Naslovna / Zdravlje

Kada se preporučuje mastektomija koja smanjuje rizik od pojave raka dojke

Priredio/la: I. V. |17:00 - 22. 02. 2024.

Mastektomija koja smanjuje rizik jeste samo opcija za žene sa rizičnim BRCA1 ili BRCA2 genetskim varijantama

mastektomija koja smanjuje rizik Mastektomija koja smanjuje rizik nudi se samo kao opcija, a ne kao preporuka Foto: Shutterstock

Mastektomija koja smanjuje rizik ili RRM (risk-reducing mastectomies) kod žena sa BRCA1 ili BRCA2 genetskom varijantom, može značajno da smanji rizik od dijagnoze raka dojke, kao i da smanji verovatnoću smrti. Do ovoh rezultata došli su istraživači sa Lawrence Bloomberg Faculty of Nursing i naučnici u Jedinici za istraživanje porodičnog raka dojke u Women’s College Hospital. 

Mastektomija koja smanjuje rizik je procedura za koju se nije lako odlučiti

Studija, objavljena u British Journal of Cancer,  ispitala je kako mastektomija koja smanjuje rizik utiče na stopu smrti žena sa patogenom varijantom, ali bez dijagnoze raka. Do danas je postojala samo jedna druga studija koju su objavili istraživači u Holandiji a koja ispituje uticaj RRM na smrtnost i kvantifikuje koristi povezane sa ženama.

– Odluku da se podvrgne mastektomiji koja smanjuje rizik žene često teško donese, a naš cilj je da im pružimo što više informacija i dokaza kako lakše odlučivale o svom zdravlju – naglašava profesorka Kelly Metcalfe, sa Lawrence Bloomberg Faculty of Nursing i viši naučnik u Women’s College Research Institute. 

Rrizik od raka dojke može da se smanji za 90 odsto ako se primeni mastektomija koja smanjuje rizik

Žene koje imaju naslednu BRCA1 ili BRCA2 varijantu, imaju 80 odsto rizik od razvoja raka dojke tokom svog života. Istraživanja su pokazala da RRM smanjuje rizik od raka dojke za 90 odsto, a u Kanadi se 30 odsto žena sa patogenom varijantom odlučuje za ovu operaciju. To je, kaže profesorka Metcalfe, jedan od najefikasnijih načina prevencije raka dojke kod žena sa ovim profilom rizika.

Kroz nasumično ispitivanje, Metcalfe i njen tim pratili su više od 1.600 učesnika iz registra žena sa patogenom BRCA 1/2 varijantom iz 9 različitih zemalja tokom 6 godina, pri čemu je polovina žena bila podvrgnuta mestektomiji koja smanjuje rizik.

15 godina nakon mastektomije verovatnoća umiranja bila manja od 1 odsto

Na kraju ispitivanja, bilo je 20 incidentnih karcinoma dojke i dva smrtna slučaja u grupi koja se odlučila za RRM, i 100 incidentnih karcinoma dojke i 7 smrtnih slučajeva u kontrolnoj grupi. RRM je smanjio rizik od raka dojke za 80 procenata, a verovatnoća umiranja od raka dojke 15 godina nakon mastektomije koja smanjuje rizik bila je manja od jedan procenat.

– Iako nije bilo značajne razlike u broju smrtnih slučajeva između dve grupe u ovoj studiji, znamo da mastektomija koja smanjuje rizik značajno smanjuje rizik od razvoja raka dojke – navodi profesorka Metcalfe i ističe da bi praćenje ovih učesnika tokom dužeg perioda stvorilo više dokaza za preciznu procenu pravog rizika od smrtnosti i isticanje koristi koje se dovode u vezu sa ovom vrstom operacije. Trenutno imamo dobar skrining za rak dojke, uključujući MR dojke, tako da se operacija nudi samo kao opcija, a ne kao preporuka – objašnjava profesorka Metcalfe i dodaje da sa više studija, koje se sprovode kako bi se procenila putanja žena i faktori rizika nakon RRM, znaće se da li ove smernice treba da se menjaju u budućnosti.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo