Naslovna / Zdravlje

Hladno vreme i pluća, kako da dišemo kada je napolju debeli minus?

Priredio/la: D. T.|13:00 - 12. 01. 2024.

Postoji mnogo mehanizama koji nam mogu omogućiti da topliji i vlažan vazduh dođe u pluća gde se odvija razmena gasova

zima i prehlada Naš nos prepoznaje hladno vreme i to smanjuje njegov imunološki odgovor Foto Shutterstock

Hladno vreme često je okidač za kašalj i razvoj respiratornih infekcija. Situacija može da bude posebno komplikovana za plućne bolesnike. Nagle promene vremena i ekstremni vremenski uslovi mogu da dovedu do pogoršanja simptoma bolesti. I vruć i zagađen vazduh, takođe, mogu da iskomplikuju stanje kod pacijenta koji se leče od hronične opstruktivne bolesti pluća i astme. U sezoni grejanja u zimskim mesecima u zatvorenim prostorijama često je suv vazduh, što dodatno iritira disajne puteve.

Telo nastoji da se prilagodi na hladno vreme

Ipak moguće je i u takvim uslovima da se zaštitimo. Pulmolog dr Aryan Shiari Mayo Clinic Health System objašnjava da su naša tela sposobna da se dobro prilagode na hladan vazduh.

– Postoji mnogo mehanizama koji nam mogu omogućiti da topliji i vlažan vazduh dođe u pluća gde se odvija razmena gasova. Hladan vazduh je suvlji, a naše telo nastoji da ga ovlaži. Moguće je da tokom ovog procesa dođe do iritacije disajnih puteva i bronhospazama, kada se disajni putevi sužavaju i zatežu zbog čega je otežano normalno disanje uz zviždanje i osećaj pritiska u grudima – kaže dr Aryan Shiari.

Kako da se zaštitimo kada je hladno vreme?

Preporuka lekara je da ukoliko je napolju veoma hladno, labavo omotamo šal oko nosa i usta. Na taj način će se malo zagrejati hladan vazduh, pre nego što dospe u pluća. Potrebno je da udišemo na nos i izdišemo na usta.

Osobama sa astmom i hroničnom opstruktivnom bolešću pluća ne savetuje se da vežbaju na otvorenom prostoru tokom zimskih meseci, jer dublje disanje tokom vežbanja može da dovede do neprijatnih simptoma bolesti.

Koji pacijenti bi trebalo da uvek imaju uz sebe lekove?

Lekari navode da ekstremno hladan vazduh može biti opasan za svakoga, ali kod pacijenata sa hroničnim bolestima pluća, kao što je hronična opstruktivna plućna bolest može da dođe do nepotrebnih komplikacija. Kod emfizema, alveole u plućima (vazdušne kese) su oštećene, a hladan vazduh može da oteža disanje.

Veoma je bitno da se pacijenti sa hroničnim bolestima pluća redovno pridržavaju terapije propisane od strane lekara. U slučaju da patimo od hronične opstruktivne bolesti pluća ili astme, važno je da uvek uz sebe imamo potrebne lekove.

– Pacijenti sa respiratornim oboljenjima, bilo da je reč o astmi ili drugim plućnim bolestima skloniji su pogoršanju simptoma u hladnim zimskim uslovima. Najbolje što mogu da urade jeste da se zaštite na vreme. Bitno je da imaju dodatne zalihe inhalatora, pumpice, koncentratore kiseonika –  kaže pulmolog dr Aryan Shiari.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo