Medicinski informativni portal
Naslovna / Prirodna medicina

Zašto peršun nije samo začin i kako nas štiti

Priredio/la: V. Marić Brajković
12:00 - 01. 12. 2020.

Posebno je bogat vitaminima A, C i K i ima snažna antioksidativna svojstva. Jača imunitet, čisti organizam, rešava vas nadutosti

peršun

Peršun obiluje vitaminima, posebno vitaminom K Foto: Shutterstock

Peršun je cvetna biljka poreklom iz Mediterana. Za nju su znali još Grci i Rimljani.  Od davnina se peršun koristio za lečenje stanja poput visokog krvnog pritiska, alergija, zapaljenskih bolesti i kao diuretik.

Danas se široko koristi kao sveža kulinarska biljka ili sušeni začin. Intenzivne je zelene boje i ima blag, gorak ukus koji se uklapa sa mnogim jelima.

Često označen kao jedna od najmoćnijih biljaka za borbu protiv bolesti, peršun pruža veliku hranljivu vrednost i nudi mnoge potencijalne zdravstvene prednosti.

Sadrži mnogo važnih hranljivih sastojaka

Peršun nudi mnogo više hranljivih sastojaka nego što ljudi misle. Bogat je vitaminima A, C, važnih hranljivih sastojaka sa antioksidativnim svojstvima. Posebno je bogat vitaminom K, koji ima ulogu u  zgrušavanju krvi i zdravlje kostiju. Peršun sadrži i folate i kalijum.

Pored toga, ima veoma malo kalorija, a sjajan ukus, čini ga odličnim niskokaloričnim sastojkom za mnoge recepte.

Bogat antioksidantima

Peršun sadrži mnogo moćnih antioksidanata važnih za vaše zdravlje.

Antioksidanti su jedinjenja koja sprečavaju ćelijsko oštećenje molekula zvanih slobodni radikali. Vaše telo zahteva zdravu ravnotežu antioksidanata i slobodnih radikala da bi održalo optimalno zdravlje

Glavni antioksidanti u peršunu su flavonoidi, karotenoidi i vitamin C.

Mirisna biljka je posebno bogata klasom antioksidanata poznatih kao flavonoidi. Dva glavna flavonoida uključuju miricetin i apigenin.

Studije pokazuju da dijeta bogata flavonoidima može smanjiti rizik od raznih bolesti, uključujući rak debelog creva, dijabetes tipa 2 i bolesti srca.

Dalje, beta karoten i lutein su dva antioksidansa poznata kao karotenoidi. Mnoge studije povezuju veći unos karotenoida sa smanjenim rizikom od određenih bolesti, uključujući rak pluća (13).

Vitamin C takođe ima snažne antioksidativne efekte i igra važnu ulogu u očuvanju imuniteta i zaštiti od hroničnih bolesti.

Zanimljivo je da sušeni peršun može sadržati više antioksidanata nego sveže grančice. U stvari, jedna studija je otkrila da sušena biljka ima 17 puta više antioksidanata od svežih biljaka.

Dobar za kosti

Kostima su potrebni određeni vitamini i minerali u različitim količinama da bi ostale zdrave i jake.

Peršun je prepun vitamina K – neophodnog hranljivog sastojka za zdravlje kostiju. Samo 30 grama pruža impresivnih 547 odsto dnevnih potreba ovog minerala.

Vitamin K pomaže u izgradnji jačih kostiju. Ovaj vitamin takođe aktivira određene proteine koji povećavaju mineralnu gustinu kostiju.

Neke studije pokazuju da konzumiranje hrane bogate vitaminom K može smanjiti rizik od preloma, čak je jedno istraživanje otkrilo je da je veći unos vitamina K povezan sa 22 odsto manjim rizikom od preloma.

Sadrži jedinjenja važna za borbu protiv raka

Peršun sadrži biljna jedinjenja koja mogu imati antikancerogeno dejstvo.

Peršun je posebno bogat flavonoidnim antioksidantima i vitaminom C.  koji smanjuju oksidativni stres u vašem telu i mogu smanjiti rizik od određenih karcinoma. Na primer, visok unos flavonoida u ishrani može smanjiti rizik od raka debelog creva i do 30 odsto.

Samo 30 grama peršuna obezbeđuje 53 odsto dnevnih potreba za ovim vitaminom.

Pored toga, podgrupe određenih flavonoida u peršunu – poput miriketina i apigenina – pokazale su u ispitivanjima antikancerogeno delovanje.

 Bogat hranjivim sastojcima koji štite oči

Lutein, beta karoten i zeaksantin su tri karotenoida u peršunu koji pomažu u zaštiti očiju i vida. Karotenoidi su pigmenti koji se nalaze u biljkama koje imaju snažnu antioksidativnu aktivnost.

Lutein i zeaksantin mogu sprečiti starosnu makularnu degeneraciju,  neizlečivu bolest oka i vodeći uzrok slepila širom sveta.

U stvari, jedenje hrane bogate luteinom i zeaksantinom može smanjiti rizik od kasnih AMD do 26 odsto.

Beta karoten je još jedan karotenoid važan za zdravlje očiju. Ovaj karotenoid se u vašem telu može pretvoriti u vitamin A .

Ova konverzija beta karotena objašnjava zašto je peršun veoma bogat vitaminom A.  Samo 30 grama sveže iseckanog lišća obezbeđuje 108 odsto dnevnih potreba za ovaim vitaminom.

Vitamin A je neophodan za zdravlje očiju, jer pomaže u zaštiti rožnjače – najudaljenijeg sloja vašeg oka – kao i konjunktive – tanke opne koja pokriva prednji deo vašeg oka i unutrašnjost kapaka.

Poboljšava i zdravlje srca

Peršun je hranljiva biljka koja može poboljšati zdravlje srca. Dobar je izvor vitamina B vitamina – 30 grama obezbeđuje 11 odsto dnevnih potreba.

Veliki unos dijetetskih folata može smanjiti rizik od srčanih bolesti u određenim starosnim grupama. Velika studija u preko 58.000 ljudi otkrila je da je najveći unos folata povezan sa 38 odstosmanjenim rizikom od srčanih bolesti.

Pospešuje mokrenje

Peršunov list naročito je delotvoran kao sredstvo za podsticanje izlučivanja štetnih materija iz organizma. Antioksidansi i hlorofil u listu biljke pomažu da se iz organizma izbace štetni i toksični elementi koji izazivaju zapaljenja i infekcije.

Iseckajte koren i list peršuna da dobijete dve-tri kašike smeše. Prokuvajte u 2,5 decilitara pet minuta. Kad se ohladi, popijte. Možete da pijete do tri šoljice ovog čaja dnevno. Napitak će vam pomoći da se rešite otečenosti i naduvenosti.

peršun

Idealan dodatak mnogim jelima Foto: Shutterstock

Idealan u ishrani

Peršun je izuzetno praktična i jeftina opcija da začinite hranu. Osušeni peršun možete koristiti kao sastojak za razne recepte. Može da poboljša ukus supa, variva i sosova od paradajza. Pored toga, često se kombinuje sa drugim biljem u recepturama nadahnutim italijanskim receptima.

Sveži peršun je takođe sjajan dodatak domaćim prelivima za salate, marinadama i morskim plodovima. Mnogi ljudi koriste sveže grančice u receptima koji ne zahtevaju kuvanje ili dodaju biljku na kraju perioda kuvanja.

Zanimljivo je da biljka može delovati kao prirodni osveživač daha, tako da možete i žvakati grančicu tokom kuvanja kako biste osvežili dah.

Da biste produžili životni vek svežeg peršuna, zavežite grozd vlažnim papirnim ubrusom i čuvajte ga u zatvorenoj posudi u frižideru. Suvo ili sveže lišće možete lako uvrstiti u svoju ishranu dodavanjem u supe, salate, marinade i soseve.

 

TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Send this to a friend