Naslovna / Zdravlje

Intersticijalna pneumonija može da liči na običnu prehladu, a najčešće je izazivaju virus

Priredio/la: D. T.|18:00 - 21. 01. 2023.

Simptomi intersticjalne pneumonije su isti kao i kod drugih tipova upale pluća, s tim što ova vrsta pneumonije može izazvati teže stanje, kada su izraženi određeni simptomi

multifokalna pneumonija Simptomi multifokalne pneumonije su isti kao i kod drugih tipova upale pluća, ali je reč o težem stanju Foto: Shutterstock

Initersticijalna pneumonija je zapaljenje koje zahvata takozvani intersticijum tj. prostor između plemenitog plućnog tkiva – alveola. Obično je obostrana ali ne mora da zahvati kompletna pluća. Pneumonija je infekcija pluća: alveola i prostora između njih. U slučajevima kada je imuni sistem oslabljen obična prehlada može da se iskomplikuje i preraste u upalu pluća. Ova vrsta infekcije može biti sezonskog karaktera i obično se javlja u zimskom delu godine.

Upala pluća može da se proširi na oba plućna krila

Virusi, neke bakterije, gljivice ili paraziti, dovode do upale pluća. Bakterijske upale su u velikoj većini posledica delovanja bakterije Streptococcus pneumoniae, a virusne upale su uglavnom provocirane virusom gripa. U slučaju da upala zahvati više mesta na plućima govori se o intersticijalnoj pneumoniji, objašnjava pulmolog Raymond Casciari St. Joseph Hospital u Kaliforniji.

Pluća su disajni organ smešten unutar grudne šupljine. Desno plućno krilo sastoji se od tri dela koji se nazivaju režnjevi, a levo plućno krilo od dva režnja. Pluća su sačinjena od sunđerastog tkiva koja okružuju glavnu disajnu cev i bronhije. Bronhije koje se račvaju u manje i sitnije ogranke, koji se završavaju najsitnijim mehurićima plemenitog plućnog tkiva  zovu se alveole u kojima se odvija razmena gasova. Jednostrana pneumonija je pojam kada upala pluća pogađa samo jedno plućno krilo, a obostrana pneumonija je stanje kada upala postoji na oba plućna krila.

Kako deluje virus SARS – CoV- 2 na pluća?

Intersticijalna pneumonija može biti isprovocirana delovanjem virusa, nekih bakterija i gljivica. Uočeno je da virus SARS – CoV- 2, koji je izazivač covida 19, skoro uvek izaziva intersticijlanu penumoniju, određenog stepena zahvatanja pluća, oba plućna krila,  kaže dr Khalilah Gates iz centra Northwestern Medicine.

Česti potencijalni uzroci virusne intersticijlane pneumonije su još i respiratorni sincicijalni virus i neki drugi virusi kao što je virus gripa. Intersticijalnu pneumoniju mogu izazvati i neke bakterije kao što je legionella pneumophila, gljivice kao što su pneumocistiscarini, kokcidioidomikoza ili kriptokok.

Intersticijalna pneumonija može biti teže stanje od obične bakterijske upale pluća

Simptomi intersticijalne pneumonije su isti kao i kod drugih tipova upale pluća, s tim što ova vrsta pneumonije može izazvati teže stanje.  Znaci koji ukazuju na intersticijalnu pneumopniju su otežano i ubrzano disanje, pad kiseonika, visoka temperatura i kašalja. Može biti prisutan  i bol u grudima koji prati kašalj. Kod pojedinih pacijenata moguće je da stanje bude izrazito teško i da završe na respiratoru.

Kako se leči intersticijalna pneumonija?

Kada se na vreme otkrije uzrok bolesti i počne lečenje moguće je i brzo ozdravljenje. Ukoliko je upala pluća bakterijske prirode pacijenti se leče određenim antibioticima. Ako su uzrok bolesti virusi, primenjuju se antivirusni lekovi u zavisnosti od virusa koji je izazvao infekciju. Pacijenti sa gljivičnom upalom pluća leče se lekovima protiv gljivica i njihovo lečenje može trajati jako dugo.

Moguće komplikacije intersticijalne pneumonije

Od komplikacija mogu se javiti: komplikacija bakterijskom superinfekcijom, padom kiseonika i zahvatanjem oba plućna krila kada se lečenje nastavlja na respiraratoru. Jedan broj pacijenata ne izleči se potpuno od intersticijalne pneumonije, već može razviti plućnu fiborozu (zamena zdravog plućnog tkiva vezivnim tkivom). Opšte zdravstveno stanje pacijenta je bitno za uspešan oporavak.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo