Naslovna / Zdravlje

Bol koja „putuje” od ramena ka laktu obično nastaje zbog ova 3 stanja

Priredio/la: I. V. |15:30 - 02. 12. 2023.

Rame, lakat i nadlaktica su važne strukture tela i koriste se za mnoge uobičajene dnevne rituale kao što je češljanje, hvatanje predmeta, spuštanje stvari sa visine…ali, često nas bol u tome onemogućava

Bol od ramena do lakta Bol u ramenu i laktu može da se javi zbog povreda ili habanja kostiju, mišića ili tetiva Foto: Shutterstock

Bol od ramena do lakta, koji se proteže preko nadlaktice, osim što je neprijatan, otežava i brojne dnevne aktivnosti. Rame, lakat i nadlaktica su važne strukture tela i koriste se za mnoge uobičajene dnevne rituale kao što je češljanje, hvatanje predmeta, spuštanje stvari sa visine… Kada osećamo bol od ramena do lakta, to čini obavljanje normalnih zadataka poput ovih mnogo težim.

Bol od ramena ka laktu utiče na pokretljivost i funkcionalnost čoveka

Bol u ramenu i laktu može da se javi zbog povreda ili habanja kostiju, mišića ili tetiva i može da utiče na pokretljivost i funkcionalnost ruke. Najčešći uzrok bolova u laktu i ramenu je tendinitis – upala i povreda tetiva – koji je uzrokovan prekomernom upotrebom. Kada se bol prostire od ramena ka laktu stručnjaci navode da uzrok mogu da budu tri stanja:

1. Subakromijalni burzitis

Burze su vrećice ispunjene tečnošću koje obezbeđuju amortizaciju između mišića i kostiju, a u našem ramenu postoji burza koja se zove subakromijalna burza. Ova struktura se nalazi direktno iznad mišića rotatorne manžetne, a prekomerna upotreba ovih mišića može izazvati iritaciju i upalu subakromijalne burze. Kada se to dogodi bolno stanje naziva se subakromijalni burzitis. Jedan od uobičajenih simptoma ovog stanja je bol od ramena do lakta, koji se obično pogoršava kada pomeramo rame.

2. Bicipitalni tendinitis

Još jedno stanje, koje može da dovede do bolova od ramena do lakta je bicipitalni tendinitis. Tetiva bicepsa povezuje mišić bicepsa sa prednjom stranom ramena, a ova tetiva omogućava bicepsu da pomogne u savijanju lakta i uvrtanju podlaktice. Udarci prilikom bavljenja kontaktnim sportovima mogu lako da povrede ovu tetivu zbog njenog položaja, a takve povrede mogu da izazovu upalu tetive. Zauzvrat, upala uzrokuje da osećamo bol u prednjem i bočnom delu ramena. Bol može da se oseti kao da „putuje“ niz nadlakticu do lakta.

3. Tendinitis rotatorne manžetne

Tendinitis rotatorne manžetne je treće stanje koje može da izazove bol od ramena do lakta. Rotatorna manžetna je grupa od četiri mišića i tetiva u ramenu, a njihov zadatak je da drže  nadlaktičnu kost čvrsto u ležištu ramena. Rotatorna manžetna se takođe koristi kada podižemo  nadlakticu ili rotiramo ruku. Tetive rotatorne manžetne mogu biti povređene tokom saobraćajne nesreće ili od udarca u rame, a mogu se upaliti i ponavljanim pokretima ruke. Bez obzira na to šta je izazvalo tendinitis rotatorne manžetne, njegovi simptomi će uključivati iznenadni bol prilikom pomeranja ramena, a ovaj bol je posebno verovatan kada su u pitanju aktivnosti ili pokreti iznad glave. U mnogim slučajevima, bol tendinitisa rotatorne manžetne se takođe može osetiti u nadlaktici ili laktu.

Kako se leči ovo bolno stanje?

Bol u ramenu do lakta leči se prilagođenim tretmanima. Kada takozvana RICE metoda (odmor, led, kompresija i elevacija), kao i kućni lekovi, kao što su vežbanje, lekovi za smanjenje bola i otoka, nisu dovoljni, zdravstveni radnici kreiraju individualne planove lečenja prilagođene potrebama i ciljevima svakog pacijenta. Cilj je da se maksimalno koriste nehirurške opcije pre nego što počne da se razmišlja o operaciji.

U slučaju kada je operacija neophodna, ortopedski hirurzi primenjuju sve naprednije operativne terapije za lečenje povreda ramena i lakta, uključujući minimalno invazivne (artroskopske) i otvorene operacije za tinejdžere i odrasle.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Jasmin Terzic
6:54, 04. 12. 2023.
Odgovori

Moja supruga ima velike probleme sa rukom i to od ramena do podlaktice .molimo vas vaše upite što trebamo raditi dalje da bih joj ruka bila u funkciji

Jasmin Terzić
6:57, 04. 12. 2023.
Odgovori

Mozeli vas kontakt hitno mi treba vas broj telefona

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo