Naslovna / Zdravlje

Koji su rani znaci i simptomi trudnoće

Priredio/la: S.St.|17:00 - 10. 11. 2023.

Simptomi su različiti za svaku ženu. Neke imaju mnogo znakova, druge samo jedan ili dva – ili čak nijedan

rani znaci i simptomi trudnoće Najtačniji način da saznate da ste trudni jeste da uradite kućni test trudnoće koji je generalno tačan već dva dana pre očekivane menstruacije Foto Shutterstock

Čak i pre nego što izostane menstruacija, rani znaci i simptomi trudnoće signali su koje telo šalje da je trudnoća u toku. Uočavanje ovih vrlo ranih znakova trudnoće daje vremena da se razmisli o svim mogućnostima planiranja porodice.

Kako se hormoni menjaju, počinju simptomi trudnoće

Embrion je najmanja stvar – ni 1 cm dugačak u prva dva meseca trudnoće. Ali promene koje izaziva u ženskom telu od samog početka su ogromne. Ovo je prvenstveno zbog promena u ključnim hormonima koje se javljaju na početku trudnoće, kaže dr Sherry Ross, ginekolog. Ti hormoni su estrogen, progesteron i humani horionski gonadotropin (hCG), koji se brzo umnožava na početku trudnoće.

Kada koristiti kućne testove trudnoće

Naravno, najtačniji način da saznate da ste trudni jeste da uradite kućni test trudnoće. Ovaj test koristi urin za merenje hCG-a i generalno je tačan već dva dana pre očekivane menstruacije, kaže dr Hugh Taylor, šef katedre za akušerstvo, ginekologiju i reproduktivne nauke na Yale School of Medicine i medicinske prakse Yale Medicine. (Imajte na umu da trudnoće datiraju od prvog dana vaše poslednje menstruacije, što znači da bi žena sa redovnim mesečnim ciklusom u ovom trenutku mogla biti trudna već četiri nedelje.)

Naravno, ženama koje imaju neredovne menstruacije može biti teže da znaju kada da urade test. Ako dobiju negativan test, treba da ga ponove sledećeg jutra kada prvi put odu u toalet, kada je najviša koncentracija hCG, kaže dr Taylor. Ako je i dalje negativan i još nisu dobile menstruaciju, treba da ponove test nekoliko dana kasnije.

Dok čekaju rezultate testa trudnoće, mnoge žene prate svoje simptome kako bi utvrdile da li su zatrudnele. Važno je napomenuti da su simptomi različiti za svaku ženu. Neke doživljavaju mnogo znakova, druge samo jedan ili dva – ili čak nijedan. Mnogi simptomi koji se pripisuju ranoj trudnoći mogu biti uzrokovani i drugim situacijama i uslovima.

Ipak, simptomi su signali zahvaljujući kojima mnoge žene znaju da su trudne.

1. Mala količina krvarenja, koja može da bude implantacijsko krvarenje

Ako blago krvare ili imaju tačkasto krvarenje (spotting), žene misle da je to znak da menstruacija samo što nije počela, ali to zapravo može ukazivati na implantaciju oplođenog jajeta u matericu ili druge normalne efekte rane trudnoće. Četvrtina trudnica ima spottingobjavili su istraživači u časopisu American Family Physician.

Kako navode u National Institutes of Health (NIH)tačkasto krvarenje obično počinje oko 6 do 12 dana nakon što žena zatrudni. Ova pojava može trajati nekoliko dana ili nekoliko nedelja, ili čak tokom prvog tromesečja. Stručnjaci Cleveland Clinic napominju da ovo implantacijsko krvarenje može izgledati kao braonkasti iscedak ili može da sadrži male kapi crvenije krvi.

2. Neprekidno i pojačano mokrenje

Odlazak u toalet svaki čas nešto je što mnoge žene pretpostavljaju da se dešava samo u kasnijoj trudnoći, kada je materica dovoljno velika da pritisne bešiku. Ali to je i uobičajen simptom u prvih nekoliko nedelja, kaže dr Ross. Ovo se dešava zato što hormon hCG povećava protok krvi u karlicu, pa dodatni volumen tečnosti može izazvati potrebu za više mokrenja.

Međutim, ako je učestalost mokrenja praćena bolom ili zamućenim urinom, moguće je da reč o urinarnoj infekciji i to bi trebalo da se proveri, kaže dr Taylor.

3. Osećaj veći od zamora i umora

Već nedelju dana nakon što ste zatrudnjeli, možda ćete biti veoma umorni. Pripišite to hormonima kao i sistemu podrške koji telo odmah počinje da uspostavlja za smeštaj, ishranu i rast bebe, kaže dr Taylor. Krv se pumpa do fetusa kako bi isporučila hranljive materije, svi hormoni počinju da rastu i sve to može opteretiti žensko telo.

Ako se osećate umorno, budite pažljive prema sebi i podignite noge. Možda čak i da preko dana odspavate, čak i ako to niste radile od detinjstva.

4. Bol u grudima i osetljive grudi

– Osetljivost dojki jedan je od najranijih i najčešćih znakova trudnoće. Nastaje kao rezultat hormonalnih promena koje započinju proces pripremanja mlečnih kanala za hranjenje bebe – kaže dr Ross.

Grudi mogu biti bolne kao što se ponekad dešava pre menstruacije, kažu u Cleveland Clinic. Ali i druge promene mogu pratiti ovu bol: bradavice mogu da potamne i da se povećaju. Nekim ženama grudnjaci postaju tesni i mali jer hormoni povećavaju tkivo dojke.

5. Simptomi mučnine i povraćanja

Ko god da je skovao termin jutarnje mučnine, očigledno ga nikada nije imao, jer se mučnina i povraćanje mogu desiti u bilo koje doba dana. Ovaj osećaj obično počinje od dve do osam nedelja nakon začeća, kaže NIHi može se nastaviti tokom trudnoće, iako se kod većine žena poboljša nakon prvog tromesečja.

Prilagođavanje vremena obroka i eliminisanje hrane koja posebno izaziva mučninu neki su od načina da se trudnice izbore sa jutarnjom mučninom, savetuje American College of Obstetricians and Gynecologists (ACOG).

Teži slučajevi, kada žene osećaju mučninu nekoliko sati dnevno i često povraćaju, poznati su kao medicinsko stanje trudnička hiperemeza (hyperemesis gravidarum). Na sreću, ovo je slučaj kod samo 3 procenta trudnoća, kaže ACOG. Žene sa ovim stanjem ponekad moraju da budu hospitalizovane kako bi povratile ključne telesne tečnosti koje su izgubljene.

6. Žudnja ili izbegavanje određene hrane

Većina žena zapravo ne želi tu mitsku kombinaciju kiselih krastavaca i sladoleda, ali žudnja za hranom se redovno javlja, kao i odbojnost prema nekoj ranije omiljenoj hrani.

U pregledu žudnje u trudnoći objavljenom u Frontiers in Psychology izražava se žaljenje zbog veoma malog broja istraživanja tako uobičajenog simptoma, za koji dr Ross kaže da se javlja u više od polovine trudnoća. Žudnja obično počinje u prvom tromesečju. U jednoj studiji koju su recenzenti citirali, tri četvrtine žena izjavilo je da žudi za najmanje jednom hranom do trinaeste nedelje trudnoće.

Šta žene najviše žele u ranoj trudnoći? Uglavnom slatkiše, uključujući voće, sokove, mlečne proizvode, deserte i, često, čokoladu. Ali mali broj žena preferira pikantnu ili slanu hranu, primetili su autori pregleda.

Nije jasno zašto se javljaju ove žudnje. Neki nagađaju da je to zbog fluktuirajućih hormona, koji mogu da promene osećaj ukusa ili mirisa, dok drugi kažu da je reč o ispunjavanju specifičnih nutritivnih potreba fetusa ili da su uzrokovane kulturnim normama ili drugim faktorima.

7. Pulsiranje u glavi

Glavobolje se obično javljaju tokom prvog tromesečja trudnoće, kažu u neprofitnoj organizaciji March of Dimes, i dodaju da su izazvane stresom, nedostatkom sna ili drugim situacijama.

Naravno, bol u glavi može signalizirati mnoge stvari osim trudnoće – grip, infekciju sinusa i još mnogo toga – pa je najbolje da ovo imate u vidu zajedno sa drugim ranim simptomima trudnoće kada pokušavate da utvrdite da li ste zatrudneli.

Ako imate glavobolje u ranoj trudnoćiMarch of Dimes predlaže da pijete puno vode, pokušavate da mate kvalitetan noćni san, radite tehnike za smanjenje stresa poput joge ili dubokog disanja i identifikujete okidače kao što su naprezanje očiju ili određena hrana koju možete izbegavati ili ograničiti.

8. Grčevi u stomaku ili karlici, zbog implantacije

Blagi grčevi u karlici, donjem delu leđa ili stomaku obično se javljaju u ranoj trudnoći, jer se embrion pričvršćuje za matericu.

Ovi grčevi bi trebalo da se osećaju više kao nelagodnost nego bol, upozorava Cleveland ClinicJaki grčevi ili bol uglavnom na jednoj strani tela mogu ukazivati na vanmateričnu trudnoću ili drugu komplikaciju. Odmah se obratite svom lekaru ako osetite ovakve grčeve.

9. Blago povišena telesna temperatura pri buđenju

Fluktuacije telesne temperature tokom ženskog ciklusa izuzetno su suptilne – pri čemu se temperatura u mirovanju ili bazalna telesna temperatura obično povećava za samo 0,3 do 1℃ u vreme ovulacije. Da biste ustanovili telesnu temperaturu koja bi mogla da ukaže na ranu trudnoću, onda morate da je merite svaki dan.

Ne postoji određena temperatura koja ukazuje na ranu trudnoću, navodi kompanija za praćenje menstruacije Clearblue. Međutim, bazalna telesna temperatura je najviša tokom ovulacije i ubrzo počinje da pada ako jajna ćelija nije oplođena. Ako je vaša bazalna telesna temperatura porasla i ostaje povišena narednih 18 dana, to je znak da ste možda trudni, kažu u ovoj kompaniji.

Da biste pratili bazalnu telesnu temperaturu, držite termometar na noćnom ormariću jer ova temperatura mora da se meri svako jutro, idealno u isto vreme, pre ustajanja iz kreveta. Zabeležite temperaturu radi lakšeg poređenja sa prethodnim danima.

10. Neraspoloženje i promene raspoloženja

Negde između 6. i 10. nedelje možete primetiti promene u raspoloženjuOvo je uobičajeno u ranoj trudnoći, posebno u prvom tromesečju, ističe Nemours Children’s Health System. Promene raspoloženja su uzrokovane promenama hormona, koji takođe mogu da promene supstance u mozgu koje regulišu raspoloženje. Umor i fizički stres izazvani ranom trudnoćom verovatno takođe doprinose.

Promene raspoloženja obično nisu razlog za brigu, ali ako odvedu u duboku depresiju ili ako se razviju misli o samopovređivanju, ključno je da se obratite profesionalcu, upozorava Cleveland Clinic.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo