Naslovna / Vitamini i suplementi

Suplementi za snižavanje nivoa holesterola – koji deluju, a koji ne

Priredio/la: I. V. |13:00 - 04. 04. 2024.

Holesterol je supstanca slična masti, koja je od vitalnog značaja za pravilno funkcionisanje organizma, ali previsoki nivoi mogu da imaju negativne efekte na naše zdravlje

suplementi za snižavanje holesterola Visoki nivoi naročito lipoproteina niske gustine LDL ili lošeg holesterola, mogu da imaju negativne efekte na vaše zdravlje Foto: Shutterstock

Suplementi za snižavanje nivoa holesterola mogu da budu jedan od načina kontrole povišenih vrednosti masnoće u krvi. Holesterol je supstanca slična masti u svakoj ćeliji koja je od vitalnog značaja za pravilno funkcionisanje tela. Iako je organizmu potrebna određena količina holesterola, visoki nivoi—naročito lipoproteina niske gustine LDL ili lošeg holesterola, mogu da imaju negativne efekte na vaše zdravlje.

Koji su delotvorni suplementi za snižavanje nivoa holesterola?

U slučaju da analize krvi pokažu previsok nivo holesterola, lekar može da preporuči lekove ili promene nekih životnih navika koje će pomoći u nastojanju da se vrednosti holesterola spuste. Takođe, jedan od načina kontrolisanja nivoa masnoća su i suplementi za snižavanje holesterola.

Zdrava ishrana, vežbanje i ne konzumiranje cigareta… najčešći su preporučeni prirodni načini kontrole holesterola. Ali, postoje i neki suplementi koji mogu da pomognu u snižavanju masnoća u krvi. Uprava za hranu i lekove (FDA) opisuje suplement kao proizvod koji se oralno uzima i koji sadrži sastojke namenjene kao dodaci ishrani. Među suplementima koji deluju na holesterol i mogu da snize povišene vrednosti izdvajaju se:

Crveni kvasni pirinač – Crveni kvasni pirinač je dodatak ishrani koji se koristi u tradicionalnim kineskim jelima. U zavisnosti od toga kako se uzgaja, kvasac može da proizvede supstancu zvanu monakolin K – prirodni oblik leka za snižavanje holesterola lovastatina. Pokazalo se da ekstrakt crvenog kvasnog pirinča smanjuje LDL holesterol između 15 i 25 odsto za oko dva meseca. Efekat ovog suplementa pre svega zavisi od količine monakolina K u dodatku. Zbog toga što je utvrđeno da suplementi pirinča sa crvenim kvascem sadrže zagađivač koji se zove citrinin, a koji može da izazove zatajenje bubrega ili bubrežnu insuficijenciju kod nekih ljudi. Zbog toga je od 1998. godine FDA ograničila količinu monakolina K koji može biti u proizvodima od crvenog kvasca. Suplement crvenog kvasnog pirinča mogu da sadrže samo tragove monakolina K. Bilo koja veća količina smatra se kao neodobreni lek.

BerberinBerberin je dodatak ishrani koji se koristi u tradicionalnoj kineskoj medicini. Bere se iz delova određenih biljaka, kao što je kanadski ljutić i od toga se pravi jestiva supstanca. Sam kanadski ljutić može da se uzima u obliku dodatka, ali bi telo na ovaj način apsorbovalo samo malu količinu berberina. Pokazalo se da berberin smanjuje ne samo LDL holesterol već i trigliceride. Sve u svemu, neželjeni efekti obično imaju dodirnih tačaka sa sistemom za varenje –  dijareja, zatvor i nadimanje.

Riblje ulje/Omega-3 masne kiseline – Riba je često izvor omega-3 masnih kiselina za koje se veruje da pomažu u regulisanju nivoa holesterola. Upravo zbog toga postoje brojni suplementi sa ribljim uljem. Visoke doze omega-3 masnih kiselina mogu da pomognu u smanjenju nivoa triglicerida kod nekih ljudi. Studija iz 2017. uporedila je dodatke ribljeg ulja sa svežom ribom u ishrani. Obe grupe ispitanika imale su značajno niže nivoe ukupnog holesterola, ne-HDL holesterola i triglicerida. Međutim, učesnici studije koji su jeli nemasnu ribu imali su više uspeha u snižavanju vrednosti holesterola pa je zaključak da je konzumiranje morskih plodova generalno efikasnije od uzimanja suplemenata ribljeg ulja.

Beli lukBeli luk često se smatra jednim od najstarijih dodataka ishrani i veruje se da pomaže ne samo kod krvnog pritiska već i kod snižavanja nivoa holesterola. Beli luk se može koristiti u mnogim oblicima – sirov, kuvani ili u prahu. Ulje belog luka takođe se može ekstrahovati i konzumirati. Većina dokaza pokazuje da je beli luk efikasan u snižavanju holesterola. Analize su pokazale da beli luk pomaže u snižavanju ukupnog holesterola između 7,4–29,8 mg/dL. Postoje neki dokazi da beli luk takođe pomaže u snižavanju nivoa lošeg LDL holesterola između 5 do 10 odsto – ali izgleda ne menja nivo HDL.

Suplementi koji ne „obećavaju“

Još 2017. godine International Lipid Expert Panel  – Međunarodni panel stručnjaka za lipide analizirao je dodatke za koje je istraživanje pokazalo da bi mogli da pomognu u snižavanju vrednosti holesterola. Stručnjaci su utvrdili da nekoliko suplemenata za snižavanje nivoa holesterola nije bilo efikasno i da bi mogli da budu čak i štetni. Komitet je preporučio da se kao način za smanjenje vrednosti holesterola ne koriste sledeći suplementi:

Polikosanoli: Ovo su alkoholi iz voska šećerne trske. Oni se generalno dobro tolerišu, ali je potrebno više istraživanja kako bi se utvrdile njihove stvarne prednosti snižavanja lipida pre nego što se preporuče.
Silymarin: Ovo jedinjenje ekstrahuje se iz semena čička, a problem je što se ne apsorbuje dobro u telu i još uvek je potrebno više informacija o njegovoj bezbednosti.
Konjugovana linolna kiselina: Pravi se od masti i mleka određenih životinja, a pokazalo se da negativno utiče na vaskularnu funkciju.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Slavka Backovic
1:31, 06. 04. 2024.
Odgovori

Imam holesterol 6.79 ldl 4,35 hdl 2,03 trigliceride u normali dali Ja treba da pijem rokseru i od koliko mg Pila sam Normolip 2 kutije spao mi je holesterol ali i 4 kg sam izgubila i nemogu da vratim.Imam 75 god.

Mira
11:38, 06. 04. 2024.
Odgovori

IMAM HOLISTEROL 8,35 trigliceridi 2.75 pijem eurotirox 50.m A OPERISALA SAM PARASTITNU.. I PORED SVIH DIJETA NISTA IMAM 77 GOD.

Snežana
17:43, 08. 04. 2024.
Odgovori

Holesterol je bio 7;9 bez triglicerida pila sam Normolip-5 tri meseca holesterol sišo na 6 ja presrećna a i doktorka posle 3 meseca ponovna analiza 8,65 holesterol veće nego pre terapije o čemu se ovde radi isti efekat kao i statini dobro ću da razmislim šta ću koristiti poz.

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo