Naslovna / Zdravlje

Šta se dešava sa bubrezima ako jedemo mnogo slatkiša i hrane bogate šećerom

Priredio/la: I. V. |18:00 - 26. 11. 2023.

Višak šećera u organizmu dovodi se u vezu sa brojnim zdravstvenim problemima, pre svega sa bolestima srca

mnogo slatkiša Ishrana sa visokim sadržajem šećera, sa mnogo slatkiša, na primer, dovodi se u vezu sa oštećenjem bubrega Foto: Shutterstock

Ishrana sa visokim sadržajem šećera, sa mnogo slatkiša, na primer, dovodi se u vezu sa oštećenjem bubrega, upozoravaju načnici iz Affiliated Hospital of North Sichuan Medical College u Nančongu u Kini. Nova studija ukazuje da smanjenje unosa slatkih pića i hrane može da pomogne u sprečavanju formiranja kamena u bubregu. Uopšteno govoreći,

Kamen u bubregu je sačinjen od minerala i soli

Istraživači navode da što ljudi više konzumiraju dodatni šećer veća je verovatnoća da će razviti kamenje u bubregu, prema novim nalazima objavljenim danas u časopisu Frontiers in Nutrition. Učesnici studije koji su jeli najviše dodanog šećera imali su između 39 i 88 odsto veći rizik za pojavu kamena u bubregu od ljudi koji su jeli manje slatke hrane.

Kamen u bubregu je sačinjen od minerala i soli i može da zahvati bilo koji deo urinarnog trakta, od bubrega – odakle nastaje, do bešike. Obično se formiraju kada se urin koncentriše, a minerali tada kristališu i lepe se zajedno, objašnjavaju stručnjaci. Kineski istraživači su doveli u vezu rizik od kamena u bubregu sa dodatkom šećera nakon analize podataka od 2007. do 2018. za 28.303 osobe u SAD, starosti od 20 i više godina, od kojih je 10 odsto imalo kamen u bubregu. Prosečna starost ljudi u studiji bila je 48 godina, a 48 procenata bili su muškarci.

Višak šećera u hrani i mnogo slatkiša uzorkuju formiranje kamena u bubregu

Kao deo studije, učesnici su davali informacije o svojoj ishrani tokom dva perioda od po 24 sata. Istraživači su zatim procenili koliko je dodatog šećera svaki učesnik dobio na osnovu procenjenih količina hrane i pića koje su konzumirali. Kako su istakli, prirodni šećeri u mleku i voću se ne smatraju dodatim šećerima niti su uzimani u obzir.
Analiza je pokazala da su ljudi u proseku jeli 272 kalorije iz dodanog šećera. Prema smernicama za ishranu u SAD dnevno ne treba unositi više od 200 kalorija u okviru tipične ishrane od oko 2.000 kalorija dnevno. Američko udruženje za srce je još strožija i predlaže još manje – ne više od 100 kalorija dnevno za žene i 150 kalorija dnevno za muškarce.

Rezultati analize pokazali su da 25 odsto ljudi, koji su jeli najmanje dodatog šećera, i koji su imali najnižu stopu razvoja kamena u bubregu u proseku jelo 58 dodatnih kalorija šećera. Oko 25 procenata učesnika studije, koji su jeli najviše šećera, imali su najvišu stopu razvoja kamena u bubregu a u proseku su jeli 542 kalorije dodanog šećera. S tim u vezi, naučnici sa Affiliated Hospital of North Sichuan Medical College navode da rezultati studije jasno pokazuju da ograničavanje unosa dodanog šećera može da pomogne u sprečavanju stvaranja kamena u bubregu.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo