Naslovna / Zdravlje

Zašto nam krckaju kosti u stopalima i kako se ovo stanje leči

Priredio/la: D. T.|17:00 - 14. 12. 2023.

Usled slabljenja ligamenata dolazi do dodatnog pritiska na oštećenu hrskavicu, tokom vremena mogu da oslabe i mišići i da svaki pokret izazove bol

stopala Foto: Shutterstock

Krckanje kostiju u stopalima, pa čak i bol tokom noći, uglavnom je posledica osteoartritisa. Ovo oboljenje zglobova može da se manifestuje blagim ili veoma jakim oštećenjem hrskavice koje u bitnoj meri remeti kvalitet života pacijenta i ograničava kretanje. Na krajevima kostiju je hrskavica koja sprečava direktan kontakt dve kosti u zglobu i u isto vreme omogućava pokretljivost. Kada dođe do oštećenja hrskavice javlja se bol, otečenost, oseća se krckanje kostiju.

Moguće je da dođe i do invaliditeta

Osteoartritis je degenerativno oboljenje koje može da zahvati ruke, kolena, kukove, bilo koji zglob u telu pa i stopala. U jednom stopalu smeštena su čak 33 zgloba, palac je najčešće pogođen osteoartritisom.

Kada dođe do oštećenja hrskavice javljaju se bolovi i smanjena je pokretljivost zglobova. Ove promene u nekim slučajevima mogu da budu blage, ali moguće je da budu izrazito jake i da čak dovedu do invaliditeta pacijenta. Osteoartritis ne oštećuje samo hrskavicu, već i same kosti, ligamenate, tetive. Krcanje kostiju i osteoartritis mogu da se jave u bilo kojem životnom dobu, ali češći su posle 45. godine života.

Krckanje kostiju pri pokretu

Prekomerna telesna težina ili gojaznost, porodično nasleđe, reumatoidi artritis, giht, povrede zglobova, su najjači faktori rizika za pojavu osteoartritisa.

Stanje je uglavnom praćeno bolom i otokom u zglobovima zahvaćenim promenama. Pacijenti se žale na ukočenost, posebno posle dužeg mirovanja. Pri pokretu moguće je krckanje kostiju u stopalima i jak osećaj nesigurnosti. Bolovi su mogući i posle jake aktivnosti, nošenja cipela na štiklu, moguć je bol i tokom noći.

Slabe i ligamenti i mišići

Usled slabljenja ligamenata dolazi do dodatnog pritiska na oštećenu hrskavicu, tokom vremena mogu da oslabe i mišići i da svaki pokret izaziva bol. Javljaju se glatke koštane izrasline (osteofiti), obično blizu zglobova zahvaćenim promenama.

Kako bi se izbegle komplikacije, koje mogu da budu i uvod u invaliditet, bitno je što pre dijagnostikovati ove promene i početi lečenje, koje može da spreči neprijatne simptome i dalje oštećenje hrskavice zgloba. Osteoartritis se na stopalima manifestuje u nekoliko oblika.

Ukočen nožni palac

Ukočenost nožnog palca (hallux rigidus) nastaje zbog propadanja hrskavice u zglobu između gornjeg članka palca stopala i prve kosti donožja. Pacijent ne može da pokreće taj zglob, palac je nepokretan, a hod otežan. Usled promena javljaju se i zadebljanja na koži koje vremenom postaje i bolno – kurije oko.

Čukljevi

Usled propadanja hrskavice dolazi do čukljeva (hallux valgus) i promena u prednjem delu stopala. Izbočina se uglavnom zapaža na unutrašnjoj strani palca u predelu zgloba između prve kosti donožja i gornjeg članka palca, koji se naginje prema dugim nožnim prstima.

Krckanje kostiju leči fizička aktivnost

Stručnjaci naglašavaju da je bitno da i u ovakvom stanju budemo fizički aktivi, iako nam se čini da svaki pokret može da pogorša simptome. Fizička aktivnost jača tetive i mišiće i ishranjuje hrskavicu zglobova.

Pojedini stručnjaci čak savetuju, u dogovoru sa lekarom, uzimanje lekova protiv bolova pre vežbanja. Posebno se preporučuju vežbe istezanja koje će pomoći i poboljšati opsega pokreta. Savetuju se i vežbe za jačanje mišića, aerobne/fitnes vežbe, koje će povećati broj otkucaja srca i pokrenuti telo. Bilo bi dobro da svaki drugi dan radimo vežbe istezanja i na nedeljnom nivou dva i po sata aerobnih vežbi, kako što su malo brži hod ili vožnja bicikla.

Lekari posebno preporučuju hodanje, ali i plivanje kao aktivnost koja ne opterećuje prste, stopala i gležnjeve, ali pomaže da ostanemo u dobroj formi. Preporuka je da plan vežbanja dogovorimo sa lekarom ili fizioterapeutom.

Održavajte adekvatnu telesnu težinu

Krckanje kostiju često je posledica i povišene telesne težine, koja može u bitnoj meri da optereti stopala i zglobove. Ne savetuje se nikakav poseban način ishrane osim zdrave i uravnotežene ishrane. Preporuka je da pažljivo negujemo stopala, kako bi sprečili nastanak kurjeg oka. Potrebno je svakodnevno toplom vodom i sapunom da peremo stopala.

Bitno je da nosimo odgovarajuću obuću, kako bismo izbegli dodatne komplikacije. Savetuje se komotna obuća sa malom potpeticom, potrebo je izbegavati uske i cipele na štiklu. Bitno je da peta ima mali oslonac, pa se ne preporučuje ni potpuno ravna obuća, baletanke. Odgovarajući ulošci za cipele mogu da olakšaju pritisak na sve zglobove i ublaže bol pri hodu.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo