Naslovna / Zdravlje

Bol u ramenu nakon spavanja – šta izaziva ovo stanje i kako možemo smanjiti neprijatnost

Priredio/la: I. V. |15:00 - 07. 12. 2023.

Povrede ramena mogu da se dese na bilo kom njegovom delu i to je razlog što postoji mnogo uzročnika jakog bola i nelagode u području ovog zgloba

bol u ramenu nakon spavanja Rame je najpokretljiviji ljudski zglob koji se sastoji od tri glavne kosti Foto: Shutterstock

Bol u ramenu nakon spavanja i dok spavamo, osim što je neprijatan osećaj, može da bude i dosta ometajući za san, jer nam bol ne dopušta da ležimo u normalnim položajima. Lekari naglašavaju da bol u ramenu dok spavamo i bol nakon spavanja nisu ista stanja jer posle spavanja bol može da se javi usled lošeg položaja tela, zbog lošeg jastuka ili problema sa zglobovima i mišićima ramena. Na primer, ako nezgodno okrenemo vrat dok spavamo na previsokom jastuku ujutro možemo da osećamo bolove u ramenu.

Šta uzrokuje bol u ramenu?

Uopšteno govoreći, postoji nekoliko fizioloških uzroka ovog problema, a najčešći su:

  • Povreda rotatorne manžetne
  • Burzitis ramena
  • Sindrom udarca ramena
  • Osteoartritis ramena
  • Smrznuto rame.

Iako se sve gore navedeno može dogoditi bez obzira na položaj spavanja, istina je da loša poza za spavanje pogoršava stvari. Rešenje je uvek isto – prvo je potrebno otići kod svog lekara, a zatim može da se pristupi poboljšanju navika spavanja.

Saveti za bol u ramenu nakon spavanja

Rame je najpokretljiviji ljudski zglob koji se sastoji od tri glavne kosti: nadlaktične kosti, ključne kosti i lopatice. Povrede ramena mogu da se dese na bilo kom njegovom delu. To je razlog što ima mnogo uzročnika jakog bola i nelagode u području ovog zgloba. Kombinacija mišića i tetiva drži kost ruke u centru ramena i ta tkiva nazivaju se rotatorna manžetna. Kada nas rame boli nakon spavanja postoji nekoliko trikova koju mogu da pomognu.

1. Podbočite rame
Držite dodatni jastuk na strani kako bi podbočili bolno rame. Nikad ne spavajte na strani ramena koje je bolno. Umesto toga, odmarajte tu stranu ruke na jastuku. Na taj način čovek može da se opusti.

2. Idealna visina
Uvek koristite jastuk koji je prave visine za vas. Ako spavate na jastuku koji je previsok, mogu se javiti bolovi u vratu ili u ramenima. Nizak jastuk pomaže u održavanju ravnoteže tela dok spavamo, ali kada čovek oseća bol u ramenu trebalo bi da spava bez jastuka.

3. Mirniji noćni odmor 
Ako spadate u osobe koje legnu na jednoj a probude se na drugoj strani kreveta, u slučaju kada vas boli rame vi ćete sigurno imati najviše problema. Spavanje sa bolnim ramenom može da bude prilično teško i važno je da se održava pravilan položaj za spavanje kada se javi bol u ramenu.

4. Spavanje na trbuhu
Nikad ne spavajte na trbuhu kada imate bol u ramenu, savetuju lekari. Takvo spavanje ne dopušta ramenu da ostane u stabilnoj poziciji i može da dovede do bolnih grčeva. Probajte da spavate na leđima s niskim jastukom.

5. Topla kupka ili obloga
Pre spavanja može da prija topla kupka ili topla obloga na ramenu kako bi se opustili mišići i smanjila eventualna upala.

6. Vežbe istezanja
Blage vežbe istezanja za ramena i vrat mogu da pomognu u smanjenju napetosti i poboljšanju fleksibilnosti.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo