Ukus i miris dobre pileće supe uvek vezujemo za nedeljne ručkove, ali i za periode kada smo imali prehladu, grip, temperaturu. Kada smo kao bili bolesni uvek se prvo spremala pileća supica da nas brzo okrepi i podigne iz kreveta. Bake i mame su verovale da su tako lečile. I bile su u pravu. Naučnici su dokazali da je pileća supa lekovita, povoljno utice na telo, umiruje kada smo u stresu, opušta…
Šta je to tako dobro u pilećoj supi
– Temperatura i znojenje uvek dehidriraju organizam i izgubi se dosta minerala. Zato lekari savetuju što više tečnosti, kao i pileću supu sa rezancima. Supa se posoli, a ponekad i malo više jer kod viroza se izgubi ili smanji čulo mirisa i ukusa. Slana supa hidrira organizam, a i dodatno podstiče potrebu za unos više tečnosti. Ugreje nam posebno grlo – kaže Branka Mirković, nutricionista.
Slana supa se ne preporučuje bubrežnim bolesnicima i ako postoje problemi sa srčanom insuficijencijom, sa hipertenzijom. Ako imate takve zdravstvene probleme, dovoljno je da smanjite količinu natrijuma, odnosno soli.
– Piletina je puna proteina koji se lako vare, i odlična su podrška imunološkom sistemu. Sadrži dosta vitamina i minerala, posebno vitamina B grupe koji povoljno deluje na imunitet i pomaže u regulisanju varenja – dodajte nutricionista.
Popravlja raspoloženje
– Pileća supa bogata je triptofanom, i tako pomaže našem telu da proizvodi serotonin koji popravlja raspoloženje, umiruje ceo organizam i proizvodi osećaj sigurnosti i mira. Pileća supa sa rezancima može da bude kompletan obrok. Rezanci ili knedle su ugljeni hidrati koji nam brzo vraćaju energiju u mišićima i neutrališu osećaj slabosti – objašnjava Mirković.
Jede se topla, isparenja od tople supe povoljno deluje na organe za disanje kao prirodni inhalator.
Pravilna priprema je veoma važna
Nutricionista kaže da svaki sastojak ima svoj značaj, zato treba da sledite njenouputstvo za pripremu.
Sastojci:
– pile ili delovi pileta (poželjan batak i karabatak)
– korenasto povrće (celer, peršun, paškanat, šargarepa…)
– pečeni luk
– so, biber
Priprema:
Pile ili delove pileta stavite u sud i nalijte hladnom vodom. Ako pravite supu od delova pileta, obavezno stavite batak i karabatak jer povoljno utiču na gvožđe, belo meso ostavite sa grudnom koskom. Prirodni želatin koji kuvanjem ostane u supi, povoljno deluje na zglobove, kožu, kosu i nokte. Korenasto povrće daje puno minerala, posebno je važna šargarepa jer poboljsava ukus supe prirodno je zasladi. Dodajte i koren celera, ali i prepečen luk sa žutom opnom. Luk smiruje kašalj, poboljšava ukus.
Kada supa provri, skinite penu ako hoćete da ostane bistra, a nije greška i ako ne skinete penu. Dodajte luk i kuvajte na umerenoj temperaturi. Na pola kuvanja dodajte korenasto povrće.
Poznato je da su se kuvali čajevi od lukovine, ali oni se mnogo teže piju. Zato je potrebno staviti luk u supu, dobićete dobar ukus, a izbeći ćete da pijete neukusan čaj. Dodajte i malo belog luka koji je prirodni antibiotik, par zrna bibera za ukus i da podstakne preznojavanje.
Svež peršunov list stavite na kraju ili suv peršun na sredini kuvanja. Peršun je prirodni diuretik. Kada je supa gotova procedite jer povrće je iskuvano i sve hranljive vrednosti se nalaze u supi. Zato je najbolje da ga bacite, ukoliko želite, dodajte na samom kraju dodajte šargarepu sečenu na kolutiće, samo malo da prokuvaju. Meso može da se isecka i jede sa supom i rezancima.
Pileća supa se jede…
– Pileća supa je odlično predjelo, može biti i kompletan obrok, ručak ili večera. Ukoliko se na kraju doda i drugo povrće i skuva malo gušće, možete da pripremite i pileću čorbu. Dodavanjem pavlake u supu, knedli ili testenine zaista dobijate kompletan obrok – savetuje nutricionista.
Odlična je i kao lagani obrok posle napornog dana da vam se povrati energija i dobro raspoloženje, uvek je jedna od prvih obroka posle raznih operacija, rehabilitacija ili ako vodite računa o telesnoj težini.