarom Foto; Shutterstock

Kolostrum je prvo mleko sisara koje se prodaje i u vidu suplemenata, kao sredstvo koje može da ojača imuni sistem i zaštiti čoveka od bolesti. Veruje se da ovaj suplement ubrzava metabolizam, oporavak od respiratornih infekcija, jača zdravlje digestivnog trakta i imunitet. Većina stručnjaka uzdržano govori o navedenim svojstvima kolostruma.

Gradi pasivni imunitet

Kolostrum je mleko bogato proteinima, mineralima, vitaminima, hranjivim materijama, koje su zaslužni za izgradnju dobrog pasivnog imuniteta sisara.

Kolostrum je prvo majčino mleko i najkorisniji izvor hranljivih i zaštitnih materija za ljudsku vrstu, naglašavaju stručnjaci. Kolostrum u obliku suplementa dobija se od prvog kravljeg mleka, često sa dodatkom vitamina D i nije namenjen bebama.

Ubrzava oporavak od dijareje

Veruje se da ovaj suplement jača kognitivne sposobnosti, daruje energiju, pospešuje metabolizam i jača digestivni trakt, imunitet, kožu, nokte.

Kolostrum u obliku suplementa, kako se navodi, od posebne je koristi za osobe koje imaju česte stomačne probleme.

Pokazalo se da kolostrum može da pomogne kod stomačnih tegoba i ubrza oporavak od dijareje– kaže dr Natasha Bhuyan iz One Medical.

Antitela, enzimi, amino kiseline

Kravlji kolostrum bogat je imunoglobulinom G ( IgG antitelom), i IgA i IgM antitelima, sadrži faktore rasta, amino kiseline, enzime, proteine, vitamine i minerale.

IgG antitela su najrasprostranjenija u organizmu i javljaju se posle infekcije, to jest u momentu kada koncentracija IgM antitela počinje da pada. IgM antitela su odgovor organizma koji se prvi put sreće sa nekim novim napadačem, virusom ili bakterijom.

Za pacijente sa već oslabljenim imunitetom

Kravlji kolostrum posebno je koristan za lečenje stomačnih tegoba kod pacijenata sa već oslabljenim imunim sistemom usled delovanja virusa HIV-a ili kod osoba koje već imaju AIDS.

Ovaj suplement je dobar i za decu i odrasle osobe koje imaju dijareju posle konzumacije bakteriološki neispravne hrane, ipak nema dovoljno dokaza koji bi mogli da potvrde ovo verovanje, smatra Amanda Beaver, dijetetičar u Houston Methodist Wellness Services.

Metabolizam je u bitnoj meri određen genetikom

Metabolizam je u velikoj meri određen genetskim osobinama i mala je verovatnoća da može da dođe do bitnije izmene metabolizma korišćenjem suplemenata sa dodatkom kolostruma, naglašavaju stručnjaci.

Kolostrum se izdvaja kao suplement dobar za jačanje imuniteta, što stručnjaci prihvataju sa zadrškom i navode da je potrebno još relevantnih istraživanja koja bi mogla da potvrde ovo svojstvo.

Studije u kojima su učestvovali aktivni sportisti potvrdili su delotvornost kolostruma kada je u pitanju imunitet.

Jaki treninzi dovode se u vezu sa malom supresijom imunog sistema, pa se veruje da bi kolostrum mogao da bude od pomoći sportistima koji intenzivno vežbaju – kaže Beaver.

Postoje dva tipa goveđeg kolostruma

Pojedina istraživanja navode da su osobe koje su koristile goveđi kolostrum imale manje respiratornih infekcija. U drugim studijama nije zabeležen značajniji oporavak od respiratornih bolesti posle upotrebe kolostruma, zaključak je velike većine stručnjaka.

Dosta je nejasnoća i kada je u pitanju doziranje ovog suplementa, a stručnjaci naglašavaju da postoje dve vrste goveđeg kolostruma od krava koje su maksimalno tretirane različitim vakcinama i od onih životinja koje su dobile samo standardnu zaštitu.

Amanda Beaver kaže da se radi o dva različita proizvoda, a pošto tržište suplemenata nije do kraja uređeno ne zna se od kojih goveda potiče kolostrum.

Imunitet možemo da ojačamo na razne načine

Preporuka je da se pre upotrebe bilo kakvog suplementa ili dodatka ishrani posavetujemo sa lekarom koji će nam reći da li nam je suplement uopšte potreban, koliko dugo i u kojim dozama da ga koristimo.

Stručnjaci smatraju da su dobra dejstva kolostruma prenaglašena i da krave imaju antitela koja štite njih, ali ne i ljude od mogućih infekcija. Dodatno u procesu obrade prvog mleka u prah suplementa kolostruma, mleko može da izgubi svoja dobra svojstva.

Lekari napominju da svoj imunitet možemo uvek da ojačamo dobro izbalasniranom zdravom ishranom, odgovarajućom fizičkom aktivnošću i zdravim načinom života.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo