Naslovna / Ishrana

Ako jaja čuvaju zdravlje srca, koliko dnevno treba da ih pojedemo

Priredio/la: I. V. |11:00 - 12. 02. 2024.

Pored brojnih hranljivih materija, jaja takođe sadrže holin – vitalni nutrijent koji većina ljudi ne konzumira dovoljno u svojoj ishrani, a koji ima ključnu ulogu u proizvodnji signalnih molekula u mozgu

jaja Svakodnevna konzumacija jaja (u proseku jedno jaje dnevno) dovodi do znatno manjeg rizika od srčanih bolesti Foto: Shutterstock

Prednosti konzumiranja jaja za zdravlje srca osvetljene su u novom istraživanju Peking University u Kini. Naime, naučnici su otkrili da jaja mogu da smanje rizik od kardiovaskularnih bolesti. Postoje oprečni dokazi o prednostima konzumiranja jaja i o tome da li postoji uticaj na zdravlje srca. Rezultati kineske studije o jajima u ishrani objavljeni su u eLife. 

U riziku od srčanih bolesti su ljudi koji ređe jedu jaja

Studija iz 2018. o prednostima unosa jaja otkrila je da svakodnevna konzumacija jaja (u proseku jedno jaje dnevno) dovodi do znatno manjeg rizika od srčanih bolesti i moždanog udara u poređenju sa onima koji su jaja jeli ređe. Kako bi se nadovezao na ove nalaze, istraživački tim je sproveo studiju zasnovanu na populaciji koja istražuje prednosti jedenja jaja za poboljšanje kardiovaskularnog zdravlja.

– Nekoliko studija razmatralo je ulogu koju metabolizam holesterola u plazmi igra u vezi između konzumiranja jaja i rizika od kardiovaskularnih bolesti, tako da smo želeli da pomognemo u rešavanju ovog „jaza“ – objasnio je prvi autor studije dr Lang Pan sa Odeljenja za epidemiologiju i biostatistiku na Peking University.

Koja je prednost konzumiranja jaja

Nutricionisti podsećaju da je duga lista prednosti konzumiranja jaja, uključujući njihovu nutritivnu vrednost i antioksidante. Konzumiranje jaja obezbeđuje čitav niz hranljivih materija koje koriste telu. Veliko, kuvano jaje sadrži vitamin A, folat, vitamin B5, vitamin B12, vitamin B2, fosfor, selen i još mnogo toga. Jaja takođe sadrže holin, vitalni nutrijent koji većina ljudi ne konzumira dovoljno u svojoj ishrani. Pored drugih funkcija holin gradi ćelijske membrane i ima ključnu ulogu u proizvodnji signalnih molekula u mozgu.

Još jedna prednost konzumiranja jaja su različiti antioksidansi koji se nalaze u njima. Lutein i zeaksantin su dva antioksidansa koja imaju moćne prednosti za zdravlje očiju, na primer.

Proučavanje potrošnje jaja 4.778 učesnika

Dr Lang Pan i njegov tim odabrali su 4.778 učesnika iz China Kadoorie Biobank. Od tog broja  3.401 učesnik imao je kardiovaskularne bolesti, a 1.377 nije. Koristili su tehniku nazvanu ciljana nuklearna magnetna rezonanca za merenje 225 metabolita u uzorcima plazme uzetim iz krvi učesnika. Od ovih metabolita, identifikovali su 24 koja se dovode u vezu sa konzumacijom jaja.

Njihove analize pokazale su da su osobe koje su jele umereni broj jaja imale veći nivo proteina u krvi koji se zove apolipoprotein A1 – gradivni blok lipoproteina visoke gustine (HDL), takođe poznat kao „dobar lipoprotein“. Ove osobe su imale više velikih HDL molekula u krvi, čisteći holesterol iz krvnih sudova i, kao rezultat, štitili su ih od blokada koje mogu da dovedu do srčanog i moždanog udara.

Štaviše, istraživači su identifikovali 14 metabolita koji imaju veze sa srčanim oboljenjima. Otkrili su da su učesnici koji su jeli manje jaja imali niže nivoe ovih korisnih metabolita i viši nivo štetnih u krvi u poređenju sa onima koji su jeli jaja redovnije.

Konzumiranje umerene količine može da pomogne u zaštiti od srčanih bolesti

– Zajedno, naši rezultati daju potencijalno objašnjenje kako konzumiranje umerene količine jaja može da pomogne u zaštiti od srčanih bolesti. Potrebno je više studija kako bi se potvrdile uzročne uloge koje lipidni metaboliti igraju u vezi između konzumiranja jaja i rizika od kardiovaskularnih bolesti – istakao je jedan od autora studije dr Canqing Yu, profesor na Odeljenju za epidemiologiju i biostatistiku Peking University. 

Profesor Yu takođe navodi da bi rezultati studije mogli da seprimene na kineske nacionalne smernice za ishranu kako bi se smanjio ukupan rizik od kardiovaskularnih bolesti. Trenutne zdravstvene smernice u Kini, kako kaže, predlažu da se jede jedno jaje dnevno, ali podaci pokazuju da je prosečna potrošnja niža od ove.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo