Naslovna / Zdravlje

Od čega nas štiti pranje zuba tokom bolničkog lečenja objašnjavaju naučnici

Priredio/la: I. V. |17:00 - 28. 12. 2023.

Nova studija otkriva da je pranje zuba tokom bolničkog lečenja značajno smanjilo verovatnoću razvoja infekcije potencijalno opasne po život

pranje zuba Pranje zuba tokom bolničkog lečenja značajno je smanjilo verovatnoću razvoja infekcije potencijalno opasne po život.  Foto: Shutterstock

Pranje zuba smanjuje rizik od upale pluća tokom bolničkog lečenja, navodi se u novoj studiji objavljenoj u JAMA Internal Medicine. Ponekad boravak u bolnici rezultira razvojem novog zdravstvenog problema. Otprilike, jedna od 100 osoba razvije upalu pluća dok je u bolnici, ali nova studija navodi da je pranje zuba tokom bolničkog lečenja značajno smanjilo verovatnoću razvoja infekcije potencijalno opasne po život.

Pranje zuba dovedeno u vezu sa smanjenom verovatnoćom od smrtnog ishoda u intenzivnoj nezi

Konkretno, studija je pokazala da je kod hospitalizovanih ljudi, koji nisu mogli sami da dišu, i čija terpaija je podrazumevala mehaničku ventilaciju (respirator), manja verovatnoća da će razviti upalu pluća ukoliko peru zube dva puta dnevno. Pranje zuba je takođe dovedeno u vezu sa smanjenom verovatnoćom od smrtnog ishoda u intenzivnoj nezi, kraćim boravcima na intenzivnoj i skraćenim vremenom koje je osobi potrebno da bude na respiratoru. Istraživači su analizirali podatke za oko 2.800 hospitalizovanih ljudi, upoređujući one koji su ostali na intenzivnoj nezi i one koji nisu. Nije bilo značajnog smanjenja rizika od razvoja pneumonije u bolnici među pacijentima koji nisu na intenzivnoj nezi. Takođe nije bilo daljeg smanjenja rizika kada se pranje zuba dešavalo više od dva puta dnevno.

Retkost je da se u bolničkoj preventivnoj medicini nađe ovako nešto efikasno i jeftino

Pneumoniju stečenu u bolnici obično izazivaju oralni mikroorganizmi koji ulaze u pluća kroz proces koji se zove aspiracija, kao kada pljuvačka slučajno uđe u disajne puteve umesto da se proguta. 

– Signal koji ovde vidimo prema nižoj smrtnosti je upečatljiv – to ukazuje da redovno pranje zuba u bolnici može da spasi  živote. Retkost je u svetu bolničke preventivne medicine da se nađe ovako nešto što je i efikasno i jeftino. Umesto novog uređaja ili leka, naša studija pokazuje da nešto tako jednostavno, kao što je održavanje zuba, može da napravi veliku razliku – istakao je dr Michael Klompas, istraživač iz Brigham and Women’s Hospital. 

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo