Naslovna / Zdravlje

Prirodni načini za izbegavanje nadimanja u menopauzi

Priredio/la: Ma.R.|11:30 - 11. 11. 2023.

Nadimanje u menopauzi nije retkost, ali ako je produženog trajanja i intenziteta može biti znak nekog drugog stanja i zahteva dijagnostiku

Menopauza nadimanje Nadimanje u perimenopauzi i menopauzi ima više uzročnika Foto: Shutterstock

Menopauza i perimenopauza su stanja u kojima dolazi do jake fluktuacije hormona. Posledično, brojne promene tada utiču na psihofizički status žene, a većina njih prestaje kada se uđe u postmenopauzu.

Nadimanje, menopauza i hormoni

Nadimanje je redovan pratilac menopauze. Kod najvećeg broja žena, ova neprijatna pojava prestaće kada se ovaj životni period završi i jajnici prestanu da proizvode estrogen i progesteron, a telo se vrati u režim nižeg nivoa hormona.

Tokom menopauze, nadimanje izaziva osećaj ekstremne punoće, zategnutosti ili otoka stomaka i drugih delova tela. Stanje uglavnom nije opasno ukoliko nije hronično, ali je veoma nelagodno. Nešto za olakšanje žene mogu da urade i u kućnim uslovima, promenom načina života ili lekovima. Trebalo bi da posetite lekara ako osetite produženo nadimanje, jer to može biti znak nekog drugog stanja.

Menopauza i perimenopauza: Mogući uzroci nadimanja

Simptomi mogu početi i nekoliko godina pre nego što zaista dođe do menopauze. Taj preiod poznat je kao perimenopauza. Većina žena doživljava menopauzu u ranim 50-im godinama, iako se kroz to stanje može proći i ranije ili kasnije. Kada menstruacija izostane kontinuirano 12 meseci, smatra se da je nastupila postmenopauza.

Kod nekih žena se nadimanje javlja češće u perimenopauzi nego tokom menopauze ili postmenopauze. Tokom perimenopauze, hormonski status se brzo menja i može dovesti do viših nivoa estrogena. Estrogen prouzrokuje zadržavanje vode u telu, što može dovesti do nadimanja.

Ostali simptomi uz nadimanje

Nadimanje je čest, ali nije jedini simptom koji doživljavaju žene koje prolaze kroz perimenopauzu i menopauzu. Promene hormonskog statusa takođe mogu dovesti do sledećih manifestacija:

  • valunzi
  • problemi sa spavanjem
  • suvoća vagine
  • promene raspoloženja
  • dobijanje na težini ili gojaznost.

Gasovi i nadimanje u često nastaju i zbog zbog nagomilanih gasova u gastrointestinalnom sistemu. Uzroci mogu da budu:

  • dijeta
  • previše invenzivno vežbanje
  • stres
  • pušenje
  • naglo „progutani“ vazduh
  • neko drugo postojeće zdravstveno stanje.

Ovo su, dakle, slučajevi kada razlozi nadimanja nisu hormonske prirode.

Lečenje i prevencija nadimanja menopauzi

Promena načina života utiče i na hormonski status i na gastrointestinalne probleme. Stoga su najvažniji saveti za ublažavanje nadimanja u menopauzi:

  • promena načina ishrane: izbacivanje masne hrane iz jelovnika, kao i povrća koje izaziva višak gasova i mlečnih proizvoda; preskočite i obrađenu hranu sa visokim nivomo šećera i soli
  • vežbajte češće ali umereno: neka vaša aktivnost varira od kardio do vežbi snage, šetajte i plivajte
  • izbegavajte žvakaće gume i gazirana pića: oni mogu napuniti vaš stomak vazduhom
  • izbegavajte pušenje i alkohol: i oni mogu povećati nadimanjež
  • pijte dosta vode: Možda ćete osetiti nadimanje ako ne ostanete dovoljno hidrirani.

Postoje i drugi načini za sprečavanje i lečenje nadimanja, ali se to odnosi na farmakoterapiju, koju nije preporučljivo uzimati bez saveta lekara.

Menopauza i određivanje razlike: Nadimanje ili povećanje telesne težine

Tokom perimenopauze i menopauze, mnoge žene nisu sigurne da li je reč o nadimanju ili višku kilograma. Hormonske promene mogu dovesti do toga da vaše telo dobije na težini brže nego obično, posebno u regiji stomaka. Međutim, naslage na stomaku nisu samo znak menopauze. Na težini se dobija i zbog starenja, načina života ili porodične istorije.

Pojava nadimanja je očekivana u kratkom periodu, za vreme menstrualnog ciklusa ako ste u perimenopauzi ili bilo kada nakon što pojedete veliku količinu hrane, jedete brzo ili unosite hranu koja izaziva nadimanje.

Dobro izbalansirana ishrana sa malo soli i šećera, dovoljno sna i redovno vežbanje pomoći će kod izbegavanja povećanja telesne težine, samim tim i kod nadimanja. Treba naglasiti da je dobijanje na kilaži jedan od najvećih problema žena u menopauzi, jer postoji opasnost od razvoja dijabetesa i bolesti srca.

Kada se javiti lekaru

Nadimanje koje je uvertira u menstrualni ciklus ili je posledica hormonskih fluktuacija menopauze su obično normalni simptomi. Međutim, produženo ili bolno nadimanje treba da pogleda lekar. Osećaj nadutosti koji traje nedeljama može biti znak čak i raka jajnika ili nekog drugog ozbiljnijeg zdravstvenog stanja.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo