Naslovna / Zdravlje

Imunitet i namirnice koje mogu da ga oslabe

Priredio/la: S.St.|13:00 - 24. 07. 2023.

Zdrav imuni sistem neophodan je za borbu protiv raznih bolesti. Prekomerno konzumiranje određenih namirnica može usporiti i oslabiti imuni sistem

imunitet i hrana Previše slatke hrane može negativno uticati na naš imuni sistem Foto Shutterstock

Imunitet je veoma važan za sprečavanje bolesti. Hrana igra važnu ulogu, pa tako ima i nekih namirnica koje mogu oslabiti naš imuni sistem. Nekoliko kašika šećera unesemo u organizam svaki dan, bilo da su u čaju, kafi, milkšejku ili nekom letnjem napitku. Oni nam pomažu da se ohladimo ili nam daju energiju potrebnu za početak dana. Sigurno je da se nikada nismo zapitali da li šećer prisutan u ovim pićima može da utiče na naš imunitet. Prema studiji koju je objavila National Library of Medicine, šećer slabi imuni sistem jer bela krvna zrnca nisu u stanju da unište loše bakterije ili viruse.

Hrana koja može oslabiti imunitet

Ako želimo da budemo zdravi, ključno je da imamo jak imuni sistem. Imunitet nam pomaže da se zaštitimo od infekcija izazvanih bakterijama, parazitima i virusima, kaže dr Pawan Kumar Goyal, viši konsultant na odeljenju interne medicine u Fortis Hospital, Salimar Bagh u Nju Delhiju. Zdrav imuni sistem neophodan je za borbu protiv raznih bolesti. Prekomerno konzumiranje određenih namirnica može usporiti i oslabiti imuni sistem.  

1. Šećer

Visok unos šećera usporava delovanje belih krvnih zrnaca u borbi protiv bakterija i virusa što narušava funkciju imunog sistema, kaže dr Goyal.

2. Prerađena hrana

Prerađena hrana ima visok sadržaj natrijuma, nezdrave masti i sadrži veštačke konzervanse koji dovode do hronične upale i slabe imuni sistem.

3. Alkohol

Konzumiranje velikih količina alkohola može da suzbije imunološku funkciju, što dovodi do infekcija. Zahvaljujući tome, sposobnost našeg tela da se bori protiv infekcija biće smanjena, kaže dr Goyal.

4. Pržena hrana

Na imunološku funkciju može uticati prekomerni unos pržene hrane, što dovodi do oksidativnog stresa i hronične upale.

5. Trans masti

Brza hrana i pečena hrana sadrže mnogo trans-masti koje slabe imuni sistem.

6. Hrana sa visokim sadržajem natrijuma

Hrana sa visokim sadržajem natrijuma može povećati krvni pritisak i oslabiti imuni sistem.

7. Visoko rafinisana zrna

Visoko rafinisana zrna imaju malo nutritivnih vrednosti i vlakana što dovodi do neravnoteže u crevnom mikrobiomu koja je važan za imuni sistem.

8. Previše kofeina

Visok nivo kofeina u telu može imati negativan uticaj na obrasce spavanja, što utiče na imuni sistem.

Saveti za jačanje imuniteta

Pušenje i alkohol mogu oštetiti imuni sistem i zato ih treba izbegavati. Ima nekoliko stvari koje možemo da uradimo da bismo ojačali imunološki sistem.

1. Konzumiranje uravnotežene ishrane

Uravnotežena ishrana bogata hranljivim sastojcima podržava funkcionisanje imunog sistema, pa je neophodno adekvatno konzumiranje povrća, voća, minerala, zdravih masti i namirnica bogatih antioksidansima.

2. Hidriranost

Svaki dan treba da pijemo adekvatnu količinu vode za bolji imunitet i bolje zdravlje.

3. Redovna vežba

Za bolje funkcije imunog sistema treba da se bavimo fizičkim aktivnostima umerenog intenziteta koji će postati naša rutina, predlaže dr Goyal.

4. Dobar i kvalitetan san

Kvalitetan san od 7 do 8 sati jača imuni sistem što zauzvrat smanjuje rizik od infekcija.

5. Upravljanje nivoima stresa

Visok nivo stresa štetan je za imuni sistem. Za ublažavanje i stavljanje stresa pod kontrolu možemo da se bavimo meditacijom i vežbama disanja.

Uravnotežena ishrana i redovno vežbanje mogu pomoći u postizanju zdrave težine i sprečavanju gojaznosti koja takođe može imati štetne efekte na imuni sistem.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo