Naslovna / Prirodna medicina

Šta je postnazalna sekrecija i kako da je se rešite, bez upotrebe lekova

Priredio/la: I. N.|8:00 - 27. 05. 2021.

Slivanje sluzi iz nosa u grlo, na sreću, najčešće može uspešno da se tretira i kod kuće, bez upotrebe lekova

Postnazalna sekrecija - sluz- kašalj-knedla u grlu Postnazalna sekrecija može da se reši na nekoliko prirodnih načina, bez lekova Foto: Shutterstock

Postnazalna sekrecija može da se javi iz nekoliko razloga, uključujući alergije, astmu, uobičajenu prehladu, reakciju na neke lekove ili gastroezofagealni refluks (GERB). Uobičajeni simptomi uključuju često gutanje ili pročišćavanje grla, kašalj, osećaj kao da je knedla u grlu i potrebu za iskašljavanjem. Ova pojava, na sreću, najčešće može uspešno da se tretira i kod kuće, bez upotrebe lekova.

Kako se postnazalna sekrecija leči kod kuće

Postoje prirodni načini za smanjenje postnazalne sekrecije. Ove metode možete da primenjujete sami ili uz terapiju, ako vam je lekar prepiše.

Podignite glavu

Podignite glavu kako bi gravitacija pomogla odvodu sluzi iz nosnih prolaza. Izbegavajte ležanje dok čitate ili gledate televiziju, a tokom noći glavu držite malo uzdignutu. To možete da učinite tako što ćete nasloniti jastuk na uzglavlje ili koristiti dva jastuka, jedan preko drugog. Glava ne treba da bude postavljena previsoko, jer to može da prouzrokuje bol u vratu i ramenima.

Hidratacija

Pijte tečnost, posebno toplu. Potrebno je da unosite velike količine tečnosti, kako biste pomogli razređivanju sluzi. Što je sluz manje gustine, to lakše može da prođe kroz nosne šupljine, a tečnost koju unesete će navlažiti sluznicu nosa. Najbolje je da napici, poput čaja ili čorbe, budu topli, nikako vrući, jer će razrediti sluz u nosu. Izbegavajte kofeinska pića, poput kafe, čaja ili sode. Kofein ima diuretički efekat, što može da poveća rizik od dehidracije.

Slana voda

Ispirajte grlo slanom vodom i grgoćite. Slana voda će razrediti sluz, a pomoći će i smirivanje upale grla. Rastvorite polovinu kašičice soli u 250 mililitara tople vode. Isperite grlo, a zatim tečnost ispljunite. Ponavljajte ovo 2 puta dnevno.

Inhaliranje vodenom parom

Inhaliranje može da olakša curenje iz nosa, jer pomaže razređivanju sluzi. Para će, takođe, navlažiti nos i grlo, što olakšava prolaz. Možete da udišete vodenu paru tokom kupanja ili tuširanja vrućom vodom ili da se inhalirate. Nalijte vruću vodu u veliku činiju koja je zaštićena od toplote, poput šerpe od nerđajućeg čelika. Prekrijte glavu peškirom i postavite je 20 do 30 centimetara iznad vode. Izbegavajte direktno dodirivanje vode. Udušite duboko i lagano u trajanju od 2 do 5 minuta. Ponavljajte ovo dva puta dnevno.

Ovlaživači vazduha

Ovlaživač dodaje vlagu vazduhu u zatvorenim prostorijama, što može da pomogne u smanjenju sluzi. Ovo može posebno da umiri zimi kada je vazduh u zatvorenom veoma suv. Redovno čistite ovlaživač, jer ako je zaprljan, u njemu mogu da se razviju štetni mikroorganizmi.

Ispiranje nosa

Ispiranje nosa može da razredi gustu sluz i da pomogne njenom oslobađanju. Proizvodi za ispiranje nosa dostupni su u apoteci. Ispiranje vodom iz česme se nikako ne preporučuje, jer ona može da sadrži štetne mikroorganizme. Koristite destilovanu vodu, koja je sterilna ili prethodno prokuvana i ohlađena.

Rešite se nekih navika

Izbegavajte alkohol, jer on može da dovede do dehidratacije i da pogorša slivanje iz nosa u grlo. Ovo je posebno važno ako je postnazalna sekrecija posledica gastroezofagealni refluks GERB, jer alkohol može da pogorša simptome. Takođe, treba izbegavati pušenje, uključujući i pasivno, odnosno udisanje duvanskog dima. Dim cigarete može da pojača lučenje sluzi i da iritira nos i grlo. Iako je teško ostaviti cigarete ako ste pušač, uz savete lekara možete da napravite plan za odvikavanje od pušenja. Trebalo bi, takođe, da izbegavate začinjenu hranu, i da ograničite upotrebu kofeina. Posetite lekara ako GERB ometa kvalitet vašeg života.

Eterična ulja i postnazalna sekrecija

Eterična ulja predstavljaju koncentrovanu tečnost, dobijenu ekstrakcijom iz biljaka. Obično se koriste kao prirodni lekovi za razne bolesti. Neka, poput ulja eukaliptusa i nane, mogu da olakšaju postnazalnu skreciju. Prema istraživanju iz 2020. godine, ulje eukaliptusa sadrži jedinjenje zvano 1,8-cineol, koje može da utiče na smanjenje sluzi, tako što kontroliše gene koji su uključeni u stvaranje sluzi. Ono, takođe, ima antiinflamatorna svojstva, pa smiruje iritaciju.

Ulje nane sadrži mentol koji može da poboljša osećaj zagušenja i nakupljanja sluzi. Nažalost, nema sposobnost da vas reši viška sluzi. Studija iz 2013. godine otkrila je da inhaliranje mentolom nema istinska svojstva za oslobađanje sluzi. Ipak, efekat hlađenja koji pruža može da pomogne otvaranju nosnih prolaza. Najbolji način za upotrebu esencijalnih ulja za postnazalnu sekreciju je, svakako, udisanje njihovih isparenja, što je ujedno i oblik aromaterapije.

Načini upotrebe:

– udahnite esencijalno ulje direktno iz bočice;
– dodajte nekoliko kapi u maramicu ili pamučnu vatu, a zatim udahnite;
– dodajte esencijalno ulje u difuzor;
dodajte nekoliko kapi razblaženog esencijalnog ulja vodi prilikom kupanja;
– dodajte nekoliko kapi esencijalnog ulja u posudu sa toplom vodom koju koristite za infaliranje;

Jabukovo sirće i postnazalna sekrecija

Prema verovanjima, jabukovo sirće može da pomogne kad postoji postnazalna sekrecija. Neki ga udišu direktno iz boce, drugi ga piju razređeno u vodi ili čaju. Smatra se da jak miris i ukus koji ono ima može da razredi sluz. Ipak, nema dokaza da ova metoda deluje, jer uticaj jabukovog sirćeta na ovu pojavu nikad nije proučavan. Uz to, pijenje jabukovog sirćeta može da ošteti zube, posebno ako se ono pije nerazređeno.

Terapija lekovima

Pored metoda koje je moguće sprovoditi kod kuće, kad postoji postnazalna sekrecija pomažu i neki lekovi koje možete da nabavite u apoteci i za koje nije potreban recept.

Dekongestivi

Dekongestivi utiču na smanjenje stvaranja sluzi tako što sužavaju krvne sudove. Izbegavajte da ih koristite prečesto, jer nepravilna upotreba može da pogorša začepljenje.

Ekspektoranasi

Ekspektoransi smanjuju viskoznost ili debljinu sluzi, što olakšava iskašljavanje i pročišćavanje nosnih prolaza.

Fiziološki rastvor u spreju

Fiziološki rastvor u spreju vlaži nosne prolaze, olakšavajući ispuštanje sluzi. Sprej takođe može da očisti prašinu ili polen koji mogu da izazivaju iritaciju.

Antihistaminici

Ako je postnazalna sekrecija posledica alergije, antihistaminici mogu da pomognu. Oni otpušavaju začepljenja, smanjuju kijanje i otok nosa. Izbegavajte sedativne antihistaminike, jer oni još više zgušnjavaju sluz, već izaberite one koji nemaju uspavljujući efekat.

Kad je vreme za posetu lekaru

Ako je postnazalna skrecija posledica prehlade, navedeni kućni lekovi će tretirati i vaše ostale simptome. Takođe je važno da se odmorite, ostanete hidrirani i da se hranite zdravo, kako biste pomogli telu da se bori protiv infekcije. Posetite lekara ako imate temperaturu, problem sa gutanjem, ako postoji krv u sluzi, bol u grudima ili ako je sluz promenila boju ili miris. Ovi simptomi mogu da ukažu to da je potrebno pronaći uzrok pojave postazalne sekrecije i da ona može biti samo posledica nekog drugog težeg stanja.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Darinka
19:31, 14. 06. 2021.
Odgovori

Veoma jasno i dragoceno, za nas laike, hvala!

Nina-Ana Vintar
1:43, 20. 09. 2022.
Odgovori

Hvala na sirokom objasnjenju u vezi sa gustom pljuvackom koji ima slani ukus. Mene to muci svako jutro, jako puno imam tog sputums. Nikada nisam pila alkohol, ne kafu nikada nisam pusila a na dan popijem oko 1,5l tekucine. Vecinoma vocne cajeve. Jako me ta slana sluz nervira. Probat cu sa vasim savjetima. Hvala vam puno. Bigg hug from Melbourne.🍇🍒🍐🍉

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo