Naslovna / Zdravlje

Lumpektomija je tretman raka dojke – kome se preporučuje ova operacija, a kome ne

Priredio/la: I. V. |15:30 - 26. 02. 2023.

Lumpektomija je tretman lečenja raka dojke koji se ne preporučuje svim pacijentkinjama, a ko su kandidatkinje za ovu operaciju odlučuju onkolozi na osnovu nekoliko parametara

lumpektomija Lumpektomija je vrsta operacije, uobičajen tretman raka dojke, koja se naziva i delimična mastektomija Foto: Shutterstock

Lumpektomija je vrsta operacije, uobičajen tretman raka dojke, koja se naziva i delimična mastektomija. Za razliku od mastektomije, koja uklanja celu dojku, lumpektomijom se odstranjuju ćelije raka, kao i mali okolni deo zdravog tkiva dojke. Onkološki hirurzi smatraju lumpektomiju operacijom za očuvanje dojke jer ostavlja prirodnu dojku netaknutom. Obično se nakon lumpektomije preporučuje zračenje tkiva kako bi se sprečio ponovni rast raka u dojci.

Kome se preporučuje lumpektomija?

Lumpektomija je tretman koji se ne preporučuje svim pacijentkinjama. Kandidat za ovu vrstu operacije može da bude žena sa dijagnozom karcinoma dojke ako se:

  • Rak pojavio u samo jednoj oblasti dojke
  • Tumor je relativno mali u poređenju sa veličinom grudi
  • Ako je lekar uveren da će žena imati dovoljno preostalog tkiva da preoblikuje dojku nakon uklanjanja tumora
  • Ako pacijentkinja može da završi terapiju zračenjem.

Lumpektomija je operacija koja se izvodi u opštoj anesteziji – pacijentkinja se uspava. Povremeno može da se primeni umerena sedacija i lokalna anestezija, odnosno otupljivanje područja dojke.

Kada lumpektomija nije opcija za lečenje karcinoma dojke?

Hirurzi možda neće preporučiti lumpektomiju iz nekoliko razloga. Pre svega, ako žena ima više tumora u jednoj dojci ili ima karcinom koji je zahvatio veliki deo tkiva dojke. Za većinu žena radioterapija sledi nakon lumpektomije. Ako lekar ne preporučuje terapiju zračenjem ili pacijentkinja ne želi da ide na zračenje, lumpektomija se u tom slučaju ne smatra pravim izborom tretmana za rak dojke. A zračenje se ne preporučuje ako je pacijentkinja već bila na terapiji zračenjem za prethodni rak dojke na istoj dojci ili je trenutno trudna. 

Lekar takođe ne savetuje lumpektomiju i zračenje ako pacijentkinja ima:

  • Genetsku mutaciju (promenu) koja povećava šanse da ponovo dobije rak dojke
  • Inflamatorni rak dojke
  • Lupus ili drugo zdravstveno stanje koje povećava rizik od neželjenih efekata terapije zračenjem.

Zračenje nakon operacije lumpektomije potrebno je kako bi se uništile sve preostale mikroskopske ćelije raka. Istraživanja su pokazala da lumpektomija, zajedno sa zračenjem, nudi dugoročne stope preživljavanja, koje su slične onima koji se postižu mastektomijom.

Kako se izvodi ova operacija?

Operacija lumpektomije ili delimične mastektomije obično je ambulantna, što znači da pacijentkinje idu kući istog dana. Sama procedura obično traje oko sat vremena. Rak dojke nije vidljiv, odnosno nije karcinom koji hirurg može da vidi tako da obično mesto gde se razvio treba da bude obeleženo pre operacije kako bi se hirurgu olakšao posao. Metoda za lokalizaciju karcinoma u dojci može da se izvede na više načina. Jedan od njih je ultrazvučni, što radi radiolog neposredno pre operacije.

Tokom lumpektomije, hirurg pažljivo uklanja tumor i deo zdravog tkiva dojke oko tumora kako ne bi ostale ćelije raka. Nažalost, hirurg ne može da vidi rak i patolog ne može tačno da proceni karcinom u vreme operacije, tako da rezultati patologije operacije – konačna veličina raka i da li postoje jasne margine ili ne, traju oko 7 do 10 dana. Po završetku zahvata hirurg može da ubrizga lek u hirurško područje kako bi smanjio količinu bola koji će pacijentkinja doživeti nakon operacije. Hirurg će takođe da postavi male kopče kako bi se obeležilo mesto lumpektomije, kako bi pomogao onkološkom radiologu da zna gde da fokusira zračenje. Tkivo dojke se zatim ponovo ušiva zajedno sa rastvorljivim, unutrašnjim šavovima.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo