Naslovna / Zdravlje

Bol u ramenu i njegova umanjena funkcija često su posledica oboljenja rotatorne manžetne

Piše: Marijana M. Rajić|8:45 - 10. 03. 2023.

Pojedina patološka stanja rotatorne manžetne, važnog dela ramena, dovode do slabosti i bola, tako da i neke svakodnevne radnje koje obavljamo (češljanje, oblačenje… ) mogu da budu bolne, opisuje Dragana Bogdanović, master fizioterapeut i stručnjak za rehabilitaciju ramena

Bol u ramenu Povrede rotatorne manžetne u ramenu variraju od upala tetiva do njihovog kidanja, ali i kalcifikacija pojedinih struktura i nesraslih preloma Foto: Nikola Tomić/Telegraf.rs/Shutterstock

Bol u ramenu kao i njegova umanjena funkcija kod odraslih osoba javljaju se često zbog problema sa rotatornom manžetnom (RM). Pojedina patološka stanja ovog dela ramena dovode do njegove slabosti, koja može značajno da uruši i  funkcionalnost i kvalitet života.

Građa, lokacija bola i mogući problemi kao uzrok za bol u ramenu

Bol u ramenu najčešće se oseća u samom ramenu, ali i nadlaktici. Može da se širi i dalje (niz ruku), ali i na gore (prema vratu). Takođe, može da se širi i pozadi (ka lopatici). Kada se ruka podiže, odmiče od tela ili kada se šaka stavi iza leđa, bol se ponekad prenosi i u sam vrh ramena – kaže za eKlinika portal Dragana Bogdanović, master fizioterapeut, koja i objašnjava kakva je građa ovog dela ramena i zašto je rotatorna manžetna čest uzrok bola:

– Rotatorna manžetna sastoji se od  četiri mišića: Subskapularis, Supraspinatus, Infraspinatus i Teres minor. Oni su dinamički stabilizatori ramena. Sama čašica je vrlo plitka i zaravnjena, a njenu ivicu okružuje meko tkivo slično meniskusu u kolenu (labrum), koje je produbljuje i za koje se pripajaju. Kao što sugeriše ime, mišići rotora su odgovorni za pokrete rotacija u zglobu ramena. Kreću sa lopatice, te njihove tetive formiraju „manžetnu“ oko glave nadlakatne kosti. Oni kontrakcijom dodatno stabilizuju rame, odnosno stabilizuju nadlakticu uz lopaticu i kontrolišu izvođenje pokreta u ovom zglobu.

Bol u ramenu rotatorna manžetna

Mišići koji čine rotatornu manžetnu Foto: Shutterstock/eKlinika

Koje povrede mogu da oslabe ili oštete rotatornu manžetnu i izazovu bol u ramenu

Sagovornica našeg portala je član Udruženja za rame i lakat Srbije i Evropskog udruženja za rehabilitaciju ramena i lakta EUSSER. Sa ovakvom i sličnim stanjima i povredama susreće se u svakodnevnoj praksi. O povredama koje se najčešće dešavaju rotatornoj manžetni Bogdanović kaže:

– Povrede rotatorne manžetne su različite. Variraju od blagih upala tetiva (tendinitisa), burzitisa (upale vrećice ispunjene tečnošću, koja deluje poput jastuka između kosti i tkiva, sprečavajući trenje) i kalcificirajućeg tendinitisa (kalcifikacija unutar tetiva rotatorne manžetne), do delimičnih i potpunih kidanja tetiva, što može zahtevati operativni zahvat.

I neke tetive mogu da budu uzrok za bol u ramenu

Kada govorimo o rotatornoj manžetni (RM), ne možemo, napominje Dragana Bogdanović, da zanemarimo još jedan mišić – Biceps Brachi i njegove tetive. U velikom broju slučajeva kada su problemi sa rotatornom manžetnom u pitanju, prve tegobe se javljaju baš na dugoj tetivi ovog mišića.

– Tendinitis mišića Biceps Brachi može da se javi samostalno ili da bude povezan sa problemima rotatorne manžetne, njenim rupturama i patologijama. On ima dve tetive, tetivu duge glave Bicepsa B. (LHB) i tetivu kratke glave. LHB tetiva je dugačka približno 9 cm i mora da prolazi kroz uski žleb na prednjem delu ramena. Zatim se savija pod uglom od 90° da bi ušla u zglob ramena, pa se pričvršćuje za labrum na vrhu glenoida. Do toga je došlo kroz evolutivni proces, budući da se ljudska lopatica pomerila sa strane našeg tela, na leđa – objašnjava detaljno master fizioterapeut i nastavlja:

Bol u ramenu tetiva

Upala LHB tetive ramena Foto: Shutterstock/eKlinika

Opterećenja i upale LHB tetive takođe su uzrok bola

– Ovakav razvoj nam je omogućio da rukom možemo da bacamo, ali je izazvao i opterećenje za našu LHB tetivu. Kratka glava i njena tetiva uglavnom bivaju opterećene prilikom specifičnih, sportskih aktivnosti. Ovaj prilično vijugav tok stavlja tetivu u opasnost od upale. Kada se LHB upali, to može dovesti do bola u prednjem delu ramena, poznatog kao tendinitis Bicepsa.

Kako se pravilno dijagnostikuje bol u ramenu čiji je razlog rotatorna manžetna

Prema rečima Dragane Bogdanović, ultrazvučni pregled je posebno koristan kada je ova tetiva u pitanju. Prednost UZ pregleda se prvenstveno odnosi na uočavanje tečnosti oko dugačke glave Bicepsa, dinamičku procenu stabilnosti sa unutrašnjom i spoljašnjom rotacijom ruke, kao i za procenu integriteta svih tetiva RM.

– Takođe se mogu uočiti abnormalnosti kostiju u brazdi Bicepsa, posebno osteofiti, degenerativne promene, kao i nesrasli prelomi. Ova stanja se inače mogu rešiti posturalnom korekcijom i „podešavanjem“ lopatice – vežbama stabilizacije, kao i vežbama za jačanje rotatorne manžetne – objasnila je u razgovoru za eKlinika portal Dragana Bogdanović, master fizioterapeut i stručnjak za rehabilitaciju ramena.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Golub Milovanović
10:57, 10. 03. 2023.
Odgovori

Poštovana Gospodo,
U poslednji mesec dana prilikom nekih pokreta javlja mi se bol u levom ramenu slabijeg
intenziteta. Star sam 82 god.
Prilikom odlaska na f.ter. za kičmu uočio sam zagrev
anja lampom i sl.kod drugih pacijenata.
Mišljenja sam da naše državne zdr,službe nemaju aparate za pregled koje pominjete niti
znanja za rad sa njima. Kojoj priv.zdr.ustanovi da se obratim za ovakav pregled.
Srdačan pozdrav iz Niša.

Dragana
13:06, 10. 03. 2023.
Odgovori

Poštovani,
Ordinacija ORTHOEXPERT u Nišu je specijalizovana za rehabilitaciju ramena.Tamo možete obaviti i dijagnostički pregled.
U Kliničkom centru u Nišu radi Prof.Dr Ivan Micić,koji je jedan od naših vodećih stručnjaka za patologiju ramena.
Nadam se da ćete naći rešenje za svoje tegobe.
Sve najbolje Dragana Bogdanović

Vladan
7:48, 11. 03. 2023.
Odgovori

Поштована госпођо,у априлу имам операцију рамена и уградњу протезе…волео бих да сазнам неке детаље пост оперативне,риабилитација и време опоравка?Хвсла

Dragana
19:52, 11. 03. 2023.
Odgovori

Poštovani,
U zavisnosti od vrste proteze koja će biti ugradjena, a prvenstveno od sugestije operatora, zavisi protokol rehabilitacije.Ortoza za rame se nosi 3-4 nedelje.Za to vreme se rade vežbe za šaku,podlakticu i lakat.Odmah se započinju specifične vežbe klatna za rame, uz one za povećanje pasivnog pokreta u ležećem položaju i izometrijske vežbe snage/to će Vam pokazati fizioterapeuti/ . Od 3-6 nedelje započinju aktivni pokreti.Od 6 nedelje se očekuje/pasivno/ pun obim pokreta u ramenu uz vežbe sa opterećenjem za snagu mišića.
Izuzetno je važno da budete oprezni sa pokretima rotacije.
Nakon završene rehabilitacije, a po povratku aktivnostima svakodnevnog života, nije dozvoljeno nositi težinu veću od tri kilograma u operisanoj ruci.
Želim Vam uspešan oporavak. Dragana Bogdanović

Milica
7:50, 12. 03. 2023.
Odgovori

Poštivani, pre dve godine me zabolio vrat i iznad ključnih kostiju pojavili su mi se ti jastučići o kojima govorite. Na UZ mi kažu da tu nema ništa zabrinjavajuće. Blagi bol je prisutan nakon spavanja, rada sa rukama. Da li mi možete reći o čemu se tu radi? Pozdrav!

Dragana
14:35, 12. 03. 2023.
Odgovori

Poštovana,obratite se Fizijatru.
Pozdrav

Gordana
0:55, 17. 03. 2023.
Odgovori

Poštovana Dragana,
Moja tetka (81 god) unazad 3 godine oseća bol u desnom ramenu. Objektivno Ro pokreti su ekstremno limitirani, a elevaciju izvodi do 30 stepeni Abd. Nakon pregleda ortopeda i reumatologa, a na osnovu Rtg ramena dobila je dg Polyarthrosis alia. Nije radila UZ, a usmeno su joj rekli da ima zapuštenu rupturu mišića. Zbog pridruženih kardiovaskularnih bolesti nije indikovana fizikalna, već samo farmakološka terapija. Da li imate neki savet za dodatnu dijagnostiku i da li mislite da postoji neki način da se stanje sanira? Živi u Sremskim Karlovcima.
Hvala unapred

Dragana
16:07, 28. 03. 2023.
Odgovori

Poštovana,
zapuštena ruptura mišića kod starijih osoba se teško leči, a pridružene bolesti posebno komplikuju oporavak.Važno je odrediti ima li razlike u pasivnom i aktivnom pokretanju ruke.Ako je pasivna pokretljivost očuvana,imalo bi smisla početi sa najjednostavnijim vežbama,koje bi trebao fizioterapeut,a na preporuku lekara,da joj pokaže.Preporučite joj da se obrati fizijatru.
Pozdrav

Dragoljub
14:05, 06. 11. 2023.
Odgovori

Dr. Dragana
Nešto više od dve godine imam bol i problema sa desnim ramenom, i onda sam bio kod jednog Kiropraktičara u Somboru koji je to uspešno rešio, ali je to rešenje trajalo nekih godinu dana i opet sam bio kod njega ali drugi put je bilo bezuspešno. Posle toga sam koristio razna sredstva protiv bolova tablete, flastere, kreme i gelove al je sve to kratkotrajno. Zatim sam po preporuci lekara opšte prakse krenuo na fizikalnu terapiju tri nedelje i to je bilo bezuspešno kao i rengenski snimak, e kad mi je uradjen ultrazvuk ramena onda mi je ustanovljeno u tetivi m.subspakularisa prisutan amorfni kalcifikat oko 3,5mm u sklopu kalcifikujućeg tendinitisa.
Predloženo mi je terapija sa inekcijama Flosteron u rame ili Shockwave terapija razbijanja kalcifikata. Odabrao sam inekcije i prmio 3 x 1 nedeljno i sad mi je mnogo bolje nemam jakih bolova i mogu pokretati rame.
Znam da ovo nije trajno rešenje, šta mi vi predlažete da bi se rešio ovog kalcifikata?
Pozdrav i Hvala!
Dragooljub

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo