Naslovna / Ishrana

Kako domaća pileća supa ublažava simptome prehlade, koje procese u organizmu može da pokrene

Ivana Vuskovic|11:00 - 30. 11. 2023.

Domaća pileća supe jeste nemedicinski narodni lek koji se koristi vekovima, a koji će preporučiti svaki lekar, jer – naučno je dokazana njena efikasnost za infekcije gornjih disajnih puteva

domaća pileća supa Domaća pileća supa smatra se već vekovima lekom za simptome prehlade i virusnih infekcija.  Foto: Shutterstock

Domaća pileća supa je čuveni narodni nemedicinski lek koji se od davnina koristi za lečenje respiratornih infekcija. Verovali ili ne, domaća pileća supa sa rezancima zaista pomaže u ublažavanju simptoma prehlade i čak usporava pogoršanje prehlade i respiratornih infekcija, posebno ako je supa skuvana od nekoliko vrsta povrća. A šta je to što sadrži domaća pileća supa a što je čini efikasnim lekom za simptomatske infekcije gornjih disajnih puteva, proučavali su i naučnici.

Naučnici testirali kako na organizam deluje domaća pileća supa

Domaća pileća supa smatra se već vekovima lekom za simptome prehlade i virusnih infekcija.  Udisanje njegnih toplih isparenja podiže temperaturu disajnih puteva i opušta zgusnut sekret. Naime, topla domaća pileća supa sa povrćem pomaže u usporavanju kretanja neutrofila. Neutrofili su vrsta belih krvnih zrnaca koji nas štite vas od infekcije. Naučnici su otkrili da činija domaće pileće supe usporava kretanje neutrofila i omogućava ovi belim krvnim zrncima da se koncentrišu na delove tela kojima su najpotrebniji.

S obzirom na to da je verovatno da je klinička sličnost različitih infektivnih procesa, koji mogu da dovedu do prehlade, posledica zajedničkog inflamatornog odgovora, efekat pileće supe na ublažavanje upale mogao bi da objasni njene potvrđene prednosti. Kako bi se to procenilo, tradicionalna pileća supa je testirana na njenu sposobnost da zaustavi migraciju neutrofila korišćenjem standardnog testa Boyden komore za hemotaksu.

Domaća pileća supa zaustavila migraciju neutrofila

Rezultati testa pokazali su da je domaća pileća supa značajno zaustavila migraciju neutrofila i to na način koji zavisi od koncentracije. Aktivnost je bila prisutna u komponenti pileće supe bez čestica. Svo povrće prisutno u supi i piletina pojedinačno su imali inhibitornu aktivnost, iako samo piletina nije imala citotoksičnu aktivnost. Zanimljivo je da je kompletnoj supi takođe nedostajala citotoksična aktivnost. Ova komparativna studija objavljena na National Library of Medicine pokazuje da domaća pileća supa može da sadrži brojne supstance sa korisnim lekovitim delovanjem. Blagi antiinflamatorni efekat mogao bi da bude jedan od mehanizama pomoću kojih bi supa mogla da dovede do ublažavanja simptomatskih infekcija gornjih disajnih puteva.

Kako se sprema domaća lekovita supa?

Za pripremu ovog „zimskog narodnog leka“ potreban je komad pilećeg mesa, šargarepa, celer, paškanat, crni luk, peršun, neko zrbo bibera, voda i malo soli. Svo povrće dobro očistiti i oprati, a  piletinu prvo ubacite na par sekundi u vrelu vodu kako bi se odstranila krv iz mesa. Napunite šerpu/lonac vodom, a zatim očišćen crni luk zapecite sa obe strane na vrućoj ringli. Luk zatim ubacite u vodu, kao i pileće meso (poželjno je skinuti kožicu), a svo ostalo povrće iseći na kriške. Dodati par zrna bibera, seckani peršun i malo soli. Domaća pileća supa ne bi trebalo da bude slana, poželjno je što manje natrijuma. Sve sastojke kuvati na umerenoj vatri i dolivati vodu s vremena na vreme. Kada se meso i povrće raskuvaju, omeknu, a tečnost dobije tamnožutu boju supa je gotova. U drugoj šerpici obariti malo domaćih rezanaca, dovoljno je nekoliko sekundi u vodi koja vri. Rezanca isperite hladnom vodom i dodajte ih u skuvanu supu. Na kraju može da se doda još malo svežeg, seckanog peršuna. Prijatno i na zdravlje!

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo