Naslovna / Zdravlje

Kako da odmorimo umorne oči

Sanja Stijović Mićković|17:00 - 25. 12. 2023.

Rad na računaru, gledanje televizije, konstantno korišćenje pametnih telefona i tableta postali su sastavni deo naših života, što može da dovede do umora očiju i izazove problem sa vidom

umorne oči Ohlađene kesice čaja deluju kao opuštajući oblog za oči, umiruju ih i smanjuju oticanje Foto Shutterstock

Umorne oči tipična su bolest današnjice koja je nastala usled preteranog gledanja u ekran. Oči su jedan od najosetljivijih organa u telu. Konstantno ih koristimo kako bismo doživeli svet oko nas. Mnogi od nas, nažalost, ne pridaju dovoljno pažnje zdravlju očiju. Kada osetimo da su nam oči umorne, treba da iskoristimo neki od nekoliko načina za njihovo tretiranje.

Nanesite toplu kompresu na umorne oči

Stavite krpu natopljenu toplom vodom na umorne, bolne oči. Topli oblozi:

  • dodaju vlagu
  • olakšavaju bol
  • povećavaju protok krvi
  • opuštaju grčeve mišića

Prvo dobro operite ruke da vam bakterije ne bi ušle u oči. Umočite krpu u prokuvanu vodu (da bi je sterilisali) ohlađenu da bude mlaka. Zatim stavite na oči 5-10 minuta, ili koliko vam lekar savetuje.

Podesite svetla i ekrane uređaja

Različiti zadaci zahtevaju različite vrste svetla. Dok gledamo TV, očima je lakše da to bude u blago osvetljenoj sobi. Kada čitamosvetlo treba da bude iza nas, usmereno prema stranici, a ne prema očima. Na digitalnim ekranima osvetljenost treba da odgovara nivou naše okolne svetlosti. Takođe kontrast ekrana treba da podesimo tako da oči ne moraju da se naprežu da bi videle.

Nosite naočare za kompjuter

Sa ovim naočarima koje se dobijaju na recept, oči mogu da se fokusiraju na udaljenosti od ekrana računara, što je oko 50-66 cm od našeg lica. Neke imaju posebna sočiva koja pomažu da brzo prebacimo fokus – bliže, srednje udaljeno i dalje. Naočare za računar nisu iste kao one koje blokiraju plavo svetlo. Naočare koje blokiraju plavo svetlo pomažu da se osećate ugodnije, ali ne sprečavaju uvek naprezanje očiju.

Stavite dlanove preko očiju

Ovu tehniku obično povezuju sa alternativnom terapijom pod nazivom The Bates Method, nazvanom po očnom lekaru Williamu Batesu. On je dovodio u pitanje da li su naočare jedini način da se popravi vid. Istraživanja pokazuju da njegova metoda ne ispravlja vid, ali stavljanje dlanova preko očiju može pomoći da se smanji naprezanje očiju. Stavite dlanove preko zatvorenih očiju, ne pritiskajući očne jabučice. Ideja je da ovo može pomoći da opustite oči.

Promenite podešavanja računara

Mala podešavanja mogu napraviti veliku razliku za naše oči. Proverite da li je ekran udaljen 50-66 cm od vašeg lica (dužina ispružene ruke). Središte ekrana treba da bude malo ispod nivoa očiju (10-13 cm). Veoma je korisna stolica koja se pomera gore-dole. Podesite veličinu teksta tako da ne žmirkate.

Oblog od kesica čaja opušta oči

Kesice čaja nisu dobre samo za topao napitak. One deluju i kao opuštajući hladni oblog za naše oči. Nakon što skuvate čaj od kamilice ili običan čaj, stavite kesice u čistu posudu pa u frižider. Kada se ohlade, stavite ih na kapke kako biste umirili oči i smanjili oticanje. Prethodno dobro operite lice i ruke i izvadite kontaktna sočiva. I vodite računa da vam čaj ne uđe u oči.

Radite vežbe za oči

Za očne mišiće korisno je vežbanje. Držite prst nekoliko centimetara od očiju i fokusirajte se na njega. Zatim se fokusirajte u daljinu, a zatim ponovo na prst. Ponovite ovu vežbu nekoliko puta. Ili, zatvorite oči, podignite ih prema plafonu, a zatim dole prema podu. Pogledajte desno, pa levo. Ove vežbe mogu pomoći da se ublaži zamor očiju. Međutim, one zapravo neće ojačati očne mišiće.

Pravite pauze kada radite za kompjuterom

Stručnjaci kažu da kada koristite digitalni uređaj, trebalo bi da pravite redovne pauze zbog gledanja u ekran. Oni preporučuju pravilo 20-20-20. Napravite pauzu od 20 sekundi da gledate u nešto udaljeno 20 stopa (6 metara) svakih 20 minuta. Još jedan savet: na svaka 2 sata vremena provedena pred ekranom, odmarajte oči 15 minuta.

Poboljšajte kvalitet vazduha

Kada su vam oči suve, osećate da su umornije. Koristite ovlaživač vazduha koji će koristiti i vašim očima. Najpovoljniji je nivo vlažnosti od najmanje 45 odsto. Takođe, podesite termostat ili se udaljite od ventilacionih otvora tako da vam suv vazduh ne duva u lice. Ako pušite, dobro bi bilo da prestanete.

Koristite veštačke ili prave suze

Kapi za oči bez recepta ili na recept ublažavaju suve, umorne oči. Koristite ih čak i kada nemate problem sa očima kako biste ih održali hidriranim i sprečili da se simptomi vrate. Ili, ako više volite prirodne suze, ne zaboravite da češće trepćete, posebno kada gledate u digitalni uređaj. Obično trepnemo 15 puta u minutu. Ali kada radimo za računarom, broj treptaja pada na 5-7 puta.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo