Naslovna / Zdravlje

Šta znači kada žena ima „guste grudi“ i zašto je taj podatak važan

Priredio/la: I. V. |17:00 - 17. 08. 2023.

Statistika pokazuje da oko polovina žena starijih od 40 godina ima guste grudi, koje sadrže relativno velike količine vezivnog i/ili žlezdanog tkiva i manje masnog tkiva

guste grudi Statistika pokazuje da oko polovina žena starijih od 40 godina ima guste grudi. Foto: Shutterstock

Da li žena ima guste grudi ili ne određuje se mamografskim pregledom koji pokazuje gustinu tkiva dojki i to stanje samo mamograf može da pokaže. Grudi sadrže žlezdano, vezivno i masno tkivo. Gustina dojki ili mamografska gustina je termin koji se koristi da opiše različite proporcije ovih tipova tkiva koje detektuje mamograf.

Kako izgledaju guste grudi?

Gušće grudi imaju relativno velike količine vezivnog i/ili žlezdanog tkiva a manje masnog tkiva. Gustina grudi nema nikakve veze sa izgledom, osećajem, veličinom ili čvrstoćom, a smatra se da žene sa gustim grudima imaju veći rizik od dobijanja raka dojke.

Na mamografu, vezivno ili vlaknasto tkivo izgleda belo, dok je masno tkivo tamno. S obzirom na to da se rak dojke prikazuje kao bela tačka/masa to može da oteža specijalistima da identifikuju karcinom kod žena sa gustim grudima. Međutim, čak i sa gustim grudima, skrining mamograf je i dalje najefikasniji metod za rano otkrivanje raka dojke za žene starije od 50 godina. Guste grudi su takođe češće kod mlađih žena ili žena sa nižim indeksom telesne mase. Pored toga, gustina grudi se smanjuje kako žene postaju starije.

Mamografski izveštaj razlikuje 4 kategorije gustih grudi

Gustina grudi odražava količinu vlaknastog i žlezdanog tkiva u ženskim dojkama u poređenju sa količinom masnog tkiva u dojkama, kao što se vidi na mamografu. Mamografski izveštaj razlikuje 4 kategorije gustih grudi:

  • Grudi su skoro u potpunosti masne i takve grudi ima oko 10 odsto žena
  • Nekoliko područja gustog tkiva rasuto je kroz grudi i to je slučaj kod oko 40 procenata žena
  • Grudi su svuda ravnomerno guste i to je stanje kod oko 40 odsto žena. Ova vrsta tkiva se u mamografskom izveštaju naziva i „heterogeno gusto“ tkivo
  • Grudi su izuzetno guste, i takve su kod oko 10 procenata žena.

Za žene u prve dve kategorije kaže se da imaju neguste ili masne grudi, dok žene u druge dve spadaju u kategoriju onih sa gustim grudima. Statistika pokazuje da oko polovina žena starijih od 40 godina ima guste grudi.

Zašto je važno da li žena ima guste grudi ili ne?

Rizik od raka dojke
Žene sa gustim grudima imaju veće šanse da dobiju rak dojke. Što su grudi gušće, veći je rizik iako naučno još nie dokazano zašto je to tačno. Ali, ističe se da pacijentkinje sa rakom dojke, koje imaju guste grudi, nisu u većem riziku da izgube bitku sa rakom dojke nego žene sa negustim (masnim) dojkama.

Mamografski pregled
Gusto tkivo može da sakrije karcinom dojke. Vlaknasto i žlezdano tkivo na mamografu izgleda belo, baš kao i mogući tumor. Budući da je na mamografu teško napraviti razliku između tumora i gustog tkiva dojke, mali tumor može da se previdi, ne uoči i tako izgubi šansa za početak lečenja na vreme.

Koje žene najčešće imaju guste grudi?

Gustina tkiva grudi može da se promeni tokom vremena. Generalno, veća je verovatnoća da žena ima guste grudi ako je:

  • mlađa
  • trudna je ili doji
  • uzima terapiju zamene hormona
  • niže je telesne težine.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo