Naslovna / Psihologija

Kako da uvek budete srećni: Sami podignite nivo dopamina

Priredio/la: eKlinika|9:00 - 01. 11. 2020.

Postoji 10 prirodnih i proverenih tehnika uz pomoć kojih lako možemo da dođemo do osećaja sreće, dobrog zdravlja, ali i fizičke lepote

nivo dopamina Boravite što više na suncu i u prirodi. To godi i telu i duši. Foto: Shutterstock

Dopamin je jedan od najvažnijih hormona. Od njega zavisi da li se osećamo dobro ili ne. Kada je nivo dopamina nizak, osećamo tugu i uznemirenost. Zato je važno da dopamin uvek bude tu! Doktorka Erika Džulson, poznata američka dijetetičarka i nutricionista, koja godinama preko svog bloga savetuje kako da održimo svoje zdravlje, dala je 10 potpuno prirodnih načina da sami podignemo nivo dopamina i uvek se osećamo dobro. Evo kako!

1. Vežbajte, ali tako da vam prija

Fizička aktivnost stimuliše oslobađanje endorfina, dopamina i serotonina (hormona sreće). Zato vežbajte, bilo kako, bilo šta, ali redovno! Vežbanje oslobađa od stresa, frustracija i hroničnog umora. Izaberite način vežbanja u kome ćete zaista uživati, u suprotnom i vežbanje može da bude stres, a onda ništa niste uradili – kaže dr Džulson.

2. Izaberite detoksikaciju po svojoj meri

Loše bakterije i toksini u telu slabe imunitet i smanjuju proizvodnju dopamina. Zato redovno čistite svoje telo – bićete zdraviji i osećaćete se mnogo bolje. I ovde je sve na vama – sami odlučite koja vrsta detoksikacije vam najviše odgovara.

3. Oslobodite se zavisnosti

Kupovina radi kupovine, cigarete, kafa, alkohol i droge čine da se samo na trenutak osetimo srećno, ali sve ove navike mogu da donesu ozbiljne probleme – izričita je doktorka Erika Džulson. Zato, na sve načine probajte da se oslobodite zavisnosti. Budite zavisni samo od zdravog načina života.

4. Uživajte u muzici. Lekovita je

Za muziku se kaže da je jedina stvar na svetu koja može da vas “premesti” na najlepše mesto na svetu, samo dok je slušate. Pustite muziku koju volite i posle samo nekoliko minuta, osećaćete se dobro, jer se u vama proizvode dobri hormoni. Samo nekoliko minuta slušanja najdražih kompozicija vraća dobro raspoloženje i optimizam.

5. Družite se s ljudima koji vam prijaju

Jedan od najlakših načina da podignete nivo dopamina jeste da se češće družite sa prijateljima i ljudima koje volite i koji vas vole. Čak iako ste po prirodi samotnjak, povremeni susreti s ljudima koji vam prijaju doneće vam dobro raspoloženje.

6. Ne gušite svoju kreativnost

– Kreativne aktivnosti značajno podižu nivo dopamina u mozgu. Možda ne slikate kao Van Gog, ali slikajte, vajajte, napravite za sebe neki lep predmet ili sliku. Konkretna stvar koju ste sami napravili može da učini da se osećate odlično – kaže Doktorka Džulson.

7. Unosite tirozin

Bademi, avokado, banane, lubenica, zeleni čaj i crna čokolada puni su tirozina – jedne od najvažnih supstanci u ljudskom telu, koja služi za sintezu dopamina. Zato jedite ove namirnice, koje takođe smanjuju stres.

8. Naspavajte se

Dok spavamo, naše telo proizvodi hormone i supstance koje mogu da podignu nivo domapina. Ali, samo miran i dovoljno dug san je sam od sebe posebna vrsta sreće!

9. Napravite listu želja

Svakoga dana stavite na papir sve što želite da uradite tog dana. Papir neka stoji na vidnom mestu, pa uveče precrtajte urađeno. Raspoloženje će vam se odmah popraviti, makar samo jedna stvar bila precrtana – kaže doktorka Erika Džulson.

10. Spoznajte moć molitve i meditacije

Naučno je dokazano da meditacija i molitva podižu nivo dopamina, i to na potpuno drugačiji način nego što to čini fizička aktivnost. Kada ste potpuno opušteni, telo oslobađa više mentalne energije, što značajno utiče na proizvodnju hormona sreće – kaže doktorka Erika Džulson, poznata američka dijetetičarka i nutricionista.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo