Naslovna / Vitamini i suplementi

Koliko jaja sadrže vitamina D zavisi od toga kako ih čuvamo i kuvamo

Priredio/la: I. V. |11:00 - 04. 03. 2024.

Način priprema jaja određuje koliko će vitamina D biti u njima, a poznato je da on pomaže u održavanju zdravih kostiju, zuba i mišića, kao i da je važan za snažan imunitet

jaja Ako želite da zadržite više vitamina D u jajima, onda je bolje da ih držite van frižidera Foto: Shutterstock

Način na koji se jaja čuvaju i pripremaju i te kako određuje koju količinu vitamina D će sadržati. Naučnici su pokazali da će čuvanje jaja na sobnoj temperaturi a ne u frižideru ili način na koji se  pripremaju, odrediti količinu vitamima D, poznatog kao „vitamin sunca“. Studija naučnika sa Newcastle University  objavljena je u časopisu Foods.

Jaja je najbolje čuvati na sobnoj temperaturi

Istraživači sa Newcastle University analizirali su jaja obogaćena vitaminom D jedne popularne robne marke kako bi utvrdili kako na koncentraciju vitamina D utiče način na koji su kuvana i čuvana. Poznato je da vitamin D pomaže u održavanju zdravih kostiju, zuba i mišića, kao i da je važan za snažan imunitet. Međutim, neka istraživanja takođe pokazuju da ljudi sa niskim nivoom vitamina D imaju veći rizik od razvoja sezonskog afektivnog poremećaja, koji je posebno čest tokom zimskih meseci.

– Otkrili smo da ako želite da zadržite više vitamina D u jajima, onda je bolje da ih držite van frižidera na sobnoj temperaturi, na kuhinjskoj radnoj površini. A kada je u pitanju način pripreme, odnosno kuvanja, najbolje je da ih umutite i ispržite ili poširate kako biste zadržali većinu vitamina – objašnjava profesor nutricionizma Tom Hill sa Newcastle University. 

Profesor Hill naglašava da su prethodne studije pokazale kako se mogu uspešno obogatiti jaja vitaminom D kroz ishranu kokošaka, a sada znamo da to nije jedini način da se sačuva vitamin D,  već i način na koji se pripremaju i kako se čuvaju.

Najbogatija vitaminom D je kajgana

U ovom najnovijem istraživanju, nakon skladištenja jaja i kuvanja pomoću metode koja se testira, serije jaja su osušene zamrzavanjem i analizirane na prisustvo vitamina D3. Naučnici su koristili metode kako bi izmerili udeo vitamina D koji ostaje u kuvanoj hrani u odnosu na vitamin D koji je prvobitno bio prisutan u datoj težini hrane, pre pripreme.

Nakon držanja na sobnoj temperaturi, najbolji metod pripreme jaja za očuvanje vitamina D je:

  • kajgana/umućena jaja
  • spremljena u mikrotalasnoj pećnici
  • poširana jaja
  • tvrdo kuvano jaje
  • prženo jaje.

Upoređujući obogaćeno jaje sa normalnim (neobogaćenim) jajima, pokazalo se da je procenat vitamina D veći od 22  do 132 odsto u zavisnosti od primenjenog načina kuvanja.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo