Za neke osobe proteinski šejk može da bude bitan dodatak. Međutim, ovi napici takođe mogu sadržati visok nivo šećera i štetnih hemikalija i zato nisu dobri za svakoga
Kada su proteinski šejkovi za nas dobri
Proteinski šejkovi način su da u svoju ishranu unesemo više proteina. Oni su uglavnom nepotrebni ako imamo dobro izbalansiranu ishranu punu celovitih namirnica. Međutim, proteinski šejkovi za neke osobe mogu biti od suštinskog značaja za unos više proteina i kalorija.
Proteinski šejkovi mogu biti posebno korisni ako:
- imamo poteškoća sa žvakanjem zbog problema sa vilicom ili zubima
- imamo poteškoća sa gutanjem čvrste hrane
- pratimo vegetarijansku ili vegansku ishranu
- imamo nedostatak proteina
- nemamo dovoljno vremena da sednemo i pojedemo čvrst obrok
Kada su proteinski šejkovi za nas loši
Proteinski praškovi smatraju se dijetetskim suplementima. Međutim, uobičajeno je da mnogi proteinski prahovi sadrže visoke nivoe teških metala, bisfenola A (BPA, hemikalija koja se koristi za proizvodnju plastike), pesticida i drugih štetnih hemikalija.
Čak i bez štetnih hemikalija, proteinski praškovi često sadrže velike količine šećera kako bi poboljšali njihov ukus. Osobe sa dijabetesom, koje pokušavaju da kontrolišu nivo glukoze u krvi, treba da budu oprezne kada konzumiraju proteinske šejkove i da uvek proveravaju količinu šećera u svakoj porciji.
Mnogi proteinski prahovi prave se od proteina surutke, koji je izolovan iz mleka. Osobe sa alergijama ili osetljivošću na mlečne proizvode ne bi trebalo da koriste proteinske prahove na bazi surutke. Drugi proteinski praškovi mogu se dobiti iz biljnih izvora, uključujući soju, grašak i konoplju, ali kvalitet proteina u ovim prerađenim proteinskim prahovima obično je lošiji.
Nutritivni profil proteinskog šejka
Nutritivni profil proteinskog praha koji se koristi za pravljenje proteinskih šejkova razlikuje se od jednog do drugog brenda. Većina suplemenata od proteinskog praha sadrži između 10 i 30 grama proteina po porciji. Komponente masti i ugljenih hidrata variraju u zavisnosti od izvora proteina.
Akademija za ishranu i dijetetiku preporučuje konzumiranje 0,8 grama proteina po kilogramu telesne težine. Aktivnijim pojedincima (npr. profesionalnim sportistima) ili onima koji se oporavljaju od teške bolesti potrebne su veće količine proteina za izgradnju, oporavak i održavanje mišićne mase. Za njih se preporučuje 1,2 do 1,7 g po kilogramu.
Bez obzira na to da li je neko sportista ili ne, nivo proteina kod većine pojedinaca obično može da se zadovolji samo ishranom, bez potrebe za dodatnim suplementacijama proteinima. Ali za one sa ograničenjima u ishrani ili sa fizičkim ili nutritivnim restrikcijama, suplementi u obliku proteinskih šejkova mogu pomoći da se ispuni dnevni preporučeni unos proteina.
Da li proteinske šejkove treba piti svaki dan
Svakodnevno pijenje proteinskog šejka zavisiće od naše tolerancije. Ako nemamo problema sa varenjem ili osetljivost na hranu, možda ćemo proteinski šejk moći da pijemo svaki dan. S obzirom na to da dugoročni neželjeni efekti pijenja proteinskih šejkova nisu poznati, verovatno da je najbolje izbegavati svakodnevnu upotrebu, ako je to moguće.
Ko želi da popije proteinski šejk tokom vežbanja, preporučuje se da to uradi u roku od 30 minuta do nekoliko sati nakon vežbanja radi oporavka mišića, obnavljanja energije i izbegavanja stomačnih tegoba tokom fizičke aktivnosti.
Alternativa proteinskim šejkovima
Ako želite alternativu proteinskim šejkovima sa sličnim prednostima, probajte izvore životinjskih proteina, kao što su meso, živina, riba, jaja i mlečni proizvodi. Ovi izvori imaju najveće količine proteina i sve esencijalne aminokiseline koje su potrebne našem organizmu. Oni se, dakle, smatraju „potpunim” proteinima.
Da bi se povećao unos proteina, treba dodati jedan izvor proteina po obroku ili uključiti više biljne hrane, kao što su orašasti plodovi, semenke i mahunarke.
Osobe koje žele da koristite proteinske šejkove kao zamenu za obrok ili da smršaju unoseći manje hrane, trebalo bi da prave zdrave smutije sa svežim voćem i kravljim ili biljnim mlekom. Pored mleka, dodavanje putera od orašastih plodova ili jogurta može pomoći da se poveća sadržaj proteina u smutiju. Smutiji su praktičan način da se unese mnogo hranljivih materija u jedan obrok i generalno su laki za konzumiranje i varenje jer su u tečnom obliku.