Naslovna / Zdravlje

Može li nova pasta za zube da zaštiti ljude alergične na kikiriki?

Priredio/la: I. V. |13:00 - 20. 11. 2023.

Novi oblik imunoterapije razvijen je u vidu paste za zube izlaže telo alergenu u malim, a kasnije sve većim količinama

pasta za zube Nova pasta za zube pokazala se kao delotvorni tretman za zaštitu odraslih koji su alergični na kikiriki Foto: Shutterstock

Nova pasta za zube pokazala se kao delotvorni tretman za zaštitu odraslih alergičnih  na kikiriki, tako što im omogućava da tolerišu sve veće količine proteina kikirikija. Pastu za zube kao tretman za ljude alergične na kikiriki kreirala je Intrommune – biotehnološka kompanija sa sedištem u Njujorku. Ispitivana pasta za zube, pod oznakom INT301, ispunila je svoje bezbednosne ciljeve u prvom, nasumičnom ispitivanju.

Pasta za zube pokazala se bezbednom posle četvoromesečne studije

Ispitivanje paste trajalo je četiri meseca i obuhvatilo je 32 odrasle osobe, starosti od 18 do 55 godina, koje su bile alergične na kikiriki. Učesnici su nasumično raspoređeni u grupe koje su primale ili povećane količine proteina kikirikija u pasti za zube kako bi testirale koliko mogu bezbedno da tolerišu ili placebo pastu koja nije imala proteine kikirikija. Ni osoba koja je učesnicima davala pastu za zube, ni pacijenti nisu znali koju vrstu tretmana dobijaju, kako bi se eliminisala potencijalna pristrasnost.

– INT301 pasta se pokazala bezbednom u svim grupama tretmana – istakao je glavni autor studije dr William Berger, alergolog i konsultant kompanije Intrommune. 

Novi oblik oralne imunoterapije

Pasta za zube je oblik oralne imunoterapije i izlaže telo alergenu u malim, a kasnije sve većim količinama kako bi se izgradila tolerancija u slučaju da je osoba slučajno izložena kikirikiju. Za razliku od nekih drugih oralnih imunoterapija, ova cilja ćelije ne samo ispod jezika, već u mnogim delovima usta sa najvećim potencijalom za desenzibilizaciju alergije, naglasio je dr Berger.

– Svi učesnici studije tolerisali su najveću dozu. Pored toga, nije bilo umerenih ili teških neželjenih efekata. Glavna reakcija onih koji su dobili pastu za zube bio je blagi svrab u ustima koji je mogao da se eliminiše antihistaminicima – saopštio je dr Berger i dodao da su regulatori ispitivanja tražili od istražitelja da paze na bilo kakve nuspojave koje bi mogle da se jave na zubima. S tim u vezi dr Berger navodi da pasta za zube ne uzrokuje oštećenje zuba ili usta.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo