Naslovna / Zdravlje

Prehlada se ne završi uvek za 7 dana, zašto kijamo i kašljemo i posle bolesti

Danijela Tadić|9:00 - 09. 12. 2023.

Dekongestive u vidu kapi i spreja za nos ne bi trebalo da koristimo u dužem vremenskom periodu, jer na taj način možemo da pogoršamo simptome

Problem sa sinusima Problem sa sinusima, Foto: Canva

Obična zimska prehlada deluje kao beznačajna bolest, praćena neprijatnim grebanjem grla, zapušenim nosem. U pitanju je zarazna bolest virusnog porekla koja se ne leči antibioticima. Virus najčešće kroz nos ulazi u telo, dospeva u ćeliju i počne da se razmnožava. Ćelije pod delovanjem virusa produkuju molekule, koji dovode do upale u gornjim disajnim putevima i simptoma nazeba. Moguće je da se bolest brzo povuče, ali i da se potom na neki način vrati zbog neodgovarajućeg lečenja i preostalog sekreta.

Šta se dešava kada izvesne količine sluzi ostanu u nosu?

Prehlada u proseku traje oko nedelju dana, a stručnjaci upozoravaju da je moguće i da posle boljitka, izvesne količine sekreta preostanu u nosu i sinusima. Postnazalna sekrecija (postnazalni drip) nastaje zbog preteranog lučenja sluzi, koja se potom taloži u zadnje delove nosne duplje i dalje curi niz grlo.

Tokom prehlade organizam nastoji da se viškom sluzi oslobodi infekcije i umiri sinuse. Dešava se da simptomi prehlade povuku za 7 dana, ali da izvesne količine sluzi ostanu u sinusima i nosu.

Kako se telo bori protiv preostalog sekreta?

– Imunski sistem pokušava viškom sluzi da odstrani virus iz tela. I kada smo zdravi izvestan deo sluzi se sliva niz grlo, s tim što je sluz koju produkuje telo u stanju bolesti mnogo gušća i lepljivija. Pošto se oslobodimo delovanja virusa, deo te guste sluzi može da ostane u nosu i sinusima. Kijanjem i kašljem telo potom nastoji da izbaci višak sekreta – kaže dr Christopher Thompson, otorinolaringolog iz Providence Mission Hospital Orange County u Kaliforniji. Stručnjaci naglašavaju, na primer, da je sluz koja se produkuje kod alergija u grlu vodenasta i prozirna, dok je kod prehlade obično gusta i žuto-zelene boje.

Kako se pravilno leči prehlada?

Količina sluzi tokom prehlade zavisi od više faktora, kao što su genetika, vrsta virusa, dužina delovanja virusa, objašnjava dr Brian Kaplan sa Greater Baltimore Medical Center. Viška nagomilanog sekreta posle prehlade možemo da se oslobodimo praktikovanjem zdravih životnih navika.

Lekari savetuju, pre svega, da pijemo dovoljne količine vode, jer na taj način možemo da razblažimo i lakše izbacimo preostali lepljivi i gust sekret. Odmor je često zapostavljen faktor oporavka, lekari ipak naglašavaju da preko potrebnu energiju za kvalitetan oporavak od bolesti možemo da obezbedimo samo uz dovoljno sna i izbegavanjem teškog fizičkog napora.

Oprez pri primeni nazalnih sprejeva

Ukoliko osećamo bol u sinusima ili pritisak dr Thompson preporučuje primenu toplih obloga na oči i nos. Nazalni fiziološki rastvori, inhalacija mogu biti od pomoći, kao i dekongestivi i mukolitici koji se mogu kupiti bez recepta.

Mukolitici mogu da smanje viskoznost mukusa (sluzi) i na taj način olakšavaju njegovo iskašljavanje. Karboksicistein i acetilcistein su glavni predstavnici ove klase lekova. Lokalni nazalni dekongestivi su lekovi u slobodnoj prodaji za lečenje zapušenog nosa. Uglavnom su to kapi ili sprejevi za nos, koji mogu da razrede sluz, lekari naglašavaju da dekongestive ne koristimo u dužem vremenskom periodu, jer na taj način možemo samo da pogoršamo simptome.

Domaća pileća supa protiv prehlade

Savet je da potražimo lekarsku pomoć, ako kijanje i kašalj traju još 10 dana posle prehlade. Ukoliko se postnazalna sekrecija ne leči može da dođe do taloženja mikroorganizama i infekcije sinusa. Za kvalitetan oporavak ključni su dobar san, kvalitetna ishrana i dovoljne količine tečnosti (voda, čaj bez šećera). Od pomoći mogu da budu i dobra domaća pileća supa, vitamin C, beli i crni luk, đumbir, limun, med.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo