Način na koji se jaja čuvaju i pripremaju i te kako određuje koju količinu vitamina D će sadržati. Naučnici su pokazali da će čuvanje jaja na sobnoj temperaturi a ne u frižideru ili način na koji se pripremaju, odrediti količinu vitamima D, poznatog kao „vitamin sunca“. Studija naučnika sa Newcastle University objavljena je u časopisu Foods.
Jaja je najbolje čuvati na sobnoj temperaturi
Istraživači sa Newcastle University analizirali su jaja obogaćena vitaminom D jedne popularne robne marke kako bi utvrdili kako na koncentraciju vitamina D utiče način na koji su kuvana i čuvana. Poznato je da vitamin D pomaže u održavanju zdravih kostiju, zuba i mišića, kao i da je važan za snažan imunitet. Međutim, neka istraživanja takođe pokazuju da ljudi sa niskim nivoom vitamina D imaju veći rizik od razvoja sezonskog afektivnog poremećaja, koji je posebno čest tokom zimskih meseci.
– Otkrili smo da ako želite da zadržite više vitamina D u jajima, onda je bolje da ih držite van frižidera na sobnoj temperaturi, na kuhinjskoj radnoj površini. A kada je u pitanju način pripreme, odnosno kuvanja, najbolje je da ih umutite i ispržite ili poširate kako biste zadržali većinu vitamina – objašnjava profesor nutricionizma Tom Hill sa Newcastle University.
Profesor Hill naglašava da su prethodne studije pokazale kako se mogu uspešno obogatiti jaja vitaminom D kroz ishranu kokošaka, a sada znamo da to nije jedini način da se sačuva vitamin D, već i način na koji se pripremaju i kako se čuvaju.
Najbogatija vitaminom D je kajgana
U ovom najnovijem istraživanju, nakon skladištenja jaja i kuvanja pomoću metode koja se testira, serije jaja su osušene zamrzavanjem i analizirane na prisustvo vitamina D3. Naučnici su koristili metode kako bi izmerili udeo vitamina D koji ostaje u kuvanoj hrani u odnosu na vitamin D koji je prvobitno bio prisutan u datoj težini hrane, pre pripreme.
Nakon držanja na sobnoj temperaturi, najbolji metod pripreme jaja za očuvanje vitamina D je:
- kajgana/umućena jaja
- spremljena u mikrotalasnoj pećnici
- poširana jaja
- tvrdo kuvano jaje
- prženo jaje.
Upoređujući obogaćeno jaje sa normalnim (neobogaćenim) jajima, pokazalo se da je procenat vitamina D veći od 22 do 132 odsto u zavisnosti od primenjenog načina kuvanja.