Naslovna / Zdravlje

Predijabetes: može li se preokrenuti tok bolesti

Priredio/la: S.St.|17:00 - 22. 12. 2023.

Predijabetes povećava verovatnoću da ćete dobiti dijabetes tipa 2 i bolesti srca, ali postoje stvari koje možete preduzeti da to promenite

predijabetes Pušači imaju 30-40 odsto veće šanse da dobiju dijabetes tipa 2 nego nepušači Foto Shutterstock 

Predijabetes je stanje kada je šećer u krvi viši od normalnog, ali nije dovoljno visok da bi se mogao nazvati dijabetesom. Nećete nužno primetiti nikakve simptome – možete ih imati, a da ne znate. Jednostavna analiza krvi može da otkrije da li je reč o predijabetesu. U opasnosti ste ako imate višak kilograma, stariji ste od 45 godina i ne vežbate. Predijabetes povećava verovatnoću da ćete dobiti dijabetes tipa 2 i bolesti srca, ali postoje stvari koje možete preduzeti da to promenite.

Korisno je da smršamo

Ne moramo mnogo da smršamo. Ako izgubimo samo 7 odsto svoje telesne težine, to može napraviti ogromnu razliku (to je samo oko 6,5, kg za osobu od oko 91 kg). Prvi korak je da jedemo zdraviju hranu sa manje kalorija. Početak je da pratimo svoju težinu, navike u ishrani i fizičke aktivnosti.

Treba zdravo da se hranimo

Dobro pravilo je da na polovinu tanjira stavimo povrće bez skroba (između ostalog, špargle, prokelj i šargarepe). Jedna četvrtina treba da sadrži hranu bogatu skrobom (kao što su krompir, kukuruz ili grašak). Preostala četvrtina treba da budu proteini – piletina, riba ili pasulj su najbolji. Posebno oprezni treba da budemo sa ugljenim hidratima kao što su peciva ili testenina – oni mogu povećati nivo šećera u krvi.

Vežbanje i šetnja su najbolji

Brže ćemo smršati i osećati se bolje ako izađemo i sagorimo više kalorija. Brza 30-minutna šetnja pet puta nedeljno trebalo bi da bude ono što nam je potrebno da ostvarimo svoj cilj. Drugar za vežbanje ponekad može da nam pomogne da se držimo rutine. Zato možemo da pozovemo prijatelja ili da idemo u teretanu i steknemo neke nove. Aerobne vežbe (hodanje, plivanje, ples) i trening snage (dizanje tegova, sklekovi, zgibovi) dobri su. A pomalo od svega je najbolje.

Spavajte dovoljno

Prava količina sna pomaže u održavanju šećera u krvi na zdravim nivoima. Ako ne možemo da spavamo, budimo se prerano ili noću spavamo manje od 5 sati veća je verovatnoća da ćemo dobiti dijabetes. Idealno je oko 7 ili 8 sati noćnog sna. Za bolji san, nemojte konzumirati alkohol ili kofein kasno tokom dana, održavajte redovan ritam spavanja i neka vam spavaća soba bude mirna i tiha.

Nemojte da pušite

Ako pušite, sada je vreme da prestanete. Pušači imaju 30-40 odsto veće šanse da dobiju dijabetes tipa 2 nego nepušači. A ako dobijete dijabetes i još pušite, simptomi mogu biti gori, a šećer u krvi teže će moći da se kontroliše.

Lekovi mogu da pomognu

Određeni lekovi mogu pomoći kod nivoa šećera u krvi i gojaznosti, kao i kod visokog holesterola i visokog krvnog pritiska. I veća je verovatnoća da ćemo ih imati ako imamo predijabetes. Ako je to slučaj, uzimajte lekove kako vam je propisano – to može poboljšati vaše zdravlje i pomoći vam da živite duže.

Dobro je imati podršku

Kada imamo ljude sa kojima ćemo podeliti svoje dobre i loše dane, to može da bude od velikog značaja. Pored toga, grupe za podršku mogu biti mesto na kome možemo nešto da naučimo i saznamo i od drugih, kao i da dobijemo i pružimo ohrabrenje i razumevanje.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo